2012. október 30., kedd

A szabadság útjában - Csillagmag

"Folyton találkozol valamivel, ami tulajdonképpen a szabadságodat korlátozza, folyamatosan keretek között vagy, folyamatosan olyan dolgokba „futsz”, amelyekkel meg kell küzdened.... Szeretnél már szabad lenni, nem?"

 

 

2012. október 29.

Csillagmag



A szabadság útjában

Az utolsó három írásomban egy kirakós nagyon fontos darabkáiról találhattál információkat. Abban bízom Kedves Olvasó Barátom, hogy 2012 decemberére ez a kirakós játék, azaz a saját életed térképe össze fog állni Benned, és egyre jobban rálátást nyersz majd a képre, ami Te magad vagy. Talán lényegtelen is, hogy mi fog történni a világ színpadán, mert mindez eltörpül amellett, hogy mindeközben TE hol vagy, és éppen milyennek éled meg saját magad.
A három „darabka” közül az első a Szenvedély volt a „Téged mi hajt előre?” című írásomban. Elengedhetetlen megismernünk azt a belső motort, vagy talán belső iránytűt, ami alapján az életünket irányítjuk.
A második részlet a félelemről szólt („Fókuszban a félelem lebontása”), hiszen ez az, ami útját állja, hogy az ember elinduljon önmaga megismerése felé. Illetve a legnagyobb visszahúzó erő abban, hogy felfedezzük saját teremtő erőinket!
A harmadik írás a „mankókról” értekezett („Élet mankó nélkül”), amiben azt a témát jártuk körbe, hogy mennyire támaszkodunk még olyan mankókra, amelyek valójában már nem segítik a járásunkat, hanem éppen gátolják.
Ha megnézed e három írást, észreveheted, hogy valójában egy közös gyökérből táplálkoznak, s ebbe az irányba fogunk most haladni. Ez pedig a SZABADSÁG.

Tudod, nagyon-nagyon sokáig kutattam és kerestem, hogy miért tart most az emberiség ott, ahol. Miért fél az ember önmagát megismerni? Miért szenvedünk annyit? Természetesen rengeteg választ találtam, amelyek aztán újabb és újabb kérdéseket vetettek fel, mindig tudtam még mélyebbre és mélyebbre ásni. S mindig is hittem benne, hogy ott bent valahol mélyen meg fogom találni a választ.
Először azt gondoltam, hogy lesz egy mindenkire igaz, mindenkire érvényes Egyetemes Igazság, egy Végső Válasz, amit ha meglelek, akkor mindenkinek megmutathatom. A Tuti Válasz. Ám arra jutottam – s ez először elég szörnyű felismerés volt – hogy NINCS egyetlen válasz, nincs egyetlen igazság arra, hogy hogyan legyünk boldogok, hogyan kellene élni nekünk, embereknek. Helyette azt találtam, hogy MINDENKINEK saját magának kell ezt felfedeznie, mindenki a maga belső valóságában lakozó lényegre tud csak támaszkodni. Azaz végtelen igazság van – ha így tetszik. S ekkor értettem meg, hogy ez a végtelen igazság valójában EGY igazság, magának a Teremtés Egységének végtelen nézőpontja. S PONT ez által a végtelen nézőpont által köszönhetjük többi embertársunknak, hogy megismerhetjük nem csak magunkat, hanem magát a teremtést is, azaz az összes többi emberen keresztül a mindenséget.
A megismerés során folyton abba a kérdésbe ütközünk, hogy mit szabad tenni és mit nem? Vannak törvények a Földön, a spiritualitásban, a vallásokban, a társadalomban, amelyeket ha nem tartunk be, akkor a társadalom kivet minket. A spirituális ember számára egyértelművé válik, hogy nem tör a másik embertársa ellen, és folyamatosan keressük azokat a törvényeket, igazságokat, amelyek segítik az életünket ebben a világban.
Tulajdonképpen folyamatos ütközésben él az ember: érzel valamit, amivel nem tudsz azonosulni, és tennél ellene. Nézd meg az életedet, vegyél elő példákat: ott van esetleg a főnököd, aki szerinted nem jól csinálja a munkáját. Ott van a szomszédod, aki mindig korlátoz téged azzal, hogy hangosan hallgatja a zenét, ám te betartod az emberi együttélés szabályait, nem képeled fel ezért – pedig sokszor megtennéd. Ott van a párod, akit szívesen megváltoztatnál, hiszen ha EZT a dolgot, vagy AZT a dolgot másképpen csinálná, akkor sokkal boldogabbak lennétek, nem?
Folyton találkozol valamivel, ami tulajdonképpen a szabadságodat korlátozza, folyamatosan keretek között vagy, folyamatosan olyan dolgokba „futsz”, amelyekkel meg kell küzdened. S az ember úgy érzi, hogy gátolva van a létezésben: nincs elegendő pénz, nincs elegendő szabadidő, vannak balga emberek, akik ellene törnek. Szeretnél már szabad lenni, nem?
S itt jön a titok, amit talán elsőre borzasztó nehéz lesz felismerni, de talán még nehezebb megélni – ez szorosan kapcsolódik a mankós íráshoz: minden esemény az életedben valójában Téged támogat, a TE mankód arra, hogy felfedezd saját magad! Azért van, hogy megismerd mi a valódi, és mi nem igaz számodra, illetve hol húzódik a határvonal a dolgok között? Hol lesz a feketéből fehér? Hol vagy Te egy problémán belül? Nincs jó vagy rossz, bár a világ ezt akarja elhitetni! Pusztán arról van szó, hogy felfedezd önmagad életed térképén, és hogy Te mit választasz, hogyan éled meg a dolgokat? MILYEN lesz számodra ez az élet?
Így minden probléma és minden szépség az életben mankó. A törvény azért gátol Téged, mert még nem ismerted meg teljesen, még nem tetted teljesen a magadévá. Azért van szükséged örömforrásokra az életedben, hogy megtaláld magadban az örömöt. Minden ÉRTED van: hogy megismerd saját magadat!
Ez pedig így egy látszólag korlátokkal teli világ, ami viszont megtart téged, nem enged szétfolyni, elcsúszni, mert még nem tudsz magadtól járni. Ez az élet nagy titka, a minden mögött álló válasz: nincsen 1 válasz minden ember számára, hanem csak a saját válaszod létezik minden kérdésre, hogy TE milyen vagy?
S elérkeztünk egy utazás végére, 2012. december 21-e közeledik, ahol a fordulópont vár rád: egyre jobban tudsz már korlátok, kapaszkodók nélkül létezni. Azaz tudsz SZABADON létezni! Amikor nem azért tartasz be egy törvényt, mert az téged korlátoz, hanem mert tudod, hogy ezt nem választanád. Nem gyilkolnál, nem lopnál és csalnál. Sőt, ha milliomos lennél, akkor azzal a pénzel csupa támogató és értékes dolgot hoznál létre, nem csak saját szórakozásod és végtelen éhséged kielégítésére használnád. De ehhez meg kell ismerned saját magadat, hogy Szabad lehess!
S aki szabad, annak nincs szüksége visszajelzésre, visszaigazolásra az élettől, hogy tudja, milyen is valójában. Nem kérdezi meg folyton, hogy vajon milyen ő, mert pontosan tudja – de nagyon sok kapaszkodó kellett ahhoz, hogy ide eljusson. Mert a világ problémái, mint tükör, mutatja meg az ember számára, hogy milyen is.
S ezért nem mer az ember belenézni a tükörbe, mert nem tetszik neki, amit ott lát. Mert ő rossz és csúnya dolgokat lát, ahelyett, hogy felismerné magában ezeket a csúfságokat, és lerakná azokat.
De csak azt tudod letenni, amiről tudod, hogy a kezedben van! :) Ha valamire azt mondod: „Ó, ehhez nekem semmi, de semmi közöm”, akkor azt biztosan nem tudod letenni, holott a tükörből pont azt látod, hogy bizony-bizony ez a csúnya, nagy doboz ott a tiéd. El mered hinni, hogy MINDEN BENNED VAN? Hogy Te vagy a forrása mindennek? Minden szenvedésednek, sőt minden örömödnek?
Hogy MINDENT Te teremtettél magad köré? Azt a csodát, amit a szerelmed hoz el: te teremtetted! Azt a randa főnököt, aki állandóan elgáncsol téged: te teremtetted! Miért? Hogy tudd, TE IS ILYEN VAGY.
DE NEM KELL MÁR ILYENNEK LENNED! Változhatsz! Szabadon! Kötöttségek nélkül. Megértél már vajon rá, hogy lerakd a béklyóidat? Milyen vagy te valójában? Miért félsz másmilyen lenni?
S ha ezeken a kérdéseken elgondolkozol, és igazán őszinte vagy magaddal, akkor látni fogod, hogy az életedben a legtöbb dolgot azért teszed meg, mert így tanultad, mert azt hiszed, hogy így működik. S legjobban attól félsz, hogy a másik ember milyennek fog Téged gondolni. Hogy mások milyennek fognak látni, és Te nem mered megmutatni önmagad, mert egy szép képet akarsz magadról festeni a világ számára, ami minden igényt kielégít, ami mindenkinek megfelel. De hol vagy Te?
Hiszen MINDENT Te teremtettél magad köré – az egész életedet TE nézed, senki más. Azt is Te nézed, hogy más néz Téged. Belőled fakad minden, de minden. Ez egy olyan csoda, amit ha felfedezel, akkor a világ legszabadabb embere leszel, hiszen nem kell már semmilyennek lenned, megélheted magadat.
Nem fogsz tudni senkit bántani – ezt el mered hinni? Ez a kérdés… ez a szabadság utolsó kérdése talán. El mered-e képzelni, hogy bármilyen lehetsz kötelezettségek, korlátok és béklyók nélkül? Nem mersz ilyen lenni, tudom! Mert félsz attól, hogy bántasz másokat, hogy rosszat okozol, hogy valaminek ellene leszel, hogy valakinek fájdalmat okozol, hogy magadat meg fogod utálni, mert önző módon megéled magadat. Ugye?
Hát igen. Innen nincs tovább.
Eljutottunk a félelemig, emlékszel még az írásra? Mankók, félelem… mert félsz önmagad lenni! De honnan tudod, hogy milyen vagy valójában? Hiszen még soha nem élted meg magad? S pont ezért voltak a mankók, hogy megismerd magadat!!! De ha megismerted, akkor TUDOD, hogy milyen vagy! Akkor lehetsz önmagad!
S a harmadik, az írás elején lévő legelső esszencia: mi hajt Téged előre? Mi a Te mozgatórugód az életedben? Miért vagy itt? Miért születtél ide? Ha erre megleled a választ, akkor már nem lesz semmi az útjában, hogy végre belépj a kapun, amelyet úgy hívunk: dimenzióváltás, felemelkedés, nézőpontváltás.
De hívjuk inkább úgy: Szabadság. Azaz a teljes LÉNYEDDEL, a felsőbb éneddel való teljes összeolvadás, SZABADON.

Kiss Balázs Kuno
http://csillagmag.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése