2013. július 1., hétfő

Hatalmas magyar siker - Washington 06.30.

 Valamit éreznek már rajtunk, valami különöset... /DK

 

Hatalmas magyar siker a F olklife fesztiválon

Videó:

http://www.youtube.com/watch?v=Gqu3_Thxusc 


Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: 

Washington, 2013. június 30., vasárnap (MTI)

 - Ujjongással, vastapssal és ovációval ünnepelte a közönség a hétvégén a washingtoni magyar néprajzi fesztiválprogram keretében A magyar falu címmel bemutatott néptáncprodukciót. A Kárpát-medencei táncokat és viseleteket bemutató műsort a szerdán kezdődött Smithsonian Folklife Festival A Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei című fesztivál keretében mutatták be. 

A fergeteges ünneplést kiváltó produkciót a Szentendre, a Gödöllő és a Válaszút Táncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat tagjai adták elő. "Körülbelül két hónapot készültünk erre a munkára ezzel a zseniális csapattal. Naponta mintegy tízszer jelenünk meg, iszonyú hajtás van, de megéri, mert nagyon jó a csapat" - mondta az MTI-nek Fitos Dezső táncos, koreográfus, a fesztivál táncprogramjainak főfelelőse. Elmondta, hogy a táncbemutatókat és a néptáncosokat felvonultató divatbemutató koreográfiáját a feleségével, Kocsis Enikővel készítette elő, aki azonban nem jöhetett Washingtonba, mert babát vár. A magyar falu produkciót több mint háromszázan ünnepelték felállva a hétvégén csúcsra járatott fesztivál Danubia színpadának nézőterén.

 "Nagyon nagy lehetőség a hazánkat itt, Washingtonban bemutatni, a viseleteinket, a kézművességünket és a tánckultúránkat" - mondta a táncművész. "A várakozásainkat messze meghaladta ez a siker" - jelentette ki az MTI-nek Hatos Pál, a fesztivál szervezésében oroszlánrészt vállaló Balassi Intézet főigazgatója a táncbemutatót követően. Rámutatott, hogy a táncprodukció mellett "minden fronton ez a siker kísér bennünket": például a karcagi birkapörköltet a NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) mérnökei kóstolták meg, a gyerekek megpróbálkozhatnak a gólyalábakon járással, kalocsai nénikkel együtt pingálgatnak együtt. A programok jól egészítik ki egymást - vélte.

 "A látogatók sokan vannak, egymás sarkába lépnek, és a magyar kultúra talán legkedvesebb keresztmetszete az, amit itt látunk: népművészetek, népzene, népi játékok, és a +vájtfülűeknek+ mindezt háttérbeszélgetésen el is magyarázzák" - mondta a főigazgató. Hatos Pál elmondta, hogy 2010 óta a Balassi Intézet Varsóban rendezett magyar napokat, ahol 70 ezer látogató volt, májusban a hasonló linzi rendezvényen 350 ezer, de Washingtonban a látogatók száma megközelítheti az egymilliót a július 7-i programzárásig.

 "Nagyon fontos, hogy a Balassi Intézet ne csak a magas kultúrát képviselje, hanem szóljon a +mindennapi emberhez+ is. Ami nagyon fontos, hogy mi itt nem egy Magyarország-képet módosítunk, javítunk vagy írunk át, hanem feltesszük Magyarországot nagyon sok amerikai mentális térképére" - mondta. "Keveset tudnak Európáról, kevesen hallottak Közép-Európáról. Talán Budapest vagy Tokaj nevét hallották már, de nem mindenki. Most viszont hallják, és nagyon mély és élményszerű tudást szerez mindenki" - nyilatkozott Hatos Pál.

MTI 2013. június 30., vasárnap 16:45

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése