2013. június 9., vasárnap

A zene a lélek nyelve - kommunikáció



A zene rezgés. A zene hangjai, frekvenciái sajátos érzéseket váltanak ki bennünk.. Hatással van egész testünkre és lelkünkre.
Ajánlatos a mostani mindenkit megpróbáló időszakban gyakran hallgatni jó zenéket.
DK


A zene a lélek nyelve 

 Horváth Olgát, fiatal zenészt, zenei ismeretterjesztő tanfolyamok oktatóját a zenéről és a zenéhez való viszonyáról kérdeztem.
 
Mit jelent számodra a zene?

A zene számomra egy óriási lehetőség, hogy kiteljesítsem önmagam. Azt hiszem mindenki életében van olyan terület, ahol jónak érzi magát, ahol otthon van. Számomra ez a kiemelt terület a zene. A világot is sokszor ezen a szemüvegen keresztül nézem, gyakran a zene által jutok értékes felismerésekre önmagammal és a külvilággal kapcsolatban. Mindezek mellett a zene számomra lehetőség arra is, hogy adhassak más embereknek valamit, amit szépnek, jónak, igaznak gondolok.

Szerinted mi a zene és hogyan közvetítheti az általad említett szép, jó és igaz hármasságát?

A zene egyfajta különösen hatékony kommunikáció, amely képes mind a zenész, mind a hallgatók lelkében hangulatokat teremteni, változásokat előidézni. Míg a beszéd az értelmünket célozza meg, addig a zene elsősorban érzelmeinkre és azon keresztül a többi lelki folyamatunkra hat. Ez a hatás hangok, hangközök, ritmus és egyéb zenei eszközök segítségével érhető el, de a hangsúly nem ezeken van, ezek csak a hordozói annak a tartalomnak, amit a zenével közvetítünk.

Emlékszem gyerekkoromban órákig eljátszogattam egy egyszerű furulyán, mindenféle zenei előképzettség nélkül, mert megnyugtatott, vagy éppen felvidított. Erről a hatásról beszélsz?

A zene testi és lelki közérzetünkre egyaránt hatással van. Egy gyermek ösztönösen, tudja, hogy neki mi a jó. Azokat a hangokat ismételgeti, amikre neki esetleg pont szüksége van. Ma már tudományos körökben is egyre jobban ismert a zene gyógyító hatása, a zene stresszoldó, izomlazító, nyugtató, altató, depresszióellenes hatásáról is egyre többet tudunk. Persze ellentétes hatások is előidézhetők. A zene feszültségkeltő szerepe is ismert, például a filmek kísérőzenéje révén. Az egyén felelőssége, hogy az állapotának, hangulatának, igényeinek megfelelő zenét válassza és a zenész felelőssége, hogy zenéjével mit idéz elő.

Milyen zenék bírnak speciális hatásokkal? Például egy templomban megszólaló orgonazene képviseli a spiritualitást, a kocsmai blues pedig bohém életre csábít?

Azt gondolom, minden zenének van létjogosultsága és nem csak az orgonamuzsika sajátja lehet a spiritualitás. Ha pozitív hatást gyakorol rám egy adott zene, már értéket képvisel számomra. Vannak negatív hatású zenék, azokat is sokan hallgatják. Mindenfajta zene hat, ránk elmozdít minket valami felé. Mindenki választhat, hogy éppen merre akar menni. A harmónia a harmónia felé visz, a diszharmónia pedig másfelé.

Függ-e a zene lelki hatása attól a közegtől, ahol éppen megszólal?

Mindenképpen. Mindenki különbözik, ahány ember, annyiféle lelkiség. Tehát ha a „közeg” alatt a hallgatóságot értjük, akkor megérthetjük, hogy minden ember a maga módján éli meg a hallottakat. Persze vannak egyes emberekben közös pontok, úgymint kulturális beállítottság, bármilyen egyéb tanult dolgok, vagy temperamentumbeli hasonlóságok, pillanatnyi lelkiállapot stb. Ezen hasonlóságok eredményezhetnek hasonló megéléseket, de mindenkinek a saját lelkiségétől függ a zenei élménye.
Ha a közeg alatt a helyszínt értjük, akkor azt is elmondhatjuk, hogy közvetetten attól is függ, mert a helyszín is befolyásolja a jelen lévők lelki állapotát.

Ezek szerint mindig kell közönség a zenéhez?

Mindig van közönség, ha más nem, akkor maga a zenész az. Annak lelkére is hat a zene aki játszik és ez a hatás nem is elhanyagolható. Mindenesetre a másokkal való együttes játék és a közönség jelenléte megsokszorozza ezt az élményt. A jelenlévők összekapcsolódnak és hatnak egymásra. Ezért aki zenél abban előbb-utóbb valószínűleg fel is merül a zene megosztására való igény.

Az improvizálás különleges élményt nyújthat a közönségnek...
 
Az improvizálás egyfajta teremtés a zenében, voltaképp egy miniatűr alkotás, amikor az ember saját lényegéből próbál valamit kifejezni, teremteni. Ilyenkor a hallgatóság a zenész lelkéből érezhet meg valamit, abból, hogy ő hogyan él meg dolgokat. Létrejön egy lelki kapcsolat a zenész és a hallgatóság között, ami folyamatosan hatást gyakorol minden jelenlévőre, a zenészre és a hallgatóságra egyaránt.

Hol végződik a zaj és hol kezdődik a zene?

A zene tudatos tevékenység, így szorosabb értelemben zenéről csak az ember esetében beszélhetünk. Lényeg, hogy a zene tudatos alkotói igényre jön létre. Ilyen szempontból egy énekesmadár gyönyörű éneke, nem minősül zenének, még ha például pont pentaton hangsort használ is, ugyanakkor lehet a zaj is a zeneművészet része. Hallottam például egy Zacskószimfónia című darabról, ahol felfújt papírzacskók kipukkasztása is szerves része volt a műnek.

Mit adhat a zene azok számára, akik nem foglalkoznak hivatásosan zenével?

A legtöbb ember hallgat zenét. Azért tesszük ezt mindannyian, mert valamit kapunk ezáltal. Tapasztaltuk, hogy egy szerelmes melódia milyen bódító hatással lehet ránk, vagy egy gyors zene hogyan ingerel táncra bennünket… A zene az érzelemvilágunkra való hatása által képes minket bárhová elrepíteni. Olyan érzelmeket tud kiváltani, amik esetleg a zene hallgatása nélkül nem jelentek volna meg bennünk. A zene tehát az érzelmi életünk gazdagításában nyújthat nagy segítséget. Különösen fontos ez a mai, túlzottan intellektuális irányban eltolódott világunkban, ahol a logikus dolgok és a tudás mellett az érzelmek sokszor háttérbe szorulnak. A zene segíthet a szív és a fej helyes egyensúlyának megtalálásában.

Mi a véleményed a mai zenehallgatási szokásokról?

Ahány ember annyiféleképpen lehet zenét hallgatni. Persze észrevehetők jellemző tendenciák. Gyakran láthatunk az utcán fülhallgatós embereket, akik így valamiképpen elzárkóznak az őket körülvevő világtól, a zenét használva elválasztó falként. Sokan hallgatnak rádiót, pusztán háttérzajként. Ezek nem biztos, hogy túl magas értéket képviselnek a zenehallgatás minősége szempontjából. Ha maga választja ki az ember a hangfelvételeket és arra oda is figyel, az már sokkal jobb, itt már odafigyelhetünk lelki reakcióinkra, bár nincs még jelen a közösségi élmény. A legnagyobb hatást szerintem az élő zene hallgatása nyújtja, ahol az előadó és a közönség közötti kapcsolat megsokszorozza az élményt.

Forrás: 

 *

Itt ajánlok szeretettel néhány dalt meghallgatásra. Ezek azért is érdekesek, mert a szövegük is hozzátesz az élményhez. A mostani helyzetünkben nagyon aktuálisak.


(Előfordulhat, hogy a jobb alsó sarokban a You Tube emblémára kattintva nyitható csak meg)

DK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése