2013. március 23., szombat

Káosz Cipruson, a bankok bezártak egy hétre..03.22.

  

Vigyázó szemetek Ciprusra vessétek! 

Káosz Cipruson, a bankok bezártak egy hétre,

 üresek a bankautomaták, tüntetések törtek ki


Az Európai Unió hétfőig adott Ciprusnak időt, hogy előteremtse azt a többmilliárd eurót, ami a nemzetközi mentőcsomag fejében szükséges, vagy a teljes pénzügyi összeomlással néz szembe az ország, amely beláthatatlan következményekkel járna az euroövezetre.



A jelek szerint a legrosszabbra kell felkészülni, a ciprusi kormány hatáskört kért csütörtökön, hogy előírhassa a tőke ellenőrzését, hogy gátat szabjon a pénzalapok elfolyásának a szigetországból, ha nem születik terv a bankok újbóli megnyitása előtt az e heti leállást követően.

A parlament pénteken összeül, hogy megvitasson egy sor kormányzati válságkezelő intézkedést, miután a törvényhozók csütörtökön elnapolták az ülést arra hivatkozva, hogy több idő szükséges a konzultációkra.

Úgy nézett ki, hogy ezek az intézkedések elmaradnak, a beígért "B terv" szerint 5,8 milliárd eurót követel az EU a 10 milliárd eurós mentőövért cserébe az EU-tól és az IMF-től.


Az Európai Központi Bank azt mondta, hogy e nélkül a ciprusi bankok likviditása megszűnik, egy magas rangú EU tisztviselő a Reuters-nek azt nyilatkozta, hogy a blokk készen áll, hogy a szigetről száműzik az eurót, ami tágabb értelemben nagy kárt okozna az európai gazdaság számára.

A dühös ciprusi törvényhozók kedden egy letétekre kiszabott adót dobtak ki miközben bankrablásnak nevezték az EU támogatású javaslatot.

Miután több tárgyalás volt csütörtökön, a valuta unió pénzügyminiszterei sürgették, hogy Ciprus tegyen le az asztalra egy új javaslatot.

Próbálva kiengesztelni a hitelezőket a kormány javasolta a parlamentnek egy "szolidaritási alap" létrehozását, mely egy állami csomagból állna, ideértve a jövőbeli gázból származó bevételeket, ami alapjául szolgál a sürgősségi kötvénykibocsátásnak, amit a JP Morgan a "nemzeti tűz eladásához" hasonlított.

Szintén jogkört kértek a bankok tőkéjének ellenőrzésére, ilyen típusú intézkedésre azóta nem került sor, mióta az ország öt évvel ezelőtt csatlakozott az egységes valutához.




Ciprusi Sigma TV élő adás
a forrás honlapon: http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/03/kaosz-cipruson-bankok-bezartak-egy.html#.UU3T34GvGnJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése