2013. február 8., péntek

Levegőtisztító szobanövények



"A szennyezőanyagok többsége, például a rákkeltő benzol, a triklór-etilén vagy a formaldehid legtöbbünk otthonában is előfordul, de ezeket számos szobanövény képes többé-kevésbé kiszűrni a levegőből."


 Szcindapszusz vagy Epipremnum aureum.
Ezeket a szobanövényeket érdemes tartani

Bizonyos tisztítószerek, a központi fűtés vagy a klímaberendezés miatt a zárt terekben, például lakásokban és irodákban gyakran jóval több szennyezőanyag található a levegőben, mint kültéren. Szerencsére léteznek olyan szobanövények, amelyek kiszűrik ezeket a vegyi anyagokat a levegőből.

Legalább 15 különféle szobanövény képes arra, hogy a levegőben található szennyezőanyagokat kiszűrje - állapították meg a NASA szakemberei, amikor az űrhajók levegőjének tisztítására kerestek megoldást. A szennyezőanyagok többsége, például a rákkeltő benzol, a triklór-etilén vagy a formaldehid legtöbbünk otthonában is előfordul, de ezeket számos szobanövény képes többé-kevésbé kiszűrni a levegőből.

A formaldehid gyakori összetevője ragasztóknak és bevonatoknak, de használják például a függönygyártás során is. A benzol festékek alkotóeleme, de kimutatható a dohányfüstben is. A triklór-etilén ragasztókban, folteltávolítókban és egyéb tisztítószerekben fordul elő.

A NASA kutatási eredményei szerint ezeket a szennyezőanyagokat bizonyos növények igen hatékonyan kiszűrik a levegőből: ilyen növény például a szobafutóka (Epipremnum aureum),(lásd fönt)
 
  a vitorlavirág (Spathiphyllum),
 
az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) 
és a sárkányfa (Dracaena), 

de hatásosnak bizonyult a fikusz (Ficus),
a szobaarália (Fatsia japonica) 

 
és a gerbera is.

A New York-i Egyetem orvosi karának allergológusa a kutatással kapcsolatban elmondta, hogy a megfelelő tisztítóhatás érdekében 10 négyzetméternyi alapterületenként egy "légtisztító" növényt érdemes elhelyezni.

Ezek a növények természetes módon szűrik ki a szennyezőanyagokat, így sok esetben elkerülhető a drága légtisztító vagy párásító berendezések használata - tette hozzá.



Forrás: [origo]|2012. 09. 05., 14:42|


Megjegyzés: Tudomásom szerint a Clorophytum is ilyen jó hatású. /DK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése