Lassú íz partot mos... a 2004-ben megjelent cikket ma már fel merem tenni a blogra. Bár még így is sokan fognak rajta megütközni, vagy megbotránkozni. Pedig az emberiség felemelkedése a testünk és emésztésünk átalakulásával is jár. Egyre tisztább és magasabb rezgésű ételek szükségesek  tudatunk fejlődéséhez. Ezért nő rohamléptekben a vegánok száma világszerte. Élő példa vagyok én is, mert már régóta nem fogyasztok húst, de egy éve tejet és tejterméket sem, mert beteg leszek tőle. /DK
Szerző: Szendi Gábor, megjelent: Internet Kalauz 2004 szeptember 34-37.
Mérgező italunk a tej
Elöljáróban,
 mert több, részben jogos megjegyzést kaptam. A cikkben idézem Jane 
Heimlich, a "What your doctor won't tell you" szerzője által írt 
előszóból, hogy "Your glass of milk, even low fat, is awash in fat (the 
equivalent of three slices of bacon)...". Kétségtelen, hogy glass 
poharat is, üveget is jelent, valószínűleg az "üveg" fordítás a 
mennyiségi viszonyok miatt helyesebb, ezt tehát javítottam a cikkben.
Viszont
 a javítás után is fennáll, hogy a mondatot nem én állítom, hanem 
idézem! További fontos észrevétel a koleszterin ügy. 
Koleszterinkérdésben, akárcsak bárki más, én is a megtévesztettek közé 
tartoztam. A koleszterinhipotézis meggyőződésem szerint megdőlt, ezt 
összefoglaltam egy másik cikkemben (lásd. menü). Ebben a cikkben mégsem 
javítom ki az erre vonatkozó soraimat, mert egy cikk utólagos átírása 
nem szokás, így hiteles. Ha 2004-ben még ezt nem tudtam, visszamenőleg 
nem játszom azt, hogy én már úgy születtem, hogy tudtam. Ennek a 
szájtnak a szellemiségének a lényege, hogyan dőlnek meg bennem, és 
némely értő olvasómban sok évtizedes mítoszok. Aki persze ragaszkodik 
hozzájuk, szíve joga.
Egy másik megjegyzés:
 sokan hiányolják a szakhivatkozásokat. Ez egy magazin cikk. Nem szokás a
 szerzőtől számon kérni szakcikkeket. De most formabontón a cikk végére 
illesztem az annak idején fiatalok által olvasott Internet Kalauzba 
kigyűjtött, közérthető hivatkozásokat. Aki ennél tudományosabb 
bizonyítékokat kíván, bátran keressen rá az Internet tudományos 
adatbázisaiban. Én annak idején ellenőriztem a főbb állításokat, és 
vállalom értük a felelősséget.
Az
 emberek fejében sok kedves emlék él a vasárnapi habos kakaóról, a 
tejeskávéba lógatott kifliről, a nagymama madártejéről, amelyen 
jéghegyként úszkáltak a tojásfehérje habgaluskák. Emlékszem, ahogy 
Ibolya tehén befordult az utcánkba, kitártuk neki a kaput és beballagott
 az istállóba a helyére. Emlékszem a frissen fejt meleg, habos tej 
varázsára, amit nagymamám öntött a bögrémbe. Nemzedékek nőttek fel úgy, 
hogy a tej: élet, erő, egészség. "Tejet minden 
gyermeknek" hirdetik a politikai programok, az anyukák agyába 
döngölőgéppel verik bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik 
csenevész pálcikák maradnak, fogaik szétmálnak az első harapástól, ha 
nem kapnak elég tejet. Orvosok, védőnők, diétás magazinok, és egyáltalán
 mindenki úgy gondolja, a legjobb, amit tehetünk önmagunkkal és 
gyermekeinkkel, ha vedeljük a tejet.
Kicsit
 más hangot üt meg Jane Heimlich, a "Tej: halálos méreg" című könyv 
előszavában: "Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében 
mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön üveg teje, még az
 alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet
 szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a 
baktériumokban és - a legkevésbé gusztusos összetevőben - a gennyben." 
Indításnak hatásos, de vajon Jane Heimlich, és a könyv írója, Robert 
Cohen megőrültek? Vagy mi estünk áldozatául egy jó nagy hiedelemnek, a 
tejlobby meg röhög a markába? Na ez az, aminek mi itt most utánajárunk.
Tartalom:
- A gyermek és a tej
- A gyermek és a cukorbetegség
- A tej és a rák
- A csontok és a tej
- A tej és a szívbetegség
- A tej és az ember
Kezdjük
 kronológiai sorrendbe, már csak azért is, hogy még időben kitéphessük 
gyermekünk szájából a cumis üveget, és ha meghánytatni nem is kell, 
erősen fontolóra vegyük, adjunk-e neki tejet még életében és ha igen, 
milyen formában.
Gyermek,
 tejből készült cicabajusszal. Nagyon cuki reklám, egyenest az anyukák 
szíve közepébe, de közben ez a gyermek esetleg máris alattomos kór 
áldozata.
Hol 
volt, hol nem volt, élt egyszer három japán kutató, akik újszülött 
kismajmokat neveltek fel tejporból készült tápszerrel. Ez a három japcsi
 gonosz volt, vagy csak kíváncsi, nem tudjuk, de a tápszerben 
lecsökkentették a fehérjetartalmat és megnövelték a tejcukor tartalmat, s
 ettől a kismajmok a későbbiek során az emberi autizmus
 vonásait kezdték mutatni, nevezetesen játék és szociális élet helyett 
sztereotip mozgásokat végeztek, félelmet és agresszivitást mutattak 
normál helyzetekben is, fejüket ütögették, stb. Ők voltak az Esőember 
majom változatai, csak értük nem jött el Tom Cruise, hogy visszahódítsa 
számukra az Életet. A kutatók néhány kismajom boldogtalansága árán 
írhattak egy cikket, hogy a fehérjehiányos táplálkozás fejlődési 
visszamaradottságot okoz. Igaz, elég lett volna csak Afrikába elutazni, 
de a tudomány már csak ilyen, kellenek az áldozatok.
A
 későbbiek során más kutatók azonban arra kezdtek gyanakodni, hogy talán
 nem egyszerűen a fehérjehiány, hanem a tejcukor-többlet lehet a 
probléma. Kiderült, hogy az emberi bélrendszerben két tejvadász 
baktériumtörzs tanyázik, az egyik jóindulatúan lebontja a tejcukrot, a 
másik viszont ammóniát termel, ami egyrészt kellemetlen puffadást, 
másrészt a vérbe kerülve súlyos idegrendszeri károsodásokat okoz. Az 
ammóniamérgezés suttyomban is előállhat, a szülők csak azt veszik észre,
 hogy gyermekük "bambán elvarázsolt", majd bizonyos mozgásokat 
ismételget, kezeivel furcsa lebegő mozgásokat végez, késik a 
beszédfejlődése, vagy éppen visszaesik a fejlődés korábbi szakaszára, 
netán izomgörcsök jelennek meg, stb.
Egy kutatócsoport gyermekek
 székletmintáján keresztül mutatta ki, hogy bizony autista gyermekek 
szervezetében a gonosz, ammóniatermelő baktériumok vannak túlsúlyban. 
Antibiotikummal sebtiben elpusztították e káros törzset, és a gyerekek 
fantasztikus javulást mutattak. Végül olyan ételeket adtak nekik, 
melyekben a jó baktériumok tanyáztak, és ezek megakadályozták az 
autizmus visszatértét. Na de honnan ez az isten csapása, mely a 
gyanútlan szülőket éri?
- A főbűnös pl. a szoptatás hiánya, az anyatej ugyanis kialakítja azt a bélflórát, amelyben a jó baktériumok szaporodnak el.
- A másik bűnös az olyan antibiotikus kezelés, amelynek mellékhatásaként kipusztulnak a jó baktériumok és elszaporodnak a gonoszak.
- A harmadik bűnös a pasztörizált tej.
Az
 ember nemcsak állatot öl, de még a tejet is pasztörizálja. A 
pasztörizált tejben olyan fehérjék keletkeznek, melyek az ember, pláne a
 csecsemő számára nem emészthetőek. A fenti vizsgálódások során az is 
kiderült, hogy ammónia csak akkor keletkezik, ha a tejfehérje/tejcukor 
természetes aránya megbomlik. A japán kutatók kísérletükben akaratlanul 
is ezt idézték elő. Mármost, ha a pasztörizált tejfehérje nem annyira 
emészthető, máris megbomlott a kényes egyensúly, a keletkező ammóniát 
nem ellensúlyozza a felszívódó tejfehérje (részletekhez
 tessék elvégezni a biokémia szakot). És mindez láthatatlanul, 
alattomosan megy végbe, s közben védőnéni, doktorbácsi a hivatalos 
tananyag alapján melegen is, hidegen is ajánlja a tejet és a tejes 
tápszereket.
Régóta
 gyanítják, és egyre több vizsgálat igazolja, hogy a gyermekkori 
inzulinfüggő cukorbetegséget részben a tehéntej fogyasztása okozhatja. 
Egy vizsgálatban azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában 
fogyasztottak tehéntejet, kétszer gyakrabban váltak életük későbbi 
szakaszában cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak az első 
héten tejet.
Sok
 kutató azonban kétségbe vonta ezeket az eredményeket, talán mert 
papájuknak tejgazdasága volt, vagy mert részvényesek voltak egy joghurt 
üzemben, esetleg pusztán tudományos kötözködésből csípte a szemüket a 
dolog. Ők azt mondták, hogy utólag persze mindenki úgy emlékszik, ahogy 
akar. Válaszként finn kutatók cukorbeteg anyák 173 csecsemőjének 
táplálását követték születésüktől kezdve. Egyik csoportban a csecsemők 
kaptak tejport is tartalmazó tápszert, a másik csoportban csak lebontott
 tejfehérjét tartalmazó tápszert fogyasztottak a babák táplálék-kiegészítésként.
 Kétéves korukra a 89 tejporos gyerekből 10-ben (11%) kifejlődtek azok a
 immun-ellenanyagok, melyek megtámadják a hasnyálmirigyet, és 
cukorbetegséghez vezetnek, míg a másik csoportban nyolcvannégyből csak 3
 gyermekben (3%) termelődött ilyen ellenanyag. Egy másik vizsgálatban, 
akiknek cukorbeteg testvérük volt, ötször valószínűbben lettek ők is 
cukorbetegek, ha rendszeresen tejet ittak, mint hasonló társaik 
tejfogyasztás nélkül. Erre persze mondhatjuk, hogy cukorbeteg szülő 
gyermeke ne igyon tejet. Csakhogy Puerto Ricoban az anyák mindössze 5%-a
 szoptatja csak gyermekekét, s a csecsemők anyatej helyett 
bébitápszereket kapnak. Kubában meg minden anya szoptatja gyermekét, 
különben az éhen halna. A különbség az, hogy Puerto Ricoban tízszer 
gyakoribb a gyermekkori (juvenilis) cukorbetegség. A finnek egyébként 
azért annyira érdekeltek a gyermekkori cukorbetegség kutatásában, mert 
náluk a leggyakoribb ez a betegség, és kiugróan sok tejet fogyasztanak!
Dr.
 T. Colin Campbell jó példája annak, hogy lehet valaki elfogulatlan 
tudós tejügyben, dacára annak, hogy tejfarmon nőtt fel. Ifjúságában 
vedelte a tejet, később ifjú tudósként maga is részt vett a tej 
népszerűsítésében. 1965-ben a Fülöp-szigeteken az USA segélyprogramjának
 kutatójaként ügyködött. Ekkoriban a Fülöp-szigeteken sok gyermek halt 
meg májrákban, amit kezdetben az alultápláltsággal 
hoztak kapcsolatba. Campbell utánajárt a dolognak, és legnagyobb 
megdöbbenésére a májrák azon gyerekek körében volt kiugróan magas, akik 
éppen, hogy jóltápláltak voltak, és részesültek az USA-ból szállított 
tejpor adományokból. Campbell sehogy sem tudta ezt összeegyeztetni saját
 "tejes" múltjával, és azzal, amilyen pozitívan a táplálkozástudomány a 
tejet akkoriban látta. Aztán 1968-ban megjelent egy tudományos 
közlemény, amely patkányoknál kimutatta, hogy a tejfehérje májrákot 
okozhat. A következő harminc évben Dr. Campbell számtalan kísérletet 
végzett ez ügyben. Patkányoknál májrák előtti állapotot alakított ki, s a
 későbbiekben akkor fejlődött ki a májrák, ha a patkány tejfehérjét 
kapott. Ha a tejfehérje elérte a normál táplálékban a 10%-os arányt, a 
rák kifejlődése megindult. Egy átlagos amerikai tápláléka 17% fehérjét 
tartalmaz, s ha ez döntően tej, sajt, túró, akkor van miért izgulni. Dr.
 Campbell arra is rámutatott, hogy Ázsiában, ahol gyakorlatilag nem 
fogyasztanak tejet, a mellrák ötször ritkább, mint az USA-ban. 
Európában, a legtöbb tejet fogyasztó Skandináviában és Hollandiában a 
leggyakoribb a mellrák. Hasonló a helyzet a prosztatarákkal, ez is 
szoros kapcsolatot mutat a tejfogyasztással. Amerikában tízszer annyian 
halnak meg prosztatarákban, mint Ázsiában, ahol kevés tejet isznak.
Jó
 kérdés persze, miért okoz a tej mell- és prosztatarákot? A tehéntejben 
egy sejtosztódást serkentő hormon van, hogy a boci gyorsan fejlődjön. Ez
 a hormon azonos az emberben termelődő hasonló hormonnal, és a rákos, 
elfajuló szövetek igen szeretik őt. Egy pohár tej megduplázhatja a 
szervezetben keringő, osztódást serkentő hormon szintjét.
 A pasztörizálás során ez a hormon nem károsodik, és az emésztés során 
egy része felszívódik. Ez a hormon tejtől függetlenül is kulcsszerepet 
játszik a prosztatarák és a mellrák kialakulásában. A 40-50 év közötti 
nők körében egy százalékra tehető a diagnosztizált mellrák, de kb. 
40%-ban vannak "ugrásra kész" elfajult sejtek. A mellszövet különösen 
hajlamos a kóros burjánzásra, és így a sok tejet fogyasztó nők fokozott 
mellrák kockázatnak vannak kitéve.
A
 tej és a rák közti másik kapocs az, hogy az ember rovarirtó szereket 
(DDT, dioxin, atrazin) használ a mezőgazdaságban, melyet a tehén a 
szénával együtt elfogyaszt, és jó részét a tejzsírral választja ki. A 
tej elfogyasztása után ezek a zsírban oldódó, genetikai károsodást 
okozó, alig bomló mérgek az emberi zsírszövetekben, így pl. a mellben 
halmozódnak fel. Mellrákos nőkben a rovarirtó szerek maradványainak 
többszörösét mutatták ki mind a mellszövetben, mind a vérben. Ezek a 
mérgek nem csupán sejtelfajulást okoznak, hanem a mellszövet burjánzását
 serkentő női nemi hormonok hatását utánozzák. Mi több, egy 14.000 fős 
vizsgálatban azt is kimutatták, hogy a rovarirtók az anyatejjel a 
csecsemőkbe is átkerülnek.
Volt egy kis botrány, amikor Amerika egyik legkedveltebb jégkrémében,
 a Ben & Jerry's Ice Cream-ben a megengedett dioxin tízezerszeresét 
találták kutatók. A jégkrém gyárosok nyilván nem szándékosan sűrítik a 
dioxintartalmat, úgyhogy ez csak egy példája annak, mit eszünk-iszunk 
meg a tejtermékekkel.
És
 még egy rossz hír. A tehenek jó része egy bizonyos leukémia vírussal 
van fertőzve. A tejfeldolgozókban a sokféle helyről begyűjtött tejet 
összeöntik, úgyhogy a tej garantáltan fertőzött lesz, még ha volna is 
egy-két steril gazdaság. A pasztörizálás ezt a vírust 
nem pusztítja el. Egy 1990-ben megjelent 11 éves követéses vizsgálat 
kimutatta, hogy akik rendszeresen isznak tejet, azok 3,4-szer gyakrabban
 betegszenek meg leukémiában. A leukémia gyakoribb a tejjel foglalkozók 
körében, és az USA tejtermelő államaiban a leukémia gyakorisága a tejelő
 tehenek számával mutat összefüggést.
A
 tévéreklámok alapján sok naiv ember azt gondolná, hogy a csontok 
tulajdonképpen tejből és joghurtból állnak össze. Bűnt követ el az az 
anya, sugallja a reklám, aki gyermekét nem eteti x. és y. joghurttal. Az
 idősebb generációt is riogatják, a csontritkulás ma már népbetegség, 
aki nem iszik elég tejet, az bizony tolókocsiban végzi.
Sajnálom, hogy nekem kell a rossz hírt közölnöm, de a helyzet az, hogy mindennek pontosan az ellenkezője tűnik igaznak.
Dr. McDougall szerint "A mítoszt, hogy a csontritkulást a
 kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen
 adni. A legtöbb kalciumot az amerikai nő fogyasztja, és ők szenvednek a
 legtöbbet a csontritkulástól".
2000-ben
 jelent meg egy vizsgálat, amely a tejtermékeken keresztüli 
kalciumfogyasztás és a fiatalkori csontépülés kapcsolatát vizsgálta. A 
kutatók számára is meglepő volt, hogy a 12-16 év között vizsgált 
lányoknál 18 éves korukban a csontsűrűség nem mutatott összefüggést a 
korábbi kalciumfogyasztással, viszont szoros kapcsolat volt a naponta 
végzett sportolással.
Egy
 nagy amerikai vizsgálatban 12 éven át vizsgálták 78.000 nő táplálkozási
 szokásait. Akik a legtöbb tejterméket, és következésképen a legtöbb 
kalciumot fogyasztották, azok közt kétszer gyakoribb volt a 
csípőcsonttörés. Észak-Amerikában és Észak-Európában, ahol 
kétszer-háromszor több kalciumot fogyasztanak az emberek tejtermékeken 
keresztül, kétszer-háromszor gyakoribbak is a csontritkulásos törések.
 Amerikában 50 év felett minden második nő és minden nyolcadik férfi 
csontritkulásos törést szenved el, miközben itt a legmagasabb a kalcium 
bevitel. Ezzel szemben Kínában, ahol alig fogyasztanak tejtermékeket, a 
csontritkulásos törések az amerikai átlag ötöde csupán.
Az
 amerikai Nemzeti Tejtanács egy vizsgálatot finanszírozott, melyben 
klimaxon átesett nők egy csoportja két éven át naponta megivott három 
pohár tejet. A vizsgálat végeztével összehasonlították őket azokkal a 
nőkkel, akik ez idő alatt nem ittak tejet. A Nemzeti Tejtanács 
felhagyott azzal a tervével, hogy az eredményeket szórólapokon terjessze
 a fogyasztók között, ugyanis kiderült, hogy a tejívók két év alatt 
kétszer annyi csonttömeget veszítettek, mint a tejet nem ivók.
A csontok a mozgástól erődösnek
 és vastagszanak. Tudjuk jól, hogy az űrhajósok egyik nagy problémája a 
csontritkulás, ami a súlytalanság és a mozgáshiány miatt alakul ki 
náluk.
A 
csontritkulás azért fokozott a sok tejterméket fogyasztóknál, mert a 
túlzott fehérjefogyasztás kioldja a kalciumot a csontokból. Igaz ez 
általában is az állati fehérjékre. Egy vizsgálatban az állati fehérjéket
 fogyasztó nők körében majdnem négyszer gyakoribb volt a csonttörés, 
mint a vegetáriánusok között.
A
 civilizált világban az emberek leggyakrabban az érelmeszesedés 
következményeibe és a szívinfarktusba halnak bele. Számos vizsgálat 
igazolta, hogy az erek elmeszesedése és az infarktus szoros kapcsolatot 
mutat a tej és tejtermék fogyasztással. A tejben egy csomó koleszterin 
és zsír van. Ennek hatását nem kell ragozni a koleszterinszint csökkentő
 gyógyszerek korában. Egy 17 országra kiterjedő vizsgálatban a 
koleszterinszint és a szíveredetű halálozás pozitív kapcsolatban volt a tejfogyasztással.
 A túl sok kalcium is felelős. A tej tele van kalciummal, amely kiválik 
az erek falán és ez okozza az érfalak megvastagodását és elmerevedését. 
Több vizsgálat megerősítette, hogy a tejcukor szintén komoly kockázatot 
jelent. Egy 1998-as tanulmány szerint a zsírmentes tejfogyasztás mértéke
 mutatta a legszorosabb statisztikai kapcsolatot a 
szívkoszorúér-elmeszesedéssel. Ennek magyarázata a tejben lévő tejcukor,
 melynek hatására fokozódik a kalcium felszívódás és az erek falán való 
lerakódás. Egy 1994-es, több vizsgálatot elemző összefoglalóban Dr. 
Segall a tejcukor fogyasztás és a szívbetegség közt találta a 
legszorosabb kapcsolatot. Azon vidékeken, ahol a tejfogyasztás nagyon 
alacsony, vagy tejcukor-intolerancia a jellemző, a szívbetegség jóval 
ritkább jelenség.
A
 tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék, mondja Dr. Campbell.
 Az embergyerek bélrendszerében a korai időkben még van tejcukorlebontó 
baktériumflóra, hiszen az anyatej is tartalmaz tejcukrot. A későbbi 
években azonban ez eltűnik, legalábbis így van ez az Ázsia, Afrika, 
Dél-Amerika és Dél-Európa legnagyobb részén élő embereknél. Az 
észak-európai ember egy genetikai mutáció miatt képes felnőtt korában is
 lebontani a tejcukrot, ez azonban nem jelenti azt, 
hogy a tej egészséges. Az amerikai fehér ember valójában európai ember, 
ezért képes tejet inni. Az észak-amerikai színes bőrű lakosság 
többségének bélrendszere azonban nem tud megbirkózni a tejcukorral.
Egy
 másik megfontolandó szempont, hogy minden emlős a maga kicsinye számára
 optimális tejet termel. Az ember csak azért választotta a tehenet, mert
 jámbor állat és sok tejet tud termelni. A tehéntej azonban egészen más 
összetételű, mint az emberi tej. A tehéntej 3-4-szer több fehérjét, 
5-7-szer több ásványi anyagot tartalmaz, viszont hiányzanak belőle 
alapvető zsírsavak, melyek az agyfejlődéshez is szükségesek.
A
 tehéntejbe minden átmegy, amit a tehén kap. A teheneket gyakran kezelik
 növekedési hormonokkal, hogy több tejet adjanak, gyakran kezelik őket 
antibiotikummal különféle betegségek és tőgygyulladás ellen. Murphy 
törvényei szerint ezek akkor is benne lesznek a tejben, ha nem volna 
szabad benne lenniük. A tehén kedves állat, nem rajta múlik, mit választ
 ki a tejébe, hanem azon, mit tesznek elébe. A tejfogyasztás a fentieken
 túl szoros kapcsolatot mutat mindenféle allergiákkal, bélrendszeri 
problémákkal, fertőzésekkel. Felteszem, ha ez Amerikában probléma, még 
inkább probléma nálunk!
De legyen valami jó hír is a végére.
 A jó hír a tejfogyasztóknak az, hogy az Amerikai Mezőgazdasági 
Minisztérium megtiltotta, hogy olyan tejet forgalmazzanak, amely 
literenként 750 millió gennysejtnél többet tartalmaz. A tiltásnak meg is
 lett az eredménye, mostanság az amerikai tej átlagosan 300 millió 
gennysejtet tartalmaz literenként. Számítások szerint ez arra utal, hogy
 a tehenek kb. harmada aktuálisan mindig fertőzött, következésképen 
antibiotikummal kezelik és ez természetesen a tejbe is belekerül. De ez 
végül is jó, mi lenne, ha még nem is kezelnék őket?
A
 hazai genny-arányokat nem ismerem, de reméljük mi is egyre kevesebb 
gennyet iszunk meg tejünkkel. Elvégre, ha meg akarunk felelni az EU 
szabványoknak, igyekeznünk kell.
Linkek közkívánatra:
- www.mercola.com/2004/jun/26/autism_malnutrition.htm
- www.mercola.com/1997/archive/cows_milk.htm
- www.mercola.com/1999/archive/dairy_and_diabetes.htm
- www.mercola.com/2000/june/17/milk_diabetes.htm
- www.mercola.com/2000/jul/30/milk.htm
- www.notmilk.com/torre.html
- www.notmilk.com/deb/062198.html
- www.fwhc.org/health/xeno.htm
- www.mercola.com/1999/archive/dont_get_milk.htm
- www.junkscience.com/nov99/benjerry.htm
- www.notmilk.com/leukemia.html
- www.notmilk.com/calbones.html
- www.mercola.com/2000/jul/9/exercise_bone_density.htm
- www.notmilk.com/h.html
- www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=7814174&dopt=Abstract
- www.notmilk.com/pusmilk.html
- Cohen, R.: Milk. The deadly poison. Argus Publishing Inc. Englewood Cliffs, NJ. 1998.
- Oski, F.A.: Don't drink your milk! Teach Services, Inc. Brusthon, New York, 1996
Szerző: Szendi gábor, megjelent: Internet Kalauz 2004 szeptember 34-37.
Forrás: Tények és Tévhitek
 
 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése