2013. március 3., vasárnap

Megkezdődött a Sede Vacante - pápaválasztás ideje 03.02.



2013. március 2., szombat

Megkezdődött a Sede Vacante - Angyalok és Démonok a Vatikánban


XVI. Benedek lemondott és távozott a pápai tisztségből. Az apostoli szék megüresedett – a Vatikán a széküresedés (sede vacante) időszakát éli. A konklávé ülése várakozással tölti el a világot. Mindenki találgatja, ki foglalja el a katolikus egyházfő tisztségét, ki lesz a következő pápa? Sok jelölt van, különböző országok – méghozzá nemcsak európai országok – fiai.
Elvileg bármelyik katolikus hívő lehet római pápa, ha férfi és nem házas. Igaz, az utóbbi évszázadokban Szent Péter helytartója tisztségét bíborosok köréből választják. Így, 1378-ban VI. Orbán lett az utolsó nem bíboros pápa. Napjainkban a katolikus egyháznak több mint 200 bíborosa van. Ennélfogva szinte lehetetlenség megjósolni, ki lesz a következő pápa. Mindazonáltal a világnak vannak kedvenc jelöltjei. A legtöbb európai országban olasz bíborost szeretnének látni az apostoli székben. Ennek az a magyarázata, hogy az utóbbi két pápa nem olasz volt, így legjobb ideje visszatérni az évszázados hagyományhoz – mondta az Oroszország Hangjának nyilatkozva Igor Baranov, a ferences-rendiek könyvkiadójának vezetője.





„A küszöbön álló konklávé 117 résztvevőjének több mint a fele európai bíboros. Hatvanan vannak. Ezeknek többsége olaszországi bíboros. Így, nagy a valószínűsége, hogy a pápai tisztségre olaszt választanak. Mindenekelőtt Angelo Scoláról (balra) van szó, aki Velence pátriárkája volt, jelenleg Olaszország legerősebb és leghatalmasabb székét, a milánóit foglalja el. Szilárd kapcsolatai alakultak ki a társadalommal és a politikusokkal. Mi több, ő kezdeményezte annak a szervezetnek a létrehozását, amelyik párbeszédet folytat a keresztények és muzulmánok között, és most e szervezet vezetője.”



Azonban eléggé nagy a valószínűsége, hogy a következő római pápa nem európai lesz. Azok közül, akiket a legesélyesebbeknek tartanak, két afrikai jelölt is van: Francis Arinze nigériai bíboros és Peter Kodwo Appiah Turkson ghánai bíboros (jobbra).
(Itt a Péter, akit megjósoltak utolsó pápának?/DK) Az utóbbinak az esélyei valamivel nagyobbak az előbbihez képest. Egyebek között életkora miatt: Francis Arinze ugyanis már betöltötte 80. életévét, Turkson pedig mindössze 64 éves, azonkívül XVI. Benedek mellett az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának volt az elnöke.


Gyakran említik a 68 esztendős kanadai Marc Ouellet nevét is, aki tradicionalista hírében áll és az abortuszok esküdt ellensége, de közben a katolikus papságra vonatkozó cölibátusi követelmény felülvizsgálását szorgalmazza.

Fontos rámutatni, hogy amennyiben a szavazás 34 fordulója során nem sikerül pápát választani, akkor a két legtöbb szavazatot kapott jelöltnek el kell állnia a jelöléstől, s ezek után folytatódhat a szavazás. Ebben az esetben a kelet-európai főpapok előtt felcsillanhat az esély, hogy körükből kerül ki az új egyházfő – véli Igor Baranov.

Nagy perspektívái vannak a magyar Erdő Péternek, aki az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke, nagyon szilárd pozíciókkal rendelkező figura az EU-ban. Viszonylag fiatal, ami az egyház számára pozitívumnak számít.”
Azonkívül említik Tarcisio Bertone bíboros kamarás nevét is, aki az apostoli kamara vezetője.(jobbra)
Ha őt választják meg pápának, a katolikus egyház történetében ez lesz a hatodik eset, amikor bíboros kamarás foglalja el az apostoli széket.


Az ENIGMÁK című műsorban egy rendkívül érdekes és alapos beszélgetést hallhatunk Benedek Pápa lemondásának általunk is az előző cikkben tárgyalt valódi okairól és a Vatikán ellen folyó pénzügyi és bűnügyi vizsgálatokról...

Enigmák - XVI Benedek titkai 2013.02.26. 

 Forrás: http://hungarian.ruvr.ru


Kapcsolódó bejegyzések:
1 évvel ezelőtt megírta a VilagHelyzete.com : 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése