2013. február 12., kedd

Éhségmenet- Provokáció

Békemenetesek provokálták az éhségmenetelőket

A békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) helyezte el a Parlamentnél a „Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!” feliratú transzparenst, amely alaposan felbőszítette a kormány intézkedései ellen hétfő délután tüntető éhségmenetelőket. A szervezet nem kért engedélyt a molinó elhelyezésére, mert, mint fogalmaztak, „flashmob-jelleggel” tették ki azt. A CÖF szerint azért csak transzparens, és nem újabb békemenet várta a demonstrálókat, mert nem akartak feszült szituációt teremteni.

Boda András| NOL| 2013. február 12. |


*


ELÍTÉLIK: 
Az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért Párt az alábbi közleményében ítéli el az Éhségmenet provokálását:

A Párbeszéd Magyarországért elítéli az Éhségmenet tegnapi megalázását

A tegnapi nap a Parlamenthez érkező Éhségmenetet egy aljas és megalázó transzparens fogadta, amely egy internetes blogon megjelent fotók alapján a rendőrség és az Országgyűlési Őrség néma asszisztálása mellett került fel az utcai lámpaoszlopokra. A Párbeszéd Magyarországért (PM) elfogadhatatlannak tartja, hogy egy demokratikus jogállamban bárki ilyen alávaló módszerekkel kívánja több millió ember nyomorát és kilátástalanságát megszégyeníteni.
Magyarországon a kormány szegényellenes politikájának köszönhetően az elmúlt években tovább mélyült a kiszolgáltatottság, nőtt a reményvesztettség. A munkahelyek száma folyamatosan csökken. Hiába szeretnének az emberek dolgozni, valódi munkahelyek és tisztes megélhetés helyett továbbra is csak a létminimum alatti megélhetést lehetővé tévő közmunkabér várja őket.
Ennek ellenére a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor az Éhségmenet figyelemfelkeltő akcióját korábban MSZP-s "hataloméhség-menetnek" nevezte. Felmerül, hogy vajon a tegnapi “köszöntjük a szoci hataloméhség menetet” felirat, amelynek elkészítése több százezer forint, valóban egy, a szegénység mélyítése mellett elkötelezett “civil szervezet”, vagy esetleg Fidesz közeli személyek helyezték el. Felmerül továbbá, hogy az internetes fotók alapján a helyszínen tartózkodó rendőrök eljártak-e hivatalos minőségükben, illetve, hogy a transzparens kihelyezése a jogszabályoknak megfelelően, a szükséges engedélyek birtokában, esetleg kifejezetten a közterület kezelőjének hozzájárulásával (esetleg megrendelésére) történt-e.
A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése, hogy egy demokratikus jogállamban teljes mértékben elfogadhatatlan egy társadalmi megmozdulás megalázása. A PM felszólítja a kormányt, hogy a kilátástalan helyzetben lévő magyarok millióinak folyamatos megszégyenítése helyett tegyen meg mindent a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáért, teremtse meg a tisztes és értelmes munka létrejöttét, és erősítse meg a munkavállalók jogait.

Szabó Tímea
Országgyűlési képviselő
 https://www.facebook.com/ehsegmenet2013?ref=stream
A botrányt kiváltó trans...
A botrányt kiváltó transzparens a parlamentnél - az éhségmenetben többen feldühödtek
Népszabadság - Móricz Simon
Az ország tucatnyi településéről indult, munkát és tisztességes béreket követelő éhségmenetek hétfő délután értek a Parlamenthez, hogy egy nagy, közös demonstráción tüntessenek a kormány foglalkoztatás- és szociálpolitikája ellen. Noha az MSZP által támogatott menetek mindvégig szervezetten, békésen vonultak, a Parlamentnél sokáig úgy tűnt hétfő délután, hogy felbomlik a rend. A demonstrálókat ugyanis az Országház parkolója mellett hatalmas transzparens várta. Az volt ráírva: „Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!”
A molinó miatt egy emberként háborodtak fel a tüntetők, ezért sokan megpróbáltak a Parlamenthez vonulni. Annak ellenére is, hogy egy ideig rendőrsorfal állta útjukat. Végül a demonstrálók egy része eljutott a molinóhoz, s megpróbálták leszedni azt, de nem jártak sikerrel.
A tüntetők közül többen is úgy vélték, aljas, sértő, megalázó a transzparens, hiszen az éhségmenetelők több száz kilométert gyalogoltak önként csak azért, hogy emberhez méltó megélhetést követeljenek a kormánytól. Török Zsolt, az MSZP szóvivője a hétfői tüntetésen provokációnak, aljasságnak nevezte a transzparenst.

Mivel már a hétfő esti tüntetésen is sokan úgy vélték, hogy a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) helyezhette el a jókora feszültséget szító molinót, felhívtuk a szervezet elnökét, Csizmadia Lászlót: Valóban ők tették ki a transzparenst?. „Igen, mi voltunk, természetesen vállaljuk tettünket”- fogalmazott megkeresésünkre.
Mint elmondta, első terveik szerint békemenetet szerveztek volna hétfő délutánra, amikor az éhségmenet tagjai a Parlamenthez érnek. Ezt azonban – fogalmazott – végül elvetették: „Nem akartunk olyan szituációt teremteni, ami feszültséget okozott volna, vagyis a békesség kedvéért tettünk le az újabb békemenet megszervezéséről. Annak ellenére is, hogy úgy kellett visszatartani a békemenet részvevőit.” Mindezek után döntöttek úgy, hogy „egyfajta flashmobként” elhelyezik a molinót. Arra a kérdésünkre, hogy kértek-e, kaptak-e engedélyt a transzparens elhelyezésére, úgy felelt: nem, hiszen flashmob jellegéből adódóan nem szükséges. Hozzátette: szimpatizánsaik segítségével vasárnap estére készült el a molinó, s még aznap el is helyezték azt.
A CÖF elnöke arra a felvetésünkre, hogy bár állítása szerint nem akartak feszültséget kelteni, több száz tüntető érezte megalázva, megsértve magát a felirat miatt, úgy reagált: - Alighanem félreértelmezték a feliratot. Mi természetesen nem a szegényeket, elesetteket bántottuk, nem ellenük irányult az akció, hiszen mi mindig is mellettük álltunk, és folyamatosan értük dolgozunk. Az üzenet a szocialistáknak szólt, mert rátelepedtek az éhségmenetre, politikai akciójukká tették azt, és megaláztak embereket azzal, hogy hóban, fagyba az utcára küldték őket.
Elégedett a CÖF akciójával Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója. Erre utal legalábbis az, hogy Facebook-oldalán a transzparenst megörökítő fényképet azzal kommentálta: „Szerintem a nap fricskája. Hataloméhség szót először én használtam, lenyúlták, de nem érdekel :-)”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése