2013. március 16., szombat

Mégiscsak próbatétel és ébresztő volt?


Hihetetlen! Ezen a szakaszon csak a sztrádán van hó! Másutt nincs!




Közel 3500 autót és 13 ezer embert szabadítottak ki eddig a hó fogságából. Szerencsére már gyengült a szél, idővel keleten is megszűnik a havazás. (Március 15-16)
"Sziasztok!

Bizonyára sokan tudjátok, hogy a Hősök teréről indult négy busz is, önkéntesekkel. Most jöttem meg onnan, 12 órás "szolgálatban voltunk" - ebből a
z aktív munka 2,5-3 óra volt.
Az oka egyszerű: ilyen töketlen szervezést a katasztrófavédelem részéről még nem tapasztaltam! Senki nem tud semmit, logisztikához a nagy fejeseknek nuku érzékük. Katasztrófa!
Viszont kis csapatunk Bábolna és a 82 km-kő között lapátolta ki a kocsikat a hó rabsága alól, kb. negyvenet. Ez az útszakasz is tiszta kamion-temető... 3-4 méteres hófalak, totál befedett autók, tükörjég.
Az ellátás maximális volt, az osztrák segítség is nagyon jólesett nekünk!
A hókotrók már elkezdték munkájukat, nem fognak unatkozni, az tuti. De azt a hírt megcáfolnánk amit a Class FM-n hallottunk hazafele jövet, hogy az M1 tiszta. Hááát, minden csak nem tiszta, kamionok állnak kilométereken keresztül.

Utószóként: a csapatra személy szerint büszke vagyok, már csak azért is, mert a gyengébbik nem is kitett magáért, 4 fővel. Hólapátolás ment ezerrel, senki nem lazsált, mindenkit fűtött a tenni akarás!

Kriszta."
 
 Összefogtak az emberek

Nem vártak senkire, nem tologattak felelősséget, hanem cselekedtek. A kitüntetések napján, mindegyiküknek jár az elismerés. Egy szomorú, ugyanakkor csodálatos nap krónikája.

A közösségi oldalak üzenőfalairól eltűntek a kereskedelmi és vicces bejegyzések, mindenki felajánlásokat tett, közvetített, infókat osztott meg. Az események közelében lévők teát, élelmiszert, gyógyszert osztottak, mivel minden zárva volt, saját készletből tették mindezt. A távol élők autóba ültek és a legközelebb eső helyszínekre, vagy sebtében szervezett elosztópontokhoz igyekeztek. A traktorok egymás után húzták ki az elakadtakat, a terepjárók ismeretlenekkel fordultak a falvak és a főutak között. Az elmúlt órákban sok ezer szemtanú számolt be ismeretlen honpolgártársaik azonnali segítségéről.

Számos cég, hotel, kollégium, pizzéria, étterem, szupermarket nyitotta meg kapuit a bajba jutottak előtt és adták ingyenesen az ételeket, a forró italokat, vagy csak egyszerűen a fűtött helységet, a pihenés lehetőségét. A magán felajánlások "hívjatok ha itt vagytok a környéken és segítek" száma megbecsülhetetlen, vadidegenek fogadtak be vadidegeneket a bajban. A csoda néhány órán belül bontakozott ki és vált egy egész országot mozgósító eseménnyé.

Az interneten, mobiltelfeonon szerveződő önkéntes csoportok elárasztották információval a nemzeti ünnepen otthon lévőket, akik pedig nem voltak restek cselekedni. A Szárnyas Fejvadász, a Hungary SOS percenként szállította forró dróton az adatokat, felajánlásokat, térképen is megjelölve a legfontosabb helyeket. A pizzát lesütő kisvállalkozó, árukészletét ingyen felajánló iskolai büfés mellett őrületes mennyiségben érkeztek a tényleges és kézzelfogható segítségek.

A legtöbben szállást, meleg ételt, vendéglátást ajánlottak saját telefonszámukkal. Az összes tárgyi felajánlás ugyanakkor még nemesebb volt a mai napon, mint máskor. A boltok ünnep lévén zárva vannak, amikor az elakadt autóban lévőknek gyermektápszert, vagy inzulint adtak, amögött egy család, vagy egy cukorbeteg ember állt, akik a saját, otthoni készletükből vittek.



JÓ ÉTVÁGYAT A FINOM VACSORÁHOZ MINISZTERELNÖK ÚR!
Orbán: Az utolsó embert is kihoztuk márc. 15. 22:36 - 
Orbán: Az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is - nyugtatta meg a frissen díjazott Kossuth- és Széchenyi-díjasokat Orbán Viktor a tiszteletükre adott fogadáson. A kormányfő egyúttal jó étvágyat is kívánt a vacsorához, mert mint mondta, nincs ma este olyan magyar ember, aki ne kapna enni, inni és ne lenne biztonságban. A video 21:43-kor lett publikus a miniszterelnök Facebook-oldalán. A police.hu-n 21:35-kor jelent meg a következő hír: „A Győr-Budapest felé vezető M1 autópálya 119 és a 103 km szelvények közötti szakaszán továbbra is tart a küzdelem. Több személyautó és buszok is vesztegelnek az úton mentésre várva."
Forrás: Index.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése