2013. április 7., vasárnap

Tétényi Éva az esztergomi Jeanne d'Arc



Hihetetlen milyen erő és kitartás van ebben az asszonyban.! Miken ment keresztül lassan már 3 éve, a polgármesterré választása óta...az igazság és a város védelmében! Folyamatosan durván támadják a fideszes városatyák,  de  nem tudták kicsinálni. /DK


"Tekintet nélkül arra, hogy
Másoknak tetszik
Vagy nem,
Tekintet nélkül arra, hogy
Látják-e vagy nem,
Tekintet nélkül arra, hogy lesz-e
Sikere vagy nem,
Tedd a jót!
Tégy minden jót, amit
Megtehetsz,
Ott, ahol vagy,
Úgy, ahogy teheted,
Akkorát, amekkorát tehetsz,
De mindig, szüntelen ez legyen
A programod!"

(Sík Sándor: Tedd a jót!)

A mai lakossági fórumon is felmerült a kérdés, hogy van-e értelme annak a tudatformáló tevékenységnek, amit Esztergomban elkezdtünk. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit képes tenni a közért, erkölcsért, a tiszta közéletért. S ezért nem biztos, hogy köszönetet kap. Esztergomban előfordult, hogy feljelentették azt az embert, aki önkéntesként a körforgalmat bekapálta "növényültetés előkészítésének alapos gyanújával".
Elmeséltem, hogy nemrégiben jártam Amerikában egy olyan kisvárosban, ahol 53-an laknak, s ahol mindenki önkéntes munkát végez, hogy a műemléképületeiket közösen fenntartsák. Ezen a történelmi helyen van egy kisposta, amelyik a kezdetektől folyamatosan működik, mert a településen mindig van valaki, aki ott teljesít szolgálatot. Valahogy így kellene nekünk is felfogni, hogy sorsunk közös,
és a példát mi adjuk az utánunk jövőknek.



Tétényi blog


Meggyes Tamás földig rombolná Szent István városát


2013/03/28

(Meggyes Tamás az előző fideszes polgármester volt, most képviselő)


Esztergomban csütörtök délután Tétényi Éva független polgármester, figyelembe véve a Fidesz-frakció és a szocialista képviselő módosító indítványait, egy kompromisszumos költségvetést terjesztett a testület elé. Ebben elfogadta a Meggyes-csoport által javasolt bevételi források csökkentéseinek egy részét, de az önkormányzat érdekeivel ellentétesnek minősülő elvonásokat továbbra sem tartotta támogathatónak. Ilyen tételek voltak például az árvíz- és belvízvédelemmel kapcsolatos költségvetési sorok Meggyes Tamás és Steindl Balázs általi lenullázása, valamint a vízelvezető árkok és a csatornák tisztítására „szánt” szintén 0 forint. Miután ezek kötelező önkormányzati feladatok, az árvíz- és belvízvédelem pedig kiemelt élet- és vagyonvédelmi kérdés, ezért ez súlyosan sérti az itt élők érdekeit. Emellett a közterületek gondozására, útkátyúzásra, az úttisztításra, valamint a közművelődési feladatokra fele összeget szántak volna az esztergomi fideszesek a normális működéshez képest.


Ugyan nem kötelező feladat a civil, sport és ifjúsági feladatok támogatása, de felettébb furcsa, hogy a költségvetés főösszegének 2 százalékát sem elérő javaslatot miért nem tudta a Meggyes-csoport támogatni. Szintén az esztergomiakat büntető tétel lenne elfogadása estén a Meggyes-csomagban az is, mely szerint a hivatal 24 fős leépítését hajtatnák végre. Ez a döntés a napi közügyek elvégzését bénítaná meg Esztergomban, ami ellentétes a közigazgatási reformban megfogalmazott gyors, hatékony és ügyfélbarát hivatal kialakításának céljával. A vita során egyértelműen kiderült, hogy az esztergomi fideszesek nem hajlandóak semmiféle megegyezésre, ezért a polgármester úgy döntött, hogy előterjesztését visszavonja, így a képviselőknek újabb lehetőségük van átgondolni a város 2013-as költségvetését, vagy azt, hogy Dömös példáját követve véget vetnek ennek az időszaknak és időközi helyhatósági választáson újra megmérettetik magukat.

 

Puccskísérletek


2013/04/02


Minap zajlott le másodfokon az a per, melynek tárgyalása során egy kormánytisztviselő nyomatékosan kijelentette, hogy „egyértelmű parancs” az, amit ők gondolnak, és ezt végre kell hajtani mindenkinek. Eddig csak olvastam ilyenről, hogy a központi hatalom a vélt igazát kötelezően kiadott parancsként hajtatja végre. Döbbenetes volt mindezt megtapasztalni a saját bőrömön. A per tárgya az volt, hogy kötelező-e alpolgármestert választani Esztergomban a testületnek, vagy nem? Az első fokon eljáró Bíróság, - értelmezve az idevonatkozó jogszabályt, miszerint a polgármester javaslatára, munkájának segítésére a testület titkos szavazással egy vagy több alpolgármestert választhat; egy főállásút a képviselők közül, aki a polgármestert helyettesíti; a többit választhatja külsősként is -, úgy döntött, hogy ez egy ajánlott lehetőség, amivel élhet az önkormányzat a polgármester munkájának segítésére, valamint a folyamatos működés biztosítására.


Esztergomban mint az köztudott, az első alakuló ülésen szóban is megerősítették a fideszesek, hogy nem kívánnak alpolgármestert adni, majd később egy társadalmi megbízatásút hajlandóak voltak elfogadni, aki félévig bírta a személyeskedő hangnemet. Miután mást nem támogattak, illetve az önjelölteket én nem tudtam elfogadni, maradt az üres alpolgármesteri szék. Erre a Kormányhivatal pert indított határozat hozatal elmaradása címen, melynek végkimenetele - szerintük - az is lehetett volna, hogy ők jelölnek ki alpolgármestert, akár Meggyes Tamást is. Az önkormányzati törvény változásával néhány esetben felhatalmazást kapott a Kormányhivatal, hogy a szükséges döntéseket a testület helyett meghozza, vagy bírságolja a renitenseket. Furcsa, hogy az önkormányzatok önrendelkezési jogával egy kormány által kinevezett tisztviselő élhet, ezáltal sértve a helyi demokratikus alapjogokat.

Az első fokú bíróság nekem adott igazat abban, hogy az idevonatkozó jogszabály megengedően fogalmaz, bár kétségtelen, hogy a helyettesítés nincs megoldva. Mire is jó a polgármester helyettesítése? Normális esetben lehetővé teszi a szabadságok kivételét, a feladat megosztással terhet vesz le a polgármester válláról. Nemrégiben azonban kiderült, hogy nem normális esetben ez lehet a függetlenek, vagy a közösségért kiálló vezetők elleni szer is. Ha nem tetszik a testületnek a vezető személye, akkor olyan döntést hoz, amit a polgármester megtagad, és akkor fegyelmit lehet indítani, melynek vége a felfüggesztés. Ebben az esetben az általában fideszes alpolgármester jogszerűen átveszi a kormánypálcát. Legutóbb Szigethalomról számoltak be ilyen puccskísérletről. Sajnos az ország több településéről kapunk hasonló eseményekről hírt.


Várható, hogy az új önkormányzati törvény módosításával az alpolgármester kérdése már nem a választható kategóriába esik majd, de ebben a ciklusban ez még így marad, mivel a törvény 74-78§-a, - ami erről rendelkezik-, csak a 2014-es választások után hatályosul. Így a másodfokú bíróság helyben hagyta az első fokot, és megállapította, hogy a jogszabályokból nem következik az „egyértelmű parancs” végrehajtásának kötelezettsége. Így továbbra is embert próbáló teljesítményt követel meg tőlem az esztergomi polgármesterség. A független bíróságokba vetett hitemet pedig megerősítették. Arra bíztatok mindenkit, hogy bár nyomás alatt vagyunk olyanok, akik az irányított parancsokat megkérdőjelezzük, de a gondolkodó, tisztességes embert nehezen lehet elhallgattatni. A kormányhivatalokban jó lenne, ha nem azon dolgoznának, hogy a parancsokat hogyan hajtsák végre, hanem azon, hogy a közjó érdekében mindenki törvényes keretek között működjön. "Oszt jónapot!"

(Például)


...Szigethalomról

A polgármester levélben számolt be a részletekről március 13-án, miután a megmaradt 6 Fidesz-KDNP valamint az egyetlen lokálpatrióta képviselő döntése alapján, fegyelmi eljárás keretében, az eljárás idejére, felmentette Fáki László polgármestert foglalkoztatási jogviszonyából.


Bán Norbert a képviselő-testület jobbikos tagja így vélekedik a dologról: „Véleményem szerint a testületi ülésen egy szégyenletes politikai hatalom átvételi kísérlet zajlott a FIDESZ-KDNP frakció részéről. A polgármester felfüggesztésének egyetlen oka az volt, hogy az alpolgármester asszony teljes körű jogkörrel rendelkezzen, és kontroll nélkül vihessék véghez az akaratukat… Mivel a polgármester úr felfüggesztése csak másnap reggel lép életbe, így saját jogkörből azonnali hatállyal megszüntette a jogköreit az alpolgármester asszonynak. Jelenleg a hivatalban sem a polgármesternek, sem az alpolgármesternek nincs hivatalos jogköre.”

Dr. Schuller Gáborné, az MSZP frakció képviselője az alábbiakat gondolja: „A legrémesebb álmaimban sem fordult elő, hogy egy olyan ember ellen kezdeményeznek fegyelmi eljárást, aki lassan húsz éve mérhetetlen empátiával szolgálja Szigethalom városát. Számos esetben alárendelt ennek a szolgálatnak családot, barátságot egyaránt.


Ebben az esetben is ennek a szolgálatnak esett áldozatul, amikor megvédte a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak munkahelyét. Ez pedig mélyen sértette a kormánypárti képviselők érdekeit. Olyanok támadták hátba, akiken segített, akik az Ő segítségével kaptak tisztséget, akiket adott esetben megvédett. Sajnos a kormánypárti képviselők nem tisztelnek senkit, aki nekik ellent mond (ez igaz a saját párttársaikra is).”

forrás: amivarosunk.hu, Szigethalmi Hírhatár




 





"Itt állok, nem tehetek mást"

Tétényi Éva,az esztergomi Jeanne d'Arc


2 967 Ft
(Eredeti ár: 3 490 Ft)

Megtakarítás: 15 %
Szállítás: 1 munkanap


"Itt állok, nem tehetek mást" - szerepel a könyv címében egy idézet. Nem Tétényi Évától való, hanem Luther mondta ezt a Wormsi Birodalmi Gyűlésen, V. Károly császárral farkasszemet nézve.
 Szavainak üzenete viszont, miszerint nincs akarat, mely őt meghátrálásra, elmozdulásra bírná, tökéletesen illik Tétényi Éva kitartására. 
Nem hagyja cserben azt a 8117 szavazót, aki 2010. októberében benne látta a reményt, és kiáll azokért is, akik nem rá szavaztak: a harmincezres városban mindenkiért. 
 Személyes szerepvállalása és az új közpolitikai gondolkodásba vetett hite pedig már túlnőtt Esztergomon. 
Hiszen Magyarországon mindenki esztergomi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése