2013. március 16., szombat

"El sem hiszem, hogy ez Magyarországon történik”- Március 16.

És ez így volt nagyon sok helyen az országban!

Budaörs vizsgázott – “ (képek)

Budaörs vizsgázott – “El sem hiszem, hogy ez Magyarországon történik” (képek)
(Budaörs – 2013. március 15-16., Budaörsi Infó) A budaörsi 1. Számú Általános Iskola biztosított március 15-e éjjelén szállást azoknak az embereknek, akik a nagy hószakadás okozta országos katasztrófahelyzet miatt nem érték el úticéljukat, így először a hipermarketek parkolójában húzták meg magukat, majd onnan a Hársfa utcai intézmény falai között szállásolták el őket. A katasztrófavédelem és a Vöröskereszt gondoskodik a bajba jutottakról, a tanodába ottlétünkkor is folyamatosan érkeztek az adományok: meleg ruhák, italok, játékok, élelmiszerek; volt, aki egy egész badella főtt ételt hozott.

HIRDETÉS



Spitz Alexandra tájékoztatása szerint a bajba jutott és Budaörsig visszakísért autósokat – többségük külföldi állampolgár – délután öt óráig a budaörsi Tesco áruház előterében látták el a vöröskeresztesek meleg étellel és itallal, majd a város Hársfa utcai általános iskoláját nyitották meg a számukra, ahol éjszakára is maradhatnak.

Szerkesztőségünk egésznapos segítő információmegosztó tevékenysége után éjjel 11 óra körül érkezett szerény adománnyal (2 kg narancs, 3 db kenyér) az iskola épületéhez, ahol velünk párhuzamosan több adományozó család, pár, személy is zsákszámra hordta a meleg ruhát, élelmiszert, játékokat, édességet. Épp akkor sétáltunk el a parkolóban várakozó egyenruhások mellett, amikor ők a sorban érkező adományozó emberek láttán megjegyezték, hogy “El sem hiszem, hogy ez Magyarországon történik.”
Akkor még nem tudtuk, hogy mi ebben olyan hihetetlen, mikor azonban mi is bejutottunk az épületbe, ahol – meg kell jegyeznünk – rendkívül barátságosan fogadtak bennünket a katasztrófavédelmisek, adományunkkal az épület hátsó termébe fáradtunk, és ott olyan látvány tárult a szemünk elé, amely valóban szívmelengető érzést adhatott bárkinek, aki ezeken az embereken segíteni próbált aznap éjjel.

A képeken is jól látható, hogy tábori ágyakon sikerült megpihenniük az elfáradt embereknek, akik meleg takarót és ennivalót is kaptak elalvás előtt. Amíg pedig ők az elmúlt nap rémségeit próbálták kipihenni, addig szinte megállás nélkül özönlöttek az “ajándékok” az iskolába. A hátsó teremben egész rakománynyi élelmet és ruhát halmoztak már fel a Vöröskereszt munkatársai a helyiek és a környékbeliek adományaiból. Az ásványvizes üvegben hozott meleg teák egy egész nagy asztalt foglaltak el, de hatalmas rakásban álltak a ruhaneműk, az italok és különféle nyalánkságok is.
Lehet, hogy vannak közöttünk olyanok, akik el sem merik hinni, hogy ilyen összefogásra képesek az emberek, de a mostani rendkívüli, budaörsi március 15-e remek példa lehet arra, hogyan lehet emberségből, együttérzésből példát mutatni és összefogni, segíteni. A budaörsiek és a környéken élők, a helyi szervezetek ezekben a nehéz órákban emberségből, helytállásból vizsgáztak: mégpedig jelesre!

Az 1. Számú Általános Iskolában a katasztrófavédelem szerkesztőségünknek elmondta, hogy pillanatnyilag most semmire nincs szükségük, mert olyan adományroham érkezett a délutáni és esti órákban, hogy minden szükséges élelmiszer és ruhanemű a rendelkezésükre áll.
Majd azt is elmondták, hogy az épületben körülbelül 300 fő van elszállásolva és nagyjából 100-150 fő tölti az éjszakát autójában a környéken, vagy hipermarketek parkolójában. Tudomásuk szerint hétfőn reggel nagy valószínűséggel megnyitják az M1-es autópályát.
A helyzetet – saját tapasztalatuk szerint – nagyon jól kezelte mindenki; gyorsan és hatékonyan léptek fel Budaörsön a helyi szervezetek, a Vöröskereszt és az iskola is azonnal intézkedett. A tanodában még 50 üres ágy áll a pihenni vágyók rendelkezésére. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az intézmény tökéletesen alkalmas arra, hogy az emberek szükségleteit kielégítse: több zuhanyzófülke, az alvófülkeként használt óriási aula és a fűtött tornaterem is lehetőséget ad a pihenésre.
“Olyan sok hasznos dolgot hoznak az emberek, hogy a vöröskeresztesek mondták, hogyha ‘ne adj’ Isten’ nem tudják fölhasználni itt az adományok egészét, akkor oda tudják adni máshova. 99%-os biztonsággal itt minden rendben van, az 1%-ot pedig megtartjuk az ördögnek.” A katasztrófavédelem beszámolója szerint az úton ragadt emberekhez is eljutottak Pest megyében, “nagyon sokuk be vannak rendezkedve arra, hogy ők kint maradnak, főleg kamionosok.”
“Szerencsére ez most nagyon jól jött össze, mindenki nagyon pozitívan állt hozzá, függetlenül attól, hogy ünnepnap volt.” Majd hangsúlyozták, hogy a Közútkezelőnél is mindenki 100%-os erőbedobással dolgozik, hogy megszűnjön ez az állapot. “Az összes gép kint van, úgyhogy reméljük rend lesz holnap reggelre.” Így hétfő reggelre az iskola is gond nélkül vissza tud állni a rendes kerékvágásba, hiszen az intézményt például ki kell majd takarítani. Az ÁNTSZ is kint volt az épületben, és mindent rendben talált.

Az 1-es út és az M1-es autópálya is járhatatlan volt, az emberek ezért egyáltalán nem tudtak továbbmenni; voltak olyanok, akik megpróbáltak alternatív útvonalakon nekivágni az útnak, de a mellékutak is több helyen járhatatlanok voltak.
Reggel mindenki kap majd reggelit és utána, ha minden jól megy, mindenki el tud indulni, hogy folytassa útját. Egy kicsit olyan ez az egész, mint mikor a gyermek a Télapót várja izgatottan, hogy vajon mit tesz majd a csizmájába. A különbség csak annyi, hogy ezek az emberek nem vártak semmit, így a reggeli meglepetés még nagyobb lesz a számukra; a másik pedig, hogy ez a márciusi Télapó most nem piros ruhában jött, hanem kokárdában és nem egyedül…
Az iskolában tett látogatásunk után átmentünk az Auchan áruház parkolójába, ahol rengeteg kamionos talált magának megfelelő pihenőhelyet ma éjszakára. A bevásárlóközpont parkolójában állandó rendőri jelenlét van, és az őrök is segítőkészek a betévedőkkel szemben. Tőlünk is megkérdezték, hogy menedéket keresünk-e vagy adományt hoztunk. Sajnos akkor már nem maradt nálunk semmi, így ki kellett ábrándítanunk az urat, hogy mi csak újságírók vagyunk. Az Auchan épületében kisebb csoport foglalt magának éjszakai pihenőhelyet, igazából az itt tartózkodó emberek nagy része aludni nem tudott, de voltak olyanok, akik széken ülve, a fejüket a kihelyezett asztalokra hajtva próbáltak egy kicsit pihenni, míg mások a benti padokon görnyedve szundikáltak.


Az ország többi területén még mindig vannak emberek, akik a hó fogságában rekedtek, de a hómarók és hóekék folyamatosan dolgoznak, hogy segítsenek rajtuk. Remélhetőleg reggelre enyhül az idő, cikkünk írásakor mínusz 1 Celsius-fok volt a városban.

(Budaörsi Infó – Porcsin Lívia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése