2014. április 8., kedd

Az Isten fia film az amerikai mozikban 02.23.

 

 Az alkotók, Mark Burnett producer és felesége, Roma Downey színésznő egy új nemzedékhez kívánta elvinni a szent történetet a tömegkultúra leghatásosabb eszköze, a film segítségével.

 

Isten fia az amerikai mozikban

Balla Eszter (San Francisco)
- kultura@hetivalasz.hu

2014.02.23. - 09:20



Tíz évvel Mel Gibson Passiója után ismét Krisztus-történet az amerikai filmvásznon. Február 28-án mutatják be a Son of God (Isten fia) című produkciót, amire már most mozipalotákat béreltek ki keresztény egyházak, elővételben félmillió jegy kelt el.

A Son of God annak a rendkívül sikeres 2013-as Biblia-tévésorozatnak a rövidített filmváltozata, amelyet 100 millió néző látott tavaly, és megelőzött minden tévéprodukciót.

Az alkotók, Mark Burnett producer és felesége, Roma Downey színésznő egy új nemzedékhez kívánta elvinni a szent történetet a tömegkultúra leghatásosabb eszköze, a film segítségével.

Mark Burnett, akit 2004-ben a Time magazin a legbefolyásosabb személyek közé sorolt, a televíziós reality show-k királya, a műfaj iskolateremtője, többek között a Survivor, a The Voice, a The Celebrity Apprentice és a Sarah Palin's Alaska rendezője. Feleségét, Roma Downey színésznőt a nézők angyalként ismerik a Touched by an Angel című filmből.

A házaspár megtisztító lelki élménynek tekintette a forgatást, a Bibliához tisztelettel közelítő, annak szellemiségéhez hű filmet készített, ami leginkább ismeretterjesztő, misszionárius célokat szolgált. „Tudatában vagyunk annak, hogy manapság sokan a vizuális meséből tanulnak. Akik soha nem jártak templomba, nem olvasták a Bibliát, azoknak az Isten fia film lesz az első alkalom, amikor Jézus történetével találkoznak" - vallják az alkotók.

A Krisztus életét feldolgozó filmben nincsenek sztárok. Jézust egy vonzó, egyesek szerint túlságosan is szexis portugál színész, Diogo Morgado alakítja, aki szerint a történet a legfontosabb. „Ha Jézus üzenete a szeretet, a remény, a könyörületesség, és én ezt egy vonzó figurával közelebb tudtam hozni, akkor boldog vagyok" - nyilatkozta a színész.
Máriát maga az alkotó, Roma Downey játssza nagy alázattal:„Megható volt a szerepet megformálni, hiszen Mária egyszerre Isten fiának anyja és az az egyszerű asszony, aki elfogadta fia rendkívüliségét".

Az alkotók nem a hagyományos marketinget választották, alig hirdettek. A tévésiker után Mark Burnett és Roma Downey járta az országot, felkereste a katolikus közösségeket és a nagy protestáns egyházakat. A filmet bemutatták a washingtoni nemzeti imareggelin is. Nem egyszerű filmként, hanem a keresztény hit, a krisztusi szeretet közvetítőjeként akarják eladni a produkciót. Február 28-án háromezer amerikai moziban kezdik játszani az Isten fiát, feltehetőleg telt házakkal.

Különösen a vallásos déli államokban mozdultak meg az emberek, vették elővételben a jegyeket. Az egyházak kibérelték a nagy mozipalotákat, és buszokkal viszik a nézőket a filmre. „Izgatottan várjuk Krisztus visszatérését a filmvászonra, és meg fogjuk tölteni a mozikat. Azt szeretném, ha minden vallási vezető csatlakozna hozzánk: vagy béreljük ki az egész mozit, vagy egy vetítést. Itt az idő, hogy ott legyünk. Ritka alkalom, hogy Krisztus történetét a tömegkultúrába elvigyük" - mondta Rick Warren protestáns lelkész, aki 2009-ben az Obama-beiktatáson a könyörgést mondta Washingtonban.




Utoljára ilyen megmozdulás a krisztusi szenvedést megfilmesítő Passiónál, Mel Gibson filmjénél volt tíz évvel ezelőtt. Igaz, akkor, a botrányok nyomán, nemzeti diskurzus vette körül az alkotást; a vita egyaránt szólt antiszemitizmusról, a zsidók elleni vérvádról, a megváltás kiterjesztéséről. Mel Gibsonnak sokan a mai napig nem tudnak megbocsátani a filmért.

Az Isten fia kerül minden botrányt. A forgatás előtt keresztény teológusokat, zsidó rabbikat egyaránt felkértek szakértőnek, hogy senkit se bántsanak meg az értelmezéssel. Az egyetlen vitatható jelenetet is kivágták. A Krisztust megkísértő sátán állítólag hasonlított Barack Obamára. Ez a jelenet nem szerepel a moziváltozatban.

Bármennyire leegyszerűsítőnek, illusztrációnak tűnik a produkció, a nézők milliói nem az esztétikai értékeket, hanem hitük megvallását látják az Isten fiában. Annyi gúnyos, cinikus, istenkáromló alkotás után hálásak a tiszteletteljes megközelítésért. Igazi nagyböjti, megtisztító alkotásnak vélik az Isten fiát.

Mel Gibson 600 milliós profitja után Mark Burnett és Roma Downey sem fog rosszul járni. 2014-ben is szupersztár Jézus Krisztus.

 http://hetivalasz.hu/kultura/kerulik-a-botranyokat-73529


1 megjegyzés:

  1. Néha elgondolkodom azon, hogy mimindennek kell megfeleni egy filmnek - rám ki gondol?

    Kőszegi Viktor

    VálaszTörlés