2013. március 5., kedd

10 ezren éneklik az Örömódát! - videó





L. v. Beethoven: IX. szimfónia – IV. tétel
 
 
                „Tegyünk jót, ahol csak lehet, 
szeressük mindennél jobban a szabadságot,
                ne tagadjuk meg soha az igazságot, még a trón előtt sem.”
Beethoven szavai   
                
A IX. szimfónia Beethoven egyik leghatalmasabb műve, amelyet az emberiségre hagyott. Elkészültét hosszú évek munkája előzte meg (1817–24). 
 
A IV. tételben szakítva a szimfónia klasszikus rendjével, a zenekari hangzást az emberi hang csodájával egészítette ki. 
 
Szövege és mondanivalója a szerző eszméjét hirdette: az emberiség testvérré válásának gondolatát, amelyet a mi Bartók Bélánk is vallott. 
 
Beethoven a IX. szimfónia IV. tétele szövegeként kortársa, a német költő, Friedrich Schiller Örömódáját választotta, amelynek segítségével átható erővel zeng ma is a szeretet és az öröm dicsérete. 
 
Ez a dal az Európai Unió himnusza. 
 
 
Beethoven magánya, társadalmi elszigetelődöttsége és süketsége ellenére sem vesztette el hitét az emberekben. Ezt igazolja a mű zárása, melynek során ötvözve a szavakat a zenével így kiált:

„Átkarollak titeket, embermilliók!”
 
A IX. szimfónia bemutatója végén Beethoven már nem hallotta a közönség elismerő tapsviharát, de megfordulva láthatta a lelkesedő éljenzést.

Forrás: http://www.mozaweb.hu/

10000 singing Beethoven - Ode an die Freude Ode to Joy 


A videón az egész IV. tétel hallható...Szenzációs! Beethoven valamit nagyon tudott...de a 10.000 ázsiai előadó is. Óriási energia szabadul fel.
 
Javaslom azoknak is, akik eddig nem igazán barátkoztak meg a komolyzenével. Most talán sikerül egy nagy élményben részesülniük. Jó hangszóró vagy fülhallgató, és zavartalan körülmények segítenek. 

zben engedjünk el minden elvárást. Csak lazítsunk és engedjük hatni a mű energiáját. Igyekezzünk minél jobban befogadni és átélni a zenét. Megnyit, tisztít és fölemel. Erre van most szükségünk. Csak engedjük, hogy hasson.

Itt az idő. Eljött a mi időnk. Rólunk szól és nekünk szól a zene, a dal.

Szeretettel küldöm minden kedves olvasómnak
Dombi Katalin

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése