2013. április 18., csütörtök

Az elme a legnagyobb gyógyító - Placebó hatás



Gondoltad volna? 3. rész



A placebo effektus ádáz vitákat szokott kiváltani az orvosi társadalomban. Az orvosok elismerik a létezését, de nem tudnak mit kezdeni a jelenséggel. A placebo mellett érvelők korlátlan lehetőséget látnak benne, akik ellene vannak rendszerint illúziónak, becsapásnak nevezik. Mindkét tábor azonban abban az egyben egyetért, hogy a placebo jelenség létezik, működik. A jelenlegi kutatások, kísérletek megdöbbentő következtetésekre jutottak…

Egy houstoni korházban rendkívül érdekes kísérletet végzett Dr. Bruce Moseley (sebész). Moseley tíz térdműtétre váró beteget választott ki. Mind a tíz beteget rendre betolták a műtőbe, megvizsgálták, érzéstelenítették, elaltatták. Mindnyájan hasonló módon hagyták el a kórházat, fájdalomcsillapítókkal ellátva és azzal a tudattal, hogy műtéten estek át. A tíz beteg történetében egy „aprócska” részlet azonban különbözött. A tíz betegből csak két betegen végezték el a hagyományos térdműtétet. Két beteg térdízületét csak simán átmosták. Öt beteg térdén pedig nem végeztek semmilyen beavatkozást, pusztán három vágást ejtették rajta, hogy  a műtét illúzióját keltsék.

A placebo működött. Mind a tíz ember hat hónappal a műtét után jelezte hogy jóval kevesebb a fájdalma. Mindnyájan elégedettek voltak a műtét eredményével.
Megkérdezték Moseleytól, hogy mi késztette a kísérlet elvégzésére. Érdekes volt a válasza. Az egyik kollégája egyszer azt kérdezte tőle hogy mitől olyan biztos abban hogy  térdműtéteinek az eredménye nem a placebo hatásnak köszönhető. Moseley ezzel a kísérletével azt bizonyította hogy a kollégájának tökéletesen igaza volt. A betegeit a placebo gyógyította meg, más szóval a hitük.

A kérdés magától adódik. Miért működik ennyire jól a placebo? A válaszért érdemes Hippokrátésznek  az orvostudomány atyjának a szavait megszívlelni: „Az elme a legnagyobb gyógyító”. Gondoljunk csak bele hogy a régi időkben, a középkorban is zajlottak gyógyítások, az eszközök azonban meglehetősen furcsák voltak. A gyógyulás pedig mégiscsak megtörtént.

Manapság azt mondhatnánk hogy óriásit léptünk előre. Rendkívüli ismereteink vannak a biokémiai folyamatokról, a genetikáról és rengeteg „csodálatos” gyógyszereink vannak. Ehhez társulnak az elképesztően kifinomult sebészeti eljárásaink ami arra engedne következtetni hogy a sötét középkort már a hátunk mögött hagytuk. Lehet hogy mégsem?  

2100-ban vajon hány a mai napon forgalomban levő gyógyszer lesz még jelen az életünkben? Azt remélem, hogy addigra már eljutunk oda hogy az alternatív módszerek, a természetgyógyászat kerül előtérbe, hogy a noninvazív módszereket részesítik előnybe, sőt az lesz a természetes. Minden egyebet a „sötét középkor” fátyla fogja fedni. Talán száz év múlva a sebészeti beavatkozásokat csak végső lehetőségként fogják kezelni. Ha őszinték akarunk lenni láthatjuk, hogy manapság ha az ember orvoshoz kerül kb 95% az esély arra, hogy valamilyen gyógyszert kap vagy műtétet javasolnak neki.

Ezzel nem akarok arra buzdítani senkit, hogy dobja sutba a gyógyszereit vagy hogy ne kövesse az orvos tanácsait. Arra szeretném felhívni a figyelmet hogy a testünk és elménk között egy rendkívül szoros kapcsolat áll fent. Bíznunk kell ebbe a kapcsolatba és érdemes az elménkben rejlő rendkívüli erőt arra használnunk hogy meggyógyuljunk és hogy megelőzzük a betegségeket.

Mára már rendkívüli bizonyítékaink vannak arra nézve hogy az elme gyógyítani képes. Most már csak bátorságra és kitartásra lenne szükségünk hogy használjuk is ezt.

Az alábbi videóban Dr. Moseley beszél a fent említett kísérletről. Sajnos nem találtam magyarra lefordított videót, de aki tud angolul megnézheti.



 Forrás: http://valasztasereje.hu/valtozas/gondoltad-volna/gondoltad-volna-3-resz/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése