2013. március 7., csütörtök

A feldolgozott hús veszélyes lehet- Svájci kutás eredménye

HVG.HU \ EGÉSZSÉG

Veszélyes lehet, ha napi négy dekánál több húst eszünk

2013. március 07., csütörtök, 18:47
Szerző: MTI


A napi négy dekánál több feldolgozott hús fogyasztása jelentősen növeli a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halálozás veszélyét - derült ki egy svájci kutatók vezetésével Európa-szerte 450 ezer ember bevonásával készült hosszú távú kutatásból. 
 

Az idő előtti halálozás kockázata már 18 százalékkal nő napi 50 gramm feldolgozott hús - sonka, kolbász, szalonna - bevitele esetén a Zürichi Egyetem szakemberei szerint. "A korai halálesetek három százaléka a hústermékek fokozott fogyasztására vezethető vissza" - mondta el Sabine Rohrmann tanulmányvezető, az egyetem megelőző orvoslással foglalkozó munkatársa csütörtökön.

Rohrmann és kollégái a húsfogyasztás és a halálozási kockázat közötti kapcsolatot vizsgálva arra jutottak, hogy azoknál, akik nap mint nap sok felvágottat esznek, nagyobb a kockázata annak, hogy meghalnak szív- és érrendszeri betegségben vagy rákban - olvasható a BMC Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.
A rák miatti halálozások megnövekedett számának hátterében valószínűleg azok a rákkeltő anyagok - például a nitrozaminok - állnak, amelyek a sózás, a pácolás és a füstölés során keletkeznek. A feldolgozott hústermékek emellett koleszterinben és telített zsírokban gazdagok, ami összefüggésben áll a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.

A szakértők további befolyásoló tényezőket is találtak. Eredményeik megerősítik azokat a korábbi megállapításokat, amelyek szerint a vegetáriánusok egészségesebbek, mint a húst is fogyasztók, többet sportolnak és kevesebbet dohányoznak. Rohrmann és kollégái arra jutottak, hogy azok a vizsgált emberek, akik a legtöbb feldolgozott hústerméket fogyasztották, kevesebb zöldséget és gyümölcsöt ettek, több alkoholt ittak és többet dohányoztak.

Bár az adatok kiértékelésénél ezeket a tényezőket is figyelembe vették, a végeredmény nem változott: aki naponta több mint 40 gramm feldolgozott hústerméket fogyaszt, annál nagyobb a korai halál kockázata, mint annál, akik kevesebb mint napi 20 grammot fogyasztanak ezekből a termékekből.
A hús ugyanakkor fontos vitaminokkal, például B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, például vassal látja el a szervezetet. A hústermékek mértéktartó, napi negyven gramm alatt maradó fogyasztása ezért még elfogadható, nem növeli a korai halál kockázatát - mondta el Rohrmann.


3 megjegyzés:

  1. Hazugság.60-100 évvel ezelőtt az emberek sokkal több húst ettek és mégsem rákos megbetegedésben haltak meg.Amilyen vegyszereket használnak,etetnek emberekkel,a stresszmentes életmód,na ez az ami rákot okoz.A rák sejt pedig minden emberben,állatban,benne van.Úgy mint az embereknél a vakbél.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a hozzászólást, de szerintem nem nevezhető hazugságnak, mivel a vegetáriánusok is itt és most élnek, mégis kevesebb a rákos közöttük. Ez az egyik. A másik pedig, hogy 60-100 évvel ezelőtt az emberek éppenhogy sokkal kevesebb húst ettek, mint ma. Ez a tény. Csak a gazdagok ettek sok húst, a köznép legföljebb csak egy héten egyszer, a szegények pedig annyit se. Meg lehet kérdezni az időseket..

    VálaszTörlés
  3. Egyébként a cikkben csak a feldolgozott húsokról volt szó. Nem tudom 100 évvel ezelőtt vajon hány család tudott disznót vágni és kolbászt készíteni.

    VálaszTörlés