2013. december 26., csütörtök

Csodát tettek a cserdi cigányok 12.26.


 Cserdi: Olyan hely, ahol mindenki akar és tud is dolgozni. Olyan hely, ahol magyarok, cigányok közösen újították fel egymás házait.


Csodát tettek a cserdi cigányok Budapesten

2013.12.26. 07:00

Vidéki cigányok hoztak adományt - egy tonna, saját termesztésű zöldséget - budapesti rászorulóknak.

Mindebből annyit kéne csak észrevennünk, hogy olyan emberek, akiknek van miből, adtak olyan embereknek, akiknek nincs. De a helyzetet egyelőre nem kezelhetjük ilyen természetességgel. A cserdi cigányok úttörők.

Cserdi cigány többségű falu Baranyában. Szeptemberben jártunk ott a helyi csoda miatt. Ami röviden nem más, mint a környék legrosszabb hírű falujából Cserdi pár év alatt messze földön híres, irigyelt település lett. Olyan hely, ahol mindenki akar és tud is dolgozni. Olyan hely, ahol magyarok, cigányok közösen újították fel egymás házait. Olyan hely, ahol a jó tanuló és templomba járó gyerekek ötvenezer forint jutalmat kapnak. Olyan hely, ahol mintaszerű biogazdálkodás folyik. A csoda mozgatója pedig a falu első cigány polgármestere, Bogdán László.

 

 Forrás:  http://www.hir24.hu/belfold/2013/12/25/csodat-tettek-a-cserdi-ciganyok-budapesten/




Egy tavalyi cikkből részlet:
Dolgoznak
„Elkezdtünk dolgozni. Bérmunkákat hajtottunk fel, a falu fejlesztése is állandó munkalehetőségeket ad, mindent a helyiek csinálnak. Mi nem akarunk inaktívak lenni. Nálunk régóta nincs olyan, hogy valaki bejön, és ingyen segélyt kap, mindenkinek találunk munkát. Hiszen csak azért, mert valaki felelősen él, és nem vállal sok gyereket, nem kerülhet hátrányba a megélhetési gyerekvállalókkal szemben” – szögezi le a cigány polgármester, aki maga vezetett be olyan szabályokat, amiket magyar vezető esetén rasszizmusnak bélyegeznének. Idénymunkákra szerződnek, most nyáron 1000 hektar földet kapáltak meg 20 közmunkással, de olyan sok volt a munka, hogy diákok, nyugdíjasok segítségével tudták csak befejezni. „Nem a 14 millió forint bevétel volt a legnagyobb dolog az egészben, hanem az, hogy minden nap hajnali 4-kor találkoztunk, és együtt mentünk dolgozni a földekre, ami nagyon összehozta az embereket” – mondja Bogdán László. A polgármester hajnaltól estig kiveszi a részét a közös munkákból, ha kell, ünneplő ruhában kiássa a sáros árkot. Utána szó nélkül ásnak a többiek is.

 http://www.atv.hu/belfold/20120115_ellenpelda_eloben_roma_polgarmester_viragoztatta_fel_a_falut


Ellenpélda élőben: roma polgármester virágoztatta fel a falut

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon ritka,de példaértékű !!! Ha sokan így csinálnák,nem lenne ennyi cigány ellenes ebben az országban. Csak sajnos még mindig kevesebben vannak a jók !!!! gratulálunk ennek a polgármesternek és a falujának !!!! Csak így tovább !!!

    VálaszTörlés
  2. GRATULÁLOK!SOK ILYEN POLGÁRMESTERT KÍVÁNOK MAGYARORSZÁGON!JÓ VOLNA HA KÖVETNÉK ŐT!AZ IS JÓ LENNE HA A TV. IS BEMUTATNÁ!NEMEGYSZER TÖBBSZÖR!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok, szép munka. Kívánom a polgármesternek, hogy nagyobb méretben is érjen el hasonló eredményeket!

    raki

    VálaszTörlés