2013. április 1., hétfő

A füge jó élettani hatásai :)


A füge
  • A füge segíthet a fogyásban és megelőzheti a magas vérnyomást

A füge a Közel-Keleten őshonos és egyike a legelső termesztett gyümölcsöknek. Törökország, Görögország és Kalifornia látják el jelenleg a világot ezzel a csodálatos gyümölccsel. A füge az eperfák családjába tartozik és leggyakrabban szárított formában kapható, mivel friss gyümölcsként gyorsan romlik. Bármilyen formában is fogyasztjuk, elképesztő egészségügyi előnyöket biztosít.

100 gramm gyümölcs 250 mg kalciumot tartalmaz, míg ugyanennyi mennyiségű tejben csupán 118 mg található. Továbbá jó forrása a magnéziumnak, réznek, vasnak, foszfornak, A-, B1- és B2-vitaminnak, mangánnak és káliumnak, ami segít szabályozni a vércukorszintet.
A fügében található rostok segíthetnek az elhízott emberek fogyásában, de körültekintésre van szükség, mivel a túlfogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Ezen kívül segíti a bélműködést is és enyhíti a székrekedést.

A füge kis mennyiségű nátriumot tartalmaz, ami segít csökkenteni a magas vérnyomást.  A kezdeti időktől használják a libidó fokozására, ehhez áztassunk be este 2-3 fügét bio tejbe, majd reggel fogyasszuk el. A fügében lévő kálium segít megelőzni a vizelettel történő kalcium veszteséget. Továbbá megelőzi a makula degenerációt és rostjainak köszönhetően enyhíti a torokfájás vagy torok fertőzés tüneteit.


A szárított füge omega-3, omega-6 és polifenol tartalma csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Magas rosttartalma segít a mell- és vastagbélrák megelőzésében. Nagyon hatásos a légzési problémák, mint az asztma és szamárköhögés kezelésére. Használható láz, kelések, tályog, fülfájás és nemi betegség esetén is. A fügelevél csökkenti a triglicerid szintet, segít megelőzni az elhízást és a szívbetegségeket. A levél rágása és lenyelése bizonyítottan segít a fekélyek kezelésében.
Édes izének köszönhetően használható cukor helyett, valamint lekvárt, pitét és befőttet is készíthetünk belőle.  

A teljesen érett gyümölcsnek legmagasabb az antioxidáns tartalma. Hűtőben tartva 2-3 napig is eláll. Fogyasztás előtt mossuk meg! Csomagoljuk vagy takarjuk le, hogy megvédjük és megakadályozzuk, hogy elnyelje más élelmiszerek szagát. A még nem érett fügét szobahőmérsékleten, közvetlen Naptól védve kell tárolni. A szárított gyümölcsöt tárolhatjuk szobahőmérsékleten vagy hűtőben is, de mindenképpen tárolóedényben, hogy megakadályozzuk a kiszáradástól.

Forrás:  http://biosslim.hu/cikk/a-fuge-segithet-a-fogyasban-es-megelozheti-a-magas-vernyomast



A fügelevél a cukorbetegség természetes ellenszere?

A fügelevél a cukorbetegség természetes ellenszere?

A fügelevél a cukorbetegség gyógyításáról legismertebb, de sok egyéb felhasználási lehetősége is van. Alkalmazható hörghurut, genitális szemölcsök, májzsugorodás, magas vérnyomás, bőr problémák és fekélyek kezelésére is. A legtöbb füge levelet tartalmazó orvosság annak levét vagy a fa nedveit használja. A füge tinktúrát vagy borogatást azonnal fel kell használni és naponta frissen készíteni.
A fügelevél anti-diabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szükség. A cukorbetegnek ébredés után, a reggelivel együtt kell bevennie a kivonatot. Felforralhatjuk frissen, szűrt vízzel és ihatjuk teaként.

A füge az egyik legjobb rost és kalciumforrás. Tartalmaz antioxidánsokat és hashajtó hatása van. Ezen kívül található benne , magnézium, réz, mangán, kalcium, A-, B-, C- és K-vitamin, folsav, nátrium és cink. 

Kálium és rosttartalmának köszönhetően segít stabilizálni a vérnyomást. Anti diabetikus és daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. A benne található kalcium, kálium és oldható rostok segítenek a koleszterin csökkentésében. A füge elősegíti a jó alvást és véd az álmatlanság ellen. 

Növeli az energiát, támogatja a csontok erősségét, hashajtó hatása miatt alkalmas székrekedés kezelésére. Leveleit pépesítve pattanás és mitesszer elleni bőrtisztítóként használható. Csökkenti a gyomorsav mennyiségét, így kiváló terhes nőknek. Elősegíti a hosszú élettartamot és jó egészséget.

A fügelevél felhasználása:

•    Hörghurut – Tegyünk 2-3 fügelevelet és egy kevés piloncillot (mexikói cukor) fél liter vízbe és forraljuk 15 percen át. Távolítsuk el a leveleket és igyuk meg a teát.
•    szív-és érrendszeri vagy daganatos betegségek – Minden nap fogyasszunk friss fügeteát és egy kevés gyümölcsöt is.
•    genitális szemölcsök – használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.
•    aranyér – a már említett módon főzzünk fügelevél teát, hagyjuk kihűlni, majd alkalmazzuk az érintett területeken, vagy készítsünk belőle ülőfürdőt.
•    májzsugorodás – alaposan mossunk meg négy fügelevelet, zúzzuk össze egy cukorkával, öntsük fel egy pohár vízzel és naponta kétszer fogyasszuk.
•    magas vérnyomás – készítsünk teát három fügelevélből és fogyasszuk naponta.
•    gombás fejbőrfertőzés, szemölcsök és kelések - használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.
•    övsömör – 3-4 levélből készítsünk teát, hagyjuk kihűlni és távolítsuk el a leveleket. Áztassunk be egy rongyot és mossuk át az érintett területeket. 
•    fekély – rágjunk el két fügelevelet naponta. Előrehaladott fekély esetén ezt reggel, éhgyomorra tegyük.




Fügefák a szőlőhegyen
 mr1-kossuth.hu
Fotó: MR/Visy László 
Fotó: MR/Visy László

Közép-Európában is egyedülálló ültetvényt hoztak létre Zalában – adta hírül a Hajnal – Táj, Varga Tünde összeállításában.

Két hektáron termelik mostantól a mediterrán gyümölcsöt Tormafölde szőlőhegyén. Kéthektáros fügefa-ültetvény a szőlőhegyen, ami Közép-Európában egyedülálló. Zalában, Tormafölde határában hozták létre a gyümölcsöst, ahol két-három éven belül már komoly termés várható. A tulajdonos szerint nem a sokat emlegetett globális felmelegedés motiválta őt, hanem egy régi hagyomány. Ez öltött most üzleti kereteket. A tormaföldi fügeültetvényben Harcz Endre, a cég ügyvezetője és Varga János amatőr klímakutató kalauzolta a Hajnal – Táj riporterét.

Forrás: http://www.mr1-kossuth.hu/archivum/fugefak-a-szolohegyen.html



2 megjegyzés:

  1. Köszönök minden információt!

    VálaszTörlés
  2. A fügelevél nedve az ami frissen letépve a szárából kijön fehér nedv?

    VálaszTörlés