2013. március 7., csütörtök

Tüntetés ma Pesten a FIDESZ székháznál - 03-07.- 2 frissítés

 Elöljáróban: Szerintem tudni illik minden eseményről, ami körülöttünk történik, és mindenkit érinthet. Nem azt jelentik a megosztásaim, hogy egyetértek mindennel, ami ezekben szerepel.... Azt szeretném, ha mindenki ráébredne arra, hogy változni kell, változtatni kell, mert a nép már nem bírja tovább így az életét élni. De óva intem olvasóimat, hogy a harag, vagy a félelem uralkodjon el rajtunk. Sok bejegyzésemben  találhatunk tanácsot arra, hogyan érezzük és tartsuk meg a Szeretet rezgését, az Egység érzetét magunkban. Ezzel tudjuk segíteni az események pozitív irányba terelődését.
/DK

Tüntetnek a Fidesz-székházban: többen bejutottak

2013. március 07., csütörtök, 10:00 •
Szerző: hvg.hu/MTI

  HVG.HU \ ITTHON

Több tucatnyian hatoltak be a Fidesz fővárosi, Lendvay utcai székházának területére csütörtök reggel – jelentette a helyszínről tudósítónk. A tüntetők közül többen bejutottak a székházba. A rendőrök korábban igazoltatták a tüntetőket, egy embert kiemeltek és bilincsben vitték el, mert be akart jutni az épületbe és ellenszegült a rendőri intézkedésnek. A férfit azóta kiengedték, bírságot kapott. Megérkeztek már a helyszínre a békementesek is. Folyamatosan frissülő cikk.

Civil aktivisták körülbelül hetven fős csoportja hatolt be csütörtökön a Fidesz központi székházába Budapesten – jelentette tudósítónk.
A hvg.hu munkatársa szerint a tüntetők közül többen bejutottak a székházba. Az épületbe valakinek kinyitották az ajtót, mire a civilek is bementek. A demonstrálók két helyiségbe is bejutottak, a földön ülnek. Helyszíni tudósítónk szerint a két helyiség két előszobát jelent, ezen túl nem engedik a tüntetőket, mert a biztonsági őrök elállják az utat.
Az őrök papírral fedték be az üvegajtót, hogy a székházban dolgozók és a tüntetők ne lássák egymást. Az előtérben néhány tucat tüntető ül a földön, a székházban dolgozók azonban szabadon járhatnak ki-be.
Így hatoltak be a Fidesz székházának udvarára
Szerző: hvg.hu
További videók
Amikor a tüntetők bementek a székházba, kisebb dulakodás alakult ki a székház alkalmazottai, a biztonsági őrök és a tiltakozók között; ennek egy pikáns részletéről itt olvashat.
Rózsa Milán, a civilek egyik képviselője sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-székháznál, ahol azt mondta, erőszakmentes demonstrációt tartanak lelkiismeretes állampolgárok, akik az ellen tiltakoznak hogy a Fidesz-KDNP elnyomó rendszert építsen ki. Mint mondta, a tüntetők békésen léptek fel, de ennek ellenére a biztonsági őrök ellenségesek voltak, többeket megrúgtak, megütöttek. Mint mondta, a dulakodás közben egy ablak betört, aminek költségét a tüntetők meg fogják téríteni.
Az Alkotmány nem játék Facebook-csoport közölte, Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella is megérkezett a helyszínre, akik nápolyit vittek a tüntetőknek, és megpróbálták megtartani a sajtótájékoztatójukat, de alig tudták elmondani a skandálástól. "Az alkotmány nem játék, nem, nem, nem" – kiabálták. Kocsis Máté azt kérte a tüntetőktől, hogy menjenek haza, és másnap térjenek vissza "megbeszélni a dolgokat".
Korábban a rendőrség igazoltatta a Fidesz-székház udvarán a földön ülő tüntetőket. Egy embert kiemeltek a tüntetők közül és bilincsben vitték el, mert be akart jutni az épületbe, eközben pedig kisebb dulakodás tört ki. A hvg.hu információi szerint a férfit a VI. kerületi rendőrkapitányságra vitték, az MTI információi szerint azért, mert a fiatalember ellenszegült a rendőri intézkedésnek. A férfit nem sokkal délután kettő óra után kiengedték. Elmondta: 30 ezer forintos szabálysértési bírságot kapott, amit közérdekű munkában fog ledolgozni. A tüntetők megtapsolták.
Tüntetők a Fidesz székházában
Szerző:hvg.hu
További videók
Megérkeztek a békemenetesek
Körülbelül 20, főleg idős ember érkezett meg délután fél 4 körül a Békemenet molinójával a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz. Korábban Bencsik András, a Demokrata című jobboldali újság főszerkesztője és a kormány melletti Békemenet egyik szervezője a Facebook-oldalán  tett közzé egy felhívást, melyben azt kérte a polgári körök tagjaitól és mindenkitől, aki részt vett a Békemenetek valamelyikén, hogy ha tehetik, menjenek a Lendvay utcába a Fidesz székházához, "amit törvénytelenül, a kerítésen átmászva blokád alá vettek nehezen definiálható alakok".
"Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni, csupán az kell, hogy minél többen kifejezzék rokonszenvüket a blokád alá vett kormánypárttal, hogy ott legyenek és bátorítást adjanak azoknak, akik bent vannak az épületben. S talán beszéljenek az udvaron gubbasztókkal, hátha akad közöttük normálisan gondolkodó, akivel meg lehetne értetni, hogy ez elfogadhatatlan módszer" – írta Bencsik, aki hozzátette: ő maga nem tud menni, mert vidékre kell utaznia.

Fotó: Facebook
Ugyancsak fél 4 körül a korábban érkezett tüntetők közül egy férfi felmászott a pártszékház egyik földszinti erkélyére, és az ablakra "Szabad sajtót, szólásszabadságot!" feliratú táblát akasztott ki, a korlátra pedig egy transzparenst "Az alkotmány nem játék" felirattal. Egy társa is felmászott hozzá, majd felolvasta a Fidesz 1989-es programját, amit hangos ovációval fogadott a tömeg.
A Lendvay utcán egyébként a forgalom folyamatos, miközben a helyszínre folyamatosan érkeznek az újabb tüntetők és ellentüntetők. 16 órakor 100-120 ember volt a helyszínen, de nehéz megállapítani, ki melyik táborhoz tartozik, mert sok a bámészkodó és az újságíró is a Fidesz-székháznál.
Délután háromnegyed 5-ig nem érkezett hír komolyabb incidensről, kisebb szóváltás viszont több is volt a tüntetők között, és voltak, akiket emiatt igazoltattak a rendőrök.

Visszavonásig maradnának
Az egyik résztvevő az újságíróknak azt mondta, addig akarnak a székháznál maradni, amíg "a gyalázatos módosítást" vissza nem vonják.
A helyszínen sok olyan embert látni, akik a diáktüntetéseken is részt vettek. A tüntetés résztvevői civilek, vezetőjük nincs, spontán megmozdulásként gyűltek össze.
A kiérkező rendőrautók egyike eközben karambolozott egy másik autóval – jelentette munkatársunk.
Kattinston galériánkért!
Fotó: Fazekas István
A Lendvay utcai épületet azért foglalják el, hogy így tiltakozzanak az alaptörvény negyedik módosítása ellen, amely egyebek között az alkotmányba foglalná az Alkotmánybíróság jogainak korlátozását, a röghöz kötés lehetőségét vagy a hajléktalanok kriminalizálását.

"Elnyomó rendszert épít a Fidesz-KDNP"
A tüntetők csütörtök délelőtt közleményükben azt írták: a Fidesz-KDNP elnyomó rendszert épít. "A rezsim hároméves rombolása után ma Magyarországon az alkotmányosság, a jogállamiság és a társadalmi szolidaritás legalapvetőbb követelményei sem érvényesülnek. A kormánnyal szembeni ellenállásunk immár lelkiismereti kérdés. Ezért élünk a polgári engedetlenség eszközével. Kezdeményezésünk erőszakmentes, pártoktól független, és minden demokratikus érzelmű honfitársunk szolidaritására számítunk" – közölték.

Kattintson galériánkért!
Fotó: Fazekas István
A tüntetők tiltakoznak a "Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerének szétverése ellen", az ellen, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az Alkotmánybíróság által már alkotmányellenesnek ítélt rendelkezéseket írnak az alaptörvénybe, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolása, és a hallgatók röghöz kötése ellen, a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok család fogalmából való kirekesztése ellen, a szólásszabadság korlátozása ellen, a független igazságszolgáltatás további korlátozása ellen, az egyházak közötti diszkrimináció ellen, a szabad választások korlátozása ellen, az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése és 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítése ellen.

"Éljen a köztársaság!"
A Fidesz-székházból azt üzenik, hogy "nem legitim kormány az, amely felhatalmazásával visszaélve a hatalom kizárólagos birtoklására törekszik, és az egyoldalúan megalkotott alaptörvény nem legitim alkotmánya Magyarországnak, mivel nem az alkotmányosság és az emberi jogok védelmét, hanem a Fidesz-KDNP hatalmi érdekeit, a jogfosztást és a diszkriminációt szolgálja".
Fotó: Fazekas István
Véleményük szerint Magyarország új alkotmányát széleskörű társadalmi részvétellel kell megalkotni, és népszavazással megerősíteni. "Ki kell állnunk a jogainkért, ki kell állnunk egymásért: szerveződnünk, tüntetnünk, sztrájkolnunk kell. Éljen a köztársaság!" – zárul a közlemény.

A Fidesz-székházban dolgozókat nem zavarják az események
Felhívtuk a Fidesz székházát is, az ügyfélszolgálat munkatársa azt mondta, napi munkájukat semmiben nem zavarja a székházfoglalás.
Az agresszió nem elfogadható eszköz – kommentálta a Fidesz azt, hogy csütörtök délelőtt tüntetők hatoltak be a párt budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva.

Fotó: Fazekas István
A Fidesz sajtóirodája ugyanakkor közleményében azt írta, "ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába". Közölték, mindenkinek a véleményét fontosnak tartják és meghallgatják, a véleményszabadság ugyanakkor nem egyenlő az erőszak szabadságával.
"Az agresszió nem elfogadható eszköz a viták rendezésére; ha valaki nem ért egyet a szomszédjával, nincs joga ahhoz, hogy berúgja az ajtaját. A magyar emberek elsöprő többségével együtt a Fidesz úgy gondolja, Magyarország nem kér a baloldal által folytatott, intenzív és immár antidemokratikus gyűlöletkampányból" – olvasható a közleményben.
A KDNP szerint ténylegesen törvényt szegnek az Alaptörvény módosítása ellen tüntetők, és a legalapvetőbb normákat sem tartják be, amikor egy demokratikus párt székházát megszállják. Erőszakos viselkednek, kárt okoznak a tiltakozók, akárcsak néhány éve az MTV székház ostromlói – írják a párt közleményében.
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke egy meglehetősen kis, ám agresszív, Bajnai Gordon mozgalmához köthető csoportnak tulajdonította a budapesti Fidesz-székházba való betörést. Szerinte látható, hogy "szerveződik a Bajnai-gárda".

Bajnainak nincs köze, a PM szolidáris
A Fidesz közleményével kapcsolatban a Haza és Haladás Egyesület úgy reagált: a mai székházfoglaláshoz Bajnai Gordonnak, vagy az általa képviselt szervezeteknek nincs köze, ezt pedig a Fidesz is tudja. Azok a "bizonyítékok", amelyekkel Kocsis Máté ezzel ellentétes állításokat kíván alátámasztani, egyfelől nevetségesek, másfelől rémisztőek: így a koncepciós perek vádlói érvelnek csak – fogalmaznak közleményükben.
Karácsony Gergely, az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért (PM) párt elnökségének nevében közölte, pártjuk szolidáris a Fidesz-székházat elfoglaló civil aktivistákkal, és arra kérnek mindenkit, akinek fontos az alkotmányosság, a demokrácia és a társadalmi szolidaritás, hogy pártzászlókat hátrahagyva vegyenek részt a civil szervezetek által szervezett szombati tüntetésen. Megjelent a helyszínen Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, de a tüntetők elküldték a Lendvay utcából.



Frissítés: 



Tüntetőket hív a Fidesz-székházhoz a HaHa

2013. március 07., 
  Szerző: hvg.hu

Szimpátiatüntetést szervez ma este 8 órára a Fidesz Lendvay utcai székházához a Hallgatói Hálózat (HaHa), hogy a székházba korábban bejutó demonstrálókkal tüntessenek az alaptörvény tervezett negyedik módosítása ellen.
  "Szimpátiatüntetés: mindenki jöjjön 20:00-ra a Fidesz Lendvay utcai székházához (Hősök tere). Tiltakozzunk az Alaptörvény 4. módosítása ellen!" - írta Facebook-oldalán a HaHa.

Csütörtök reggel több tucatnyian hatoltak be a Fidesz fővárosi, Lendvay utcai székházának területére, többen be is jutottak a székházba. A rendőrök korábban igazoltatták a tüntetőket, egy embert kiemeltek és bilincsben vitték el, mert be akart jutni az épületbe és ellenszegült a rendőri intézkedésnek. A férfit azóta kiengedték, bírságot kapott. 

Délután háromnegyed 5-ig nem érkezett hír komolyabb incidensről, kisebb szóváltás viszont több is volt a tüntetők között, és voltak, akiket emiatt igazoltattak a rendőrök.

Este fél 7 előtt a tüntetők még ott voltak a székháznál, illetve annak bejáratánál, és az épületben is égtek a lámpák. A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint a helyszínen a tüntetőkhöz képest kevés, nagyjából 10-12 rendőrt látni. Fél 7 körül bezárták a székház kapuját, és többen belül maradtak.

  Frissítés 2

 

Fidesz-székház: foglalás után vonultak a tüntetők

2013. március 07., csütörtök, 10:00 •
Szerző: hvg.hu/MTI

Twitter

Heves szócsata alakult ki a Fidesz Lendvay utcai székházánál a reggel óta tüntető civilek és a délután odaérkező békemenetesek között. Este 8 után két óra alatt a tüntetők az Alkotmánybírósághoz vonultak, ahol TGM is felszólalt. Szerinte a kiszolgáltatottság és a fenyegetettség állapotába került az ország, és a magyar népnek a kezébe kell vennie a hatalmat. A nap folyamán megjelentek békemenetesek is, akik éles szóváltásba kerültek a székházfoglalókkal. A rendőrök többször igazoltatták a tüntetőket, egy embert kiemeltek és bilincsben vittek el, mert be akart jutni az épületbe, és ellenszegült a rendőri intézkedésnek.
 


Fél tíz óta tartott a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalása, az alaptörvény negyedik módosítása miatt reggel civil aktivisták körülbelül hetvenfős csoportja hatolt be a Fidesz központi székházába.

Késő este a tüntetés két helyszínen is zajlott: a székházfoglalók egy részére a biztonsági őrök rázárták a kapukat, így ők bent rekedtek. Az utcán viszont folyamatos volt a szóváltás a civil tüntetők és a békemenetesek között. Bencsik András felhívására ugyanis délután fél 4 körül a Békemenet molinójával a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz érkezett egy kisebb tömeg, főként idősebbek.

A tüntetőkre fél 7 körül bezárták a székház kapuját, és többen belül maradtak. A civilek emiatt több erkélyt is elfoglaltak, olyan transzparenseket tettek ki, mint "az alkotmány nem játék", és folyamatosan '89 és '90-es Orbán-beszédeket olvastak fel. A helyzet pikantériája volt, hogy a békemenetes tüntetők ezt kifütyülték.

A székházat "védő" egyik "biztonsági őr" a Hír24 szerint Sz. Ferenc volt, akiről az ultrasliberi.hu korábban azt írta, hogy közismert egyes bűnözői körökben és több mint tíz évet töltött börtönben emberölés miatt. Ezt az információt a hvg.hu rendőrségi forrásai is megerősítették. Szabadulása után a Fradi Security alkalmazza, mint szurkolói koordinátort.

Az egyelőre rejtély, hogy Sz. Ferenc pontosan milyen minőségében "védte" a Fidesz-székházat. A tüntetők megkérdezték őket, hogy biztonságiak-e, erre azt felelték, hogy a "Fidesz barátai".

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A korábban érkezett tüntetők közül egy férfi felmászott a pártszékház egyik földszinti erkélyére, és az ablakra "Szabad sajtót, szólásszabadságot!" feliratú táblát akasztott ki, a korlátra pedig egy transzparenst "Az alkotmány nem játék" felirattal. Egy társa is felmászott hozzá, majd felolvasta a Fidesz 1989-es programját, amit hangos ovációval fogadott a tömeg.

Inkább vonulnak
A demonstrálók végül este 8 óra után elhagyták a pártszékház udvarát, és az Alkotmánybíróság épületéhez indultak. A székházfoglalók Facebook-oldalán fél 9 után azt írták: 500-an tartanak az Alkotmánybíróság felé, "20 perc múlva az Oktogonnál, 50 perc múlva a Deákon".

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A néhány száz demonstrálót rendőri sorfal kísérte. A résztvevők az úttesten, a külső sávban haladtak, és azt skandálták, hogy "Alkotmányt!, demokráciát, jogállamot!" A demonstrálók fél 10 körül a Deák tér magasságában jártak, majd nem sokkal este 10 előtt elérték a Lánchidat, onnan pedig a Budai Vár felé vették az irányt.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt 

"Ne írd alá, János, rád figyel a város" - üzentek a tüntetők a köztársasági elnöknek és azt is skandálták, hogy "az alkotmány nem játék, nem, nem, nem". Többen csatlakoztak a menethez, köztük dobosok is. Volt, aki fáklyát is vitt.

Két órás vonulás után a demonstrálók az Alkotmánybírósághoz értek,ahol skandálva követelik "alkotmányt, demokráciát, jogállamot".

Schönberger Ádám, a székházfoglalók egyike erőszakmentes, de radikális tiltakozásnak nevezi a mai napi eseményeket. Több tízezren tüntettek már sokszor, nyílt leveleket írtak, de nem használt. Most lejárt az egyszerű tüntetések ideje - a polgári engedetlenség minden, erőszakmentes tiltakozás ideje jön - tette hozzá. Szerinte a Kubatov Gábor által kirendelt Fradi-ultrák, köztük egy gyilkosságért elítélt személy gyakorolt rajuk nyomást, de ők nem tértek le az erőszakmentesség útjáról. Akármit mond a kormány-közeli média, nem alkalmaztak erőszakot - mondta Ezután felsorolta az alaptörvény módosítása elleni kifogasaikat.

Az Ab épülete előtt TGM is felszólalt, mint mondta, "büszkék vagyunk a székházfoglalókra". Szerinte a kiszolgáltatottság és a fenyegetettség állapotába került az ország. Nem elég visszatérni a 2010 előtti állapotokhoz, a magyar népnek a kezébe kell vennie a hatalmat, szabadságot kell kiharcolnia és élnie vele. A népnek kell ellenőriznie a hatalmat es nem fordítva - mondta.

Utalt a Fidesz egésznapos kommunikációjára, többek között azt mondták, hogy Bajnai Gordon áll a tüntetés mögött. TGM szerint a Bajnai-gárdázás azt mutatja, hogy a hatalomnak nyílt hazugságokhoz kell folyamodnia, hogy maradék híveit megtévessze. "Szabadság, szolidaritás, éljen a haza" - zárta beszédet a filozófus. A szervezők mindenkit a szombat délutáni tüntetésre hívtak.
A demonstráció fél 11 előtt ért véget.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése