2013. március 21., csütörtök

Rekord: eddig még soha nem volt ekkora az államadósság

 Kérdés: Az hogyan lehet, hogy sok éve nem képesek a válságnak véget vetni? Miféle szakemberek lehetnek, akik sok éve nem jönnek rá, hogy mit kell tenniük!?

Válasz:   Mert valakiknek nem az a célja, hogy jobb legyen nekünk....
 Az állam a szánktól vonja meg a falatot, hogy ki tudjuk fizetni az adósságot, de reménytelen, mert az csak egyre nő...ugyanúgy, ahogy személyi devizahiteleink is. Jól ki van ez találva. Tömjük láthatatlan külföldi valakik  pénztárcáját, de minek?

Rekord: eddig még soha nem volt ekkora az államadósság

2013. március 20., szerda, 12:21 • Utolsó frissítés: 2013. március 20., szerda, 15:18
Szerző: hvg.hu


Mindeddig soha nem látott összegre, összesen 21 630 milliárd forintra nőtt a magyar államadósság idén február végére. Tavaly november óta majdnem 2 ezer milliárddal nőtt az összeg, így végleg elbukni látszik az a kormányzati álláspont, mely szerint rendkívül sikeresek az államadósság csökkentésében.
 

21 630 milliárd forint. A mai naptól meg kell barátkoznunk ezzel a számmal is, mivel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) szerdán frissített adataiból kiderül, hogy ekkora összegre emelkedett a központi költségvetés bruttó államadósságának mértéke február végére. A mostani adat 200 milliárddal haladja meg az eddigi rekordot, melyet 2011. novemberében sikerült összehozni.

Az adatokból kitűnik, hogy csakúgy, mint januárban, most is a devizaadósság emelkedett számottevően, 571 milliárddal ugrott meg egy hónap alatt. Mindebben szerepet játszhat az önkormányzatok adósságának átvállalása is, emellett pedig az állam a kedvező nemzetközi befektetői klímában kimerészkedett a piacokra is, ahol sikeresen bocsátott ki devizás állampapírokat.
Emellett pedig a forint euróval szembeni árfolyama is meglódult az utóbbi hetekben, jelenleg a 306-os szint környékén található a magyar fizetőeszköz.

Ha nem az összeget, hanem magát az adósságrátát nézzük, ott sem fényes a kép, szerda délelőtt 80,54 százalékon állt a GDP-arányos államadósság-mutató a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján.

A magyar államadósság a második Orbán-kormány első, nem teljes évének végén elérte a GDP 81,8 százalékát, ha folytatódik a forint gyengélkedése, akkor elképzelhető, hogy nem kell sokat várnunk arra, hogy ezt a szintet most is elérjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése