2012. október 1., hétfő

A pozitív változások jelei - Bikaviadalok


Bardot, Belmondo és Delon együtt kéri a bikaviadalok betiltását

Közös levélben kérte a francia alkotmánytanácstól a bikaviadalok franciaországi betiltását a gallok három színészóriása, Brigitte Bardot, Jean-Paul Belmondo és Alain Delon

Jelenleg a francia területek 90 százalékán tilos bikaviadalokat tartani - bűncselekménynek számít, amely 30 ezer euróig terjedő pénzbírságot és akár kétévi szabadságvesztést von maga után -, a három filmcsillag azonban úgy véli, a tilalmat Franciaország egészére ki kellene terjeszteni. "A spanyol bikaviadal nem része a francia kultúrának és örökségnek" - írták levelükben. 
 Bardot, Belmondo és Delon szerint perverz és mélyen megdöbbentő dolog a látványosság szintjére emelni ezt a kegyetlenséget és bestialitást, valamint élvezni az ebből származó szenvedést és halált.

Az alkotmánytanács - a legfőbb jogi szerv - pénteken dönt egy tavaly született beadványról, amelyben az ellen tiltakoztak, hogy az előző kormány az ország kulturális örökségének részévé nyilvánította a bikaviadalokat.

Az erről szóló törvény engedélyezi a bikaviadalokat azokon a helyeken Franciaországban, ahol annak nagy hagyománya van.

A bikaviadalok védelmezői szeretnék, ha ez továbbra is így maradna. Akad támogatójuk a jelenlegi kormányban is: Manuel Valls, a spanyol származású belügyminiszter jelezte, hogy pártolja a hagyomány megőrzését. 
 http://www.delmagyar.hu/ezmilyen/bardot_belmondo_es_delon_egyutt_keri_a_bikaviadalok_betiltasat/2298526/
 
*
Vágóhídra jut  bikaviadal
 A gazdasági válság miatt egyre ritkábban rendeznek bikaviadalt Spanyolországban, a bikák tenyésztői így már alig találnak vevőt állataikra. A bikák utolsó útja ezért az aréna helyett többnyire egyenesen a vágóhídra, majd a húsboltokba vezet. A bikák a vágóhídon egyáltalán nem hoznak hasznot, eladásuk csak a csőd záróaktusának tekinthető.
Mariano Cifuentes tenyésztő például 566 bikát küldött vágóhídra, és ahogy azt a spanyol El Mundo lapnak elmondta, ezzel "30 év munkája és álma veszett oda alig 24 óra alatt".

A bikák a vágóhídon egyáltalán nem hoznak hasznot, eladásuk csak a csőd záróaktusának tekinthető. A vágóhidak egy bikáért 550-600 eurót fizetnek, elenyésző összeget az állatok felnevelésének 4-5 ezer eurós költségéhez képest. A harci bikák húsa fogyasztásra valójában alig-alig alkalmas, mivel az állatok többnyire jóval idősebbek és izmosabbak a vágómarháknál.


Spanyolországban az elmúlt öt évben felére, évente kevesebb mint 1200-ra csökkent a bikaviadalok száma. A gazdasági/pénzügyi válság a spanyolok nemzeti jelképének tekintett Fiestát is több évtizede a legmélyebb válságba taszította.


A viadalok száma leginkább a vidéki kisvárosokban esett vissza, a hagyományos nagy központokban, Madridban, Sevillában és Pamplonában alig érezhető a válság hatása. Miközben a nagyvárosi arénákban üzleti alapon rendezik meg a viadalokat, addig a kisvárosi viadalokat általában az önkormányzatok finanszírozták helyi fesztiválok látványosságaként. A gazdasági és pénzügyi válság azonban alaposan megrendítette az önkormányzatok pénzügyi erejét.


A viadalok számának csökkenése miatt az állatvédők persze egyáltalán nem hullajtanak könnyeket, hiszen már hosszú ideje követelik az állatkínzásnak tartott rendezvények betiltását.


A jelenséget nem is lehet egyértelműen a válság számlájára írni. Sokkal inkább arról van szó, hogy a gazdasági helyzet romlása csak felgyorsította a már évek óta tapasztalható folyamatot, a viadalok iránti érdeklődés csökkenését. Szakértők szerint ebben részben szerepet játszik a viadalok minőségének romlása is. A bikákat szerintük a hangsúlyt a szépségre és a méretre helyezve "túltenyésztették", így az állatok már nem rendelkeznek kellő kitartással, nem küzdenek úgy, mint régen. Mindazonáltal tény, hogy viadalok közönsége túlnyomórészt idősekből áll, a fiataloknak négyötöde pedig ilyesmiről már hallani sem akar.


Katalóniában az idén az év elején tiltották be a bikaviadalt, a Kanári-szigeteken pedig a tiltás már a kilencvenes évek óta érvényben van. A tilalom elrendelése azonban csak szimbolikus gesztusnak tekinthető, hiszen egy-két kivételes eseménytől eltekintve ebben a két régióban gyakorlatilag nem is tartottak viadalokat.


"A bikaviadalnak nem a tiltás és nem az állatvédők akciózása, hanem a gazdasági válság adja meg a kegyelemdöfést" - fogalmazott José Luis Barceló szakíró a spanyol El País lapban. 
 http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-512941
 *

Igaz barátság ember és bika között
 
Christopher Thomas 8 éves volt, mikor megígérte magának, hogy meg fog menteni egy bikát a bikaviadaltól. 30 évvel később egy bikaállományból megvásárolta Fadjent, akit bikaviadalra szántak Barcelonában. A vásárláskor Christopher érdeklődött, hogy nehéz e felnevelni egy bikát, erre a következő választ kapta az eladóktól: 
“Ha jól viseled a gondját, akkor még hűségesebb lesz mint egy kutyus” – mondták. Ez is azt mutatja, hogy az eladók tudják, hogy milyen tulajdonságaik vannak a bikáknak, akiket a halálba küldenek.

A fiatal francia Christopher Thomas boldogan él Fadjennel, foglakozását tekintve teherautósofőr. Fadjent szeretik és tisztelik Chris szomszédai. Chris és Fadjen olykor még az iskolába is ellátogat, hogy a gyerkőcök megtanulják, mi is az Élet tisztelete. 
( Piros felsőben van a gazdi.)

Christopher weboldala a bikák megmentéséért, hogy ne legyenek bikaviadalok:
Forrás:    https://www.facebook.com/(scroll down for English)
 *

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése