2013. február 11., hétfő

Még mi kell az ébredéshez?


Emma nénit is kizárták az egészségügyi ellátásból

2013-02-11 12:40:52
Emma nénit is kizárták az egészségügyi ellátásból

Kizárták az egészségügyi ellátásra jogosultak köréből azt a mindkét lábára amputált asszonyt, akit László Tamás polgármester utasítására júliusban lakoltattak ki XV. kerületi önkormányzati lakásából. A Budapesti Kormányhivatal azzal indokolta döntését, hogy Nagy Lajosné (Emma néni) nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel.
Emma néni szombaton átadta a Magyar Szociális Fórum szervezőjének az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak köréből történt kizárásáról szóló levelet, melyben többek között az áll, hogy „az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság feltétele, hogy az érintett személy belföldinek minősüljön”. Belföldinek az a személy minősül, aki bejelentett lakóhellyel rendelkezik – tűnik ki az érvelésből.
Mint ismeretes, kilakoltatása után az asszonyt a XV. kerületi Erdőkerülő utcai átmeneti gondozóban helyezték el, kis unokáját pedig, akit egy hetes kora óta gyámként nevelt, egy átmeneti gyermekgondozóba tették. László Tamás elutasította az asszony kérelmét, hogy elvett lakása helyett másikat kaphasson. Átmeneti gondozóról lévén szó, Nagy Lajosné nem tüntetheti fel állandó lakcímeként.
Emma néni szívbeteg, infarktuson esett át, februártól mégsem élhet többé az ingyenes egészségügyi ellátás lehetőségével. A hivatal elutasította kérelmét, hogy ne fosszák meg jogosultságától az egészségügyi ellátásra.
Hírhatár-MSZF
Fotó: nol.hu

Rokkantak, papírok, végső megoldás

szeletommy - 2013 február 11.
Pár napja még füstbe menni látszott a nagyszabású terv százötvenezer megváltozott munkaképességű ember visszaterelésére „a munka világába”, a fontos merény kifordulni látszott medribül, de azért nem eszik olyan forrón a kását. Dehogy fordult, előbb fordul ki sarkaiból a világ. Ami kormánykoncepció, az kormánykoncepció. Legfeljebb más módszereket fognak a munkaképtelen, beteg emberek ellen bevetni.
Pedig minden szépen indult. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a megvizsgált betegek 90 százaléka “egészségi állapota alapján továbbra is jogosult a megváltozott munkaképességű személyeknek járó ellátásra.” (forrás: Népszava). No, ha így van, semmi baj, lehet lazítani, mondaná az ember – és rosszul tenné. Mert egyfelől a lényeg – nevezetesen a rokkantnyugdíj eltörlésének alkotmányellenessége – változatlan és jogsértő, másfelől meg a helyébe lépő kétféle ellátás, a rehabilitációs és a rokkantsági, teljesen megváltozott jogi helyzetbe sodorja a rászorulókat. Mondjuk, az indoklásukat már nem is említjük, de ugye ellátásról van szó, aminek semmi köze a korábbi nyugdíjhoz, annak összegéhez, lehet annyi, amennyit megállapítanak. Hát, eddig még egy esetben sem állapítottak meg a korábbival megegyező vagy annál magasabb összeget. Legalábbis ilyen panasz nem érkezett.
No, de ahhoz, hogy megállapítsák a jövendőbéli ellátás minőségét, mértékét, be kellett rendelni a háromszázhúszezer rokkantból jó kétszázezret felülvizsgálatra. Ennek az eredményéről szólna a szakminisztérium fentebb idézett nyilatkozata. Mégpedig kissé elhamarkodottan: a felülvizsgálati hullámnak koránt sincs még vége, bár mondjuk az eredmény borítékolható volt. Más kérdés, hogy ezeknek a felülvizsgálatoknak az alanyai igen különös tapasztalatokról számolnak be. Többnyire gúnyos, megalázó bánásmódról, hosszas várakoztatás után elkapkodott vizsgálatról, meglévő betegségek egyszerű figyelmen kívül hagyásáról, sőt, számítási hibákról. Így történhetett, hogy egy közismert esetben tíz egész pontot is tévedtek, természetesen a szenvedő – tényleg szenvedő! – alany kárára, aki önégetéssel fenyegetőzik, ha nem revideálják a döntést. Az ám, de revideálni tévedés esetén nem lehet, csak akkor, ha törvénytelenség gyanúja merül fel. Most tehát öngyilkosság helyett inkább perelni fog.
Még riasztóbb az a gyakorlat, hogy egyes, erre alkalmasnak tűnő betegeknek egészen egyszerűen „elfelejtették” visszaadni a bemutatás céljából benyújtott orvosi bizonyítványokat, iratokat – és most már nem is találják azokat. Így hát, ha nincs papír, nincs betegség sem, ha nincs betegség, nincs beteg. Ha nincs beteg, nincs ellátás, minden meg van oldva. Mintha csak a volt Szovjetunióban találták volna ki ezt a módszert. Ráadásul bizonyítani is csak akkor lehetne a veszteséget, ha meglennének a hiányzó iratok – tökéletes a csapda.
Általában megfigyelhető, hogy míg mostanáig a rokkantság bagatellizálása tűnt a felülvizsgálatok céljának, és az ellátottak munkára kényszerítése – olyan szép ez a kifejezés, hogy „munka világa”, küldhetnénk már egyszer abba titokzatos, ismeretlen, párhuzamos univerzumba egy kormányküldöttséget, hadd ismerjék meg ők is, milyen az -, addig most már egyre gyakrabban hallani maguknak a megváltozott munkaképességűeknek a rendszerből való kiejtéséről, eltávolításáról. Úgy tűnik, minden eszköz használata megengedett ebben a háborúban, amit a kormány a saját polgárai ellen vív.
A legkirívóbb példa Emma néni esete, akit némely vízdíjtartozás miatt lakoltattak ki még júliusban XV. kerületi önkormányzati lakásából. Emma néninek ugyan mindkét lába amputált, szó szerint lábatlan, mégis egy átmeneti gondozóban helyezték el, hiába kérvényezett másik bérleményt, szükséglakást. Ugye, az ilyen kérvényeket önkormányzati hatáskörben el lehet utasítani. Indoklás nélkül akár. No, de a minap kizárták – az egészségügyi ellátásból is! A láb nélküli, idős asszonyt.
Mégpediglen azzal az indokkal, miszerint annak az a feltétele, hogy az érintett személy belföldinek minősüljön. De annak meg csak az minősülhet, akinek van állandó lakhelye. Akinek nincs, az külföldi.
Szédítő lehetőségek nyílnak meg a kormányzati és helyi politika előtt, ha ez a módszer elterjed. Külföldinek lehet minősíteni minden hajléktalant, minden albérlőt, minden kollégiumban élő egyetemistát, akik nem tartózkodnak életvitelszerűen a bejelentett lakcímükön – hiszen, aki nem él ott, attól meg lehet vonni a bejelentést. Ki lehet utasítani gyakorlatilag bárkit, aki nem kívánatos. Csak egy kis papírmunkával jár.
Rokkantakat, munkanélkülieket, hátralékosokat, adósokat, értelmiségieket leginkább. És megszűnnek a problémák, a népességgel együtt.
Ha nincs nép, baj sincs vele.
Szele Tamás



Éhségmenet

 Fénykép: ASTORIA: Megérkezett mind a 12 Éhségmenet az Astoriához. Az ott szerveződő diákok azt kezdték el skandálni: veletek vagyunk, veletek vagyunk! Az Éhségmenet 17 órára vonul az Alkotmány utcába!


  DEÁK FERENC TÉR: Az Éhségmenetek eleje megérkezett a Deák Ferenc térre. A diákok a tömeg láttán elkezdték skandálni veletek vagyunk, az Éhségmenet erre: Munkát, Kenyeret tisztességes béreket! Éhségmenet - hivatalos oldal

  A Jó Isten áldjon meg benneteket, köszönjük amit értünk tettetek a szegényekért, munkanélkülikért. Egy Szabolcsi munkanélküli asszony

MÉG NEM KÉSŐ ELINDULNI!! OSZD MEG!
Budapest 282 kilométer Sellyéről., Budapest 207 kilométer Békéscsabáról., 196 Miskolcról,. 203 Nyíregyházáról. Gyalog. Ma 17 órára a Parlamenthez érünk. Fáradtan, de elszántan. Szeretnénk megkérni, ma gyere el, -SEGÍTS- oszd meg ezt a felhívást. Nagyon várunk Titeket!

Kérjük, hívd meg az ismerőseidet is: https://www.facebook.com/events/204151159730877/

Éhségmenet - hivatalos oldal
 Fénykép: MA: Budapest 282 kilométer Sellyéről. Budapest 207 kilométer Békéscsabáról. 196 Miskolcról. 203 Nyíregyházáról. Gyalog. Ma 17 órára a Parlamenthez érünk. Fáradtan, de elszántan. Szeretnénk megkérni, ma gyere el, -SEGÍTS- oszd meg ezt a felhívást. Nagyon várunk Titeket!

Kérjük, hívd meg az ismerőseidet is: https://www.facebook.com/events/204151159730877/

Éhségmenet - hivatalos oldal

Kezdődik: a diákok tüntetnek

A fél belvároson végigvonulnak a diákok, a tervek szerint a Lágymányosi kampuszhoz mennek. De várható néhány meglepetés.

15.30
A Deák téren több százan gyülekeznek. Békésen várják a demonstráció kezdetét. Az éppen erre vonuló Éhségmenetet „Veletek vagyunk!" skandálással üdvözölték. Szervezetten nem csatlakozik egymáshoz a két társaság, mert, mint az egyik diákszónok mondta, az éhségmenet egy nagyon fontos társadalmi problémára mutat rá, de van némi pártpolitikai kötődése, így a HaHa-demonstráció hivatalosan nem „közösködik velük". Magánszemélyként mindenkit várnak a hallgatók, de politikai pártok színeiben érkezőket nem. 4 körül indul a menet, addig különböző zenékkel szórakoztatják az egybegyűlteket.
15.00

A parlamentben folyik a tavaszi időszak első ülésnapja. Képvselőket kérdeztünk, miért is kell a hallgatói szerződéseket („röghöz kötést") az alaptörvénybe foglalni. Íme:


Miután a pénteki határidőig a kormány nem teljesítette a Hallgatói Hálózat követeléseit, ígéretükhöz híven országos demonstrációt tartanak hétfőtől. A fővárosban délután 3 órától a Deák térre szerveztek tömegdemonstrációt, négy órától végigvonulnak a Károly körúton, a Kiskörúton a Kálvin térig, majd az ELTE jogi karához mennek. Onnan a Szabadság hídon átsétálnak Budára, ott végigmennek a Műegyetem rakparton, egészen a Lágymányosi Campusig. Az útba eső egyetemeknél rövid beszédekre lehet számítani. A tervek szerint este nyolckor ér véget a demonstráció.
„Semmilyen erőszakos cselekedetre nem készülünk, a polgári engedetlenség nem erőszakosságot jelent. Nem akarjuk felgyújtani a várost” – nyilatkozta a vagy.hu-nak Tóth Fruzsina Márta, a Hallgatói Hálózat aktivistája a demonstrációval kapcsolatban.
A HaHa honlapja szerint a fővárosban az este folyamán többek között egy látványos, kreatív akció keretében adnak majd hangot a döntéshozók által ignorált hallgatói tömegek elégedetlenségének. Rövid üzeneteket vártak a diákoktól a kormánynak, amit rendhagyó formába öntve feladnak hétfő este a címzettnek.

A tiltakozások már délelőtt elkezdődtek, az ELTE BTK-t például blokád  alá vették a hallgatók. Erről bővebben itt olvashat.

Mit akarnak a hallgatók?

 http://www.hir24.hu/belfold/2013/02/11/kezdodik-a-diakok-megbenitjak-budapestet/


Figyelitek, hogy beindult valami az emberekben? Lehet hogy nem mindenki híve a tüntetésnek, de az a helyzet, hogy a szobában ülve, a meditációval vagy pozitív gondolatokkal csak úgy csiribú-csiribá ...nem fog megváltozni az életünk. A sültgalamb nem fog a szánkba repülni. Valakiknek tenniük is kell konkrét lépéseket!
Az Éhségmenet, az egyetemisták, és a devizahitelesek kinn vannak az utcán, az emberek jogaiért küzdeni, az igazságtalanságokat leleplezni.
Remélem ezt egyre többen tartják szükséges dolognak. A hatalom magától nem fogja megadni magát, csak lavírozgat. Egyre többen ismerik fel, hogy se jobb se bal, nem az igazi. Valami más kell már nekünk. Valami teljesen más...
Egy hozzászólásból idézek: A kormányváltás nem megoldás. Kevés. A rendszert kell már leváltani. Méghozzá nem a magánkapitalista rendszert (visszasírva az államkapitalizmust), hanem mindenféle uralmon alapuló rendszert. Csakis az emberek egymás iránti tiszteletén alapuló önszerveződő társadalom előtt van jövő. Minden más zsákutca.

DK 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése