2013. december 3., kedd

6 kezdő lépés a tudatos álom eléréséhez 2.részEz valóban tanulható. Van aki alapból tudja is. A jógik azt mondják, ez egy jó technika a tudatunk felszabadításához.


6 kezdő lépés a tudatos álom eléréséhez

2.rész 

Első rész:  http://szepjovot.blogspot.hu/2013/12/6-kezdo-lepes-tudatos-alom-eleresehez_3.html


Harmadik lépés: Álomnapló vezetése

A legfontosabb dolog, amit az álomfelidézésed fokozása és a maximális TÁ-előrehaladásod érdekében megtehetsz: az álomnapló vezetése. Ez úgy fokozza az álomfelidézést, hogy bevési a tudatalattidba az álmok fontosságának gondolatát. Ezenkívül segít neked álmaid megismerésében is, melyre a következő lépés fog összpontosítani. Az álmok lejegyzésének szokása nemsokára az álomfelidézés szokásává válik. Ha komolyan el akarod sajátítani a tudatos álmodást, álomnaplót KELL vezetned. Nincs más választási lehetőséged.

Ezt azért hangsúlyozom ennyire erőteljesen, mert tapasztalatból tudom, hogy az álomnapló vezetése mennyire lényeges része a folyamatnak. Egy évig próbálgattam tudatosan álmodni, de amíg nem kezdtem el álomnaplót vezetni, addig csak kevés sikerrel jártam. Miután elkezdtem következetesen jegyzetelni az álomnaplómba, rövidesen több álmot tudtam visszaidézni tisztábban és részletesebben, és így jutottam el az első tudatos álmomhoz. Még most, több év tudatos álmodás után is látom a kölcsönös összefüggést. Ha elhanyagolom a naplóírást, kevesebb tudatos álmom van. De néhány nap múlva a feljegyzések újrakezdésétől megint visszatérek a szokásos TÁ-sűrűséghez.

Most pedig következzen néhány hasznos tanács a naplóvezetésedhez. Jegyezd fel az összes álmodat olyan részletesen, ahogy csak tudod. Még a jelentéktelennek tűnő dolgokat is írd le, mert idővel lényegesek lehetnek. Ne csak azt írd le, hogy mi történt az álomban, hanem azt is, hogy mit éreztél és gondoltál közben. Ezek az érzelmi és gondolati feljegyzések később segítenek, hogy megismerd az álmaidat. Segít meglátnod azt is, hogyan hatnak az álmaidra a mindennapos ügyeid és az éber tudatod. Például észreveheted, hogy egy stresszes időszakban az álmaid is stresszbefolyás alá kerülnek. Álmodhatod azt is, hogy elkésel egy vizsgáról, vagy felkészületlenül veszel részt egy üzleti tárgyaláson. A lényeg, hogy az álmaid üzenetet küldenek neked. Visszatükrözik, hogy mit gondolsz és érzel a tudatalatti szinten. Az álommotívumok megfigyelése és egyes álomtémák visszatérésének megvizsgálása sokat árulnak el önmagadról. Ez már megint egy ok az álomnapló vezetésének fontosságára: át tudod vele tekinteni az álommotívumaidat, melyek tulajdonképpen a folytonosan változó önmagadat tükrözik vissza.

Az álomnapló vezetését illetően a legjobb, ha a bejegyzéseidet jelen időben írod, nem pedig múlt időben. Például írd úgy, hogy: „az utcán sétálok, és egy férfit látok”, ne pedig „az utcán sétáltam, és egy férfit láttam”. Ha jelen időben írsz, még több álmodra tudsz visszaemlékezni a lejegyzésnél. Néhány nemsokára tárgyalandó módszer esetében (álomba visszatérés, álominkubáció) szintén a legjobb jelen időben gondolkozni és jegyzetelni, nem pedig múlt időben. Ráadásul a jelen időben írt jegyzetek későbbi olvashatósága is jobb lesz.

Minden egyes naplóbejegyzéshez írj dátumot, esetleg időt is, és minden álomnak adj saját címet. A megfelelő elnevezéséhez képzeld el az álmot filmként, és válaszd ki a legjobban hozzáillő címet. Általában az egyszerű nevek a legjobbak, amennyiben kifejezik az álom lényegét. Például „Piros hangyák az őserdőben” vagy „Osztálytalálkozó egy repülőn” jó lesz. Ha egy éjszaka során több különböző álmod van, a legjobb szétválasztani és külön-külön megcímezni őket. Ha összekevered a különböző álmokat, akkor nehezebb lesz megtalálni az álomüzenetet, és szinte lehetetlen lesz egyedi címeket adni. A címadás fő célja a hozzáférés megkönnyítése az álomnapló átlapozásakor a címre pillantva.

Most pedig hozzám és másokhoz hasonlóan két dolgot feltételezek rólad: vagy azt hiszed, hogy álomnapló nélkül is megtanulhatsz tudatosan álmodni, vagy pedig elkezdesz álomnaplót vezetni, de az nemsokára ott fog porosodni az elolvasandó könyvek mellett. Csak azért mondom ezt, mert én is így gondolkodtam annak idején. Nem mintha ez lehetetlenség lenne – minden lehetséges – de miért ne javítanád az esélyeidet, maximalizálnád az eredményeidet, és gyorsítanád fel a folyamatot egy bizonyított módszerrel? Amint megszokod, az álomnapló vezetése ugyanolyan rutinná válik, mint a reggeli felöltözés. Bár ez idővel egyre könnyebb lesz, néhány hasznos tanács hozzásegít a kezdéshez.

Az álomnapló vezetése nem tartozik a legegyszerűbb dolgok közé. Jómagam is több napot töltöttem el álomjegyzeteket tartalmazó kisebb-nagyobb papírdarabkák lapozgatásával. A folyamat kezdetének megkönnyítésére több javaslatom is van, amelyeket kipróbált szemléleteim és mások tanácsai alapján állítottam össze. Bár egyszerűnek látszik – álmodsz, felébredsz, leírod az álmaidat – de itt ennél többről van szó. Például amikor felébredsz és az éjszakai álmokat visszaidézve elkezdesz írni a naplódba, nehéz mindenre a megfelelő sorrendben visszaemlékezni. Lehet, hogy már egy új helyszínen jársz, amikor visszaemlékszel egy elfelejtett dologra. Ez engem arra késztetett, hogy először egy darab papírra írjak le minden eszembe jutó dolgot, és csak utána írjak egy rendszerezett bejegyzést az álomnaplómba. Ha sok a szabadidőd, akkor ez rendben van, de mivel az idő értékes alapanyag, ezért ez így elég hatástalan.

Az időd és az álomnapló szervezettségének meghatározása közötti egyensúlyozás nehézségén kívül egy másik problémával is szembetalálkozhatsz: sokat kell írnod, ami önmagában egyhangúvá válhat. A legjobb megközelítése a dolognak, ha az írás előtt mindent gondolatban felidézel, bár így is valószínűleg még sok dolog fog eszedbe jutni az írás során. Ha az álmaidat csak a napló jobb kéz felőli oldalaira írod, akkor a később felbukkanó emlékeket a bal kéz felőli oldalaira tudod majd írni, és nyilak segítségével megjelölheted, hogy ezek melyik álomrészletben szerepeltek. A bal kéz felőli oldalakra rajzolhatsz álomtárgyakat vagy az álomhelyszínek térképeit. Bár így kétszer annyi álomnaplóra lesz szükséged, de ha jobban szervezett bejegyzésekre vágysz, akkor ez a tanács biztosan beválik.

Ha ezt a módszert választod, akkor a bal kéz felőli oldalra feljegyezheted, hogy aznap mit csináltál ébren, hol jártál, kivel találkoztál stb. De akár használod a jobb/bal kéz felőli oldalak módszerét, akár nem, a napközbeni információkat mindenképpen fel kell jegyezned a naplódba, lehetőleg az álomjegyzeteiddel egy oldalra. Ez nagy segítséget jelenthet, amikor motívumokat keresel az álmaidban. Például én észrevettem, hogy gyakran álmodom két nappal az álom előtti vagy utáni dolgokról. Ha hétfőn egy természeti katasztrófákról szóló műsort nézek, akkor nem meglepő, hogy szerdán arról álmodom. Ha egy olyan személyről álmodom, akiről egy ideje nem hallottam, akkor ő általában két nap múlva felhív. Nem tudom, ez miért van így, de az álmaimat és az ébrenléti naplójegyzeteimet elemezve ezt a motívumot találtam magamban.

Sokan diktafont ajánlanak az álmok rögzítéséhez. Amikor felébredsz, belemondod hangosan az álmaidat a felvevőkészülékbe, később pedig átírod az álomnaplódba. Kipróbáltam ezt a módszert, de legalábbis nekem nem jött be; idő szempontjából nem hatékony. Bár a verbális rögzítés tényleg könnyebb, de a probléma az átírásnál jön elő. A felvételek meghallgatása és naplóba írása túl sok időt vesz el, ráadásul az álmok sorrendben tartásának problémája megmarad, sőt a szalagra rögzítéssel még nagyobb gondot okoz.

Sok különböző naplóvezetési stílus létezik, és mindenkinek lehet személyes kedvence, hacsak nem akar időt megtakarítani. Főként próbálgatásokból okulva kifejlesztettem a legkönnyebb és leghatékonyabb módszert. „Milyen jó is lenne, ha a diktafon megírná helyettem az álomnapló bejegyzéseket!” – gondoltam, és ez arra késztetett, hogy a számítógépemhez folyamodjak segítségül. Beszereztem a Vivacious nevű beszédfelismerő és -leíró programot. Ez a beszédedet szöveggé alakítja át a számítógéped képernyőjén. A szokásos gyorsasággal beszélhetsz, és a program elvégzi helyetted a begépelést; a MS Word szövegszerkesztőmből is közvetlenül tudom használni. A beszédleíró program 50 dollárba került, és álomnaplóként jól működik. Bár néha hibázhat, de ennek ellenére a naplóbejegyzések rendkívül jól olvashatóak, és az időmegtakarítás óriási. Tökéletesen megszabadít az álmok leírásának terhétől, és teljesen megoldja az összekuszált álombeli sorrend problémáját, mert akármelyik rossz helyen lévő álomrészletet kivághatod és utána a megfelelő helyre beillesztheted. Ha megvannak a hozzávalók, ez messze a legkönnyebb és leghatékonyabb módszer az álomnapló vezetésére.

Negyedik lépés: Álmaid megismerése

Ahogy gyarapodik az álomnaplód és fokozódik az álomfelidézésed, természetesen az álmaidat is jobban megismered. Bizonyos emberek, helyek és tevékenységek nagyobb valószínűséggel szerepelnek az álmaidban. Például lehet, hogy az álmaid többségében az irodában, az iskolában, vagy a strandon vagy. Egyes álomtémák szintén gyakrabban előfordulhatnak, mint más témák. Lehet, hogy hősnek álmodod magad, vagy álmodban üldöznek. Ezek az ismétlődő motívumok az álomjeleid, a TÁ felé vezető utad első lépései.

Ha megismered az egyedi álomjeleidet, képes leszel tovább fokozni az álomfelidézést. Jó ötlet, ha összeírsz egy listát az álomjeleidről. Amennyiben nem sikerül az álomfelidézés, átfuthatod a listát és kérdéseket tehetsz fel magadnak, akkor talán beugrik egy-egy emlék. Néha egyetlen álomrészlet kioldása az egész álom visszaszerzéséhez vezethet, tehát az álomjeleidet ismerve és használva kaphatsz annyi előnyt, amennyivel megnyerheted a reggeli álomfelejtés ellen vívott harcot.

Az álomjeleiddel dolgozva egyre közelebbi kapcsolatba fogsz kerülni az álmaiddal: jobban hozzáférhetőek és könnyebben érthetőek lesznek. Hasznos megkérdezni magadtól, miért is álmodtad pont azt, amit álmodtál? Mit jelentenek a számodra ezek az álomjelek? Minél jobban megérted nemcsak az álomjeleidet, hanem az álmaidat is, annál több hasznod lesz belőlük az álombeli és az ébrenléti életedben is.

Ha kezdetben gondjaid vannak az álomjelek azonosításával, akkor jó, ha rájössz, hogy az álomjelekben nincs semmi szokatlan. Tulajdonképpen a leghétköznapibb dolog is lehet álomjel. Például álmodhatsz az előző napodról vagy a házad takarításáról. Akármiről is álmodsz, vedd észre a motívumokat és a hasonlóságokat. Bármilyen motívummal kezdhetsz, legyen az bármennyire jelentéktelennek tűnő is. Ezeket ugródeszkának használva nemsokára újabb motívumok kialakulását fogod észrevenni. Az is lehet, hogy tulajdonképpen a motívumkeresési folyamat teremti a motívumokat, így ha gondjaid vannak az álomjelek találásával, csak keress tovább, és az álomjelek előjönnek.

Az álomjeleid felfedezése és megértése egy életre szóló feladat, mert hozzád hasonlóan az álomjeleid is folyamatosan fejlődnek. Néhány téma csupán egy hétig tart és utána eltűnik, de egy hónap múlva újra felbukkanhat. Más álomjelek tovább tartanak. Ahogy múlik az idő és te is változol, a téged és gondolataidat visszatükröző álomjelek is változni fognak. Tarts lépést az álomjeleiddel, és kapcsolatban maradsz önmagaddal!

A napló segítségével könnyen rátalálhatsz az ismétlődő álomjelekre és áttekintheted a változásukat is. Amikor elkezded a naplóbejegyzéseket, figyeld meg a talált álomjeleket. Ezeket aláhúzhatod vagy csillaggal jelölheted. De akármilyen jelzés jó, csak következetes és észrevehető legyen. Lényeg, hogy egy pillanat alatt hozzáférhető legyen, hogy amikor egy év múlva kézbe veszed a naplódat, akkor is könnyen észrevehesd a motívumok motívumának változását, a folyton változó álomjeleidet.


Álomjeleid azonosítása szintén fontos szerepet játszik a tudatos álmodás folyamatában. Az álomjeleid gyakorlatilag „jelek, amiket álmodsz”, és mint a hatodik lépésben hamarosan megtanulod, be tudod gyakorolni az álomjelek észrevételét az álom során, ami az ugródeszkád lesz a tudatosságba.

Ötödik lépés: Ébrenléti tudatosítás

Erről a lépésről egymagában már számtalan könyvet lehetne írni. Bár már önmagában is majdnem módszernek számít, de a többi lépéssel együtt használva optimális módszernek bizonyul a TÁ elsajátításához. Tulajdonképpen a TÁ egész folyamata a tudatosság gyakorlásával sajátítható el. A lényeg a nappali tudatosságunk növelése, hogy az áthozott hatásait hasznosíthassuk az álombeli tudatosságunkban. Ha napközben tudatosabb vagy, álmodban is tudatosabb leszel.

A tudatosításra sok módszer létezik, melyekből többel is foglalkozunk ebben a fejezetben. Tudatosságunk kezelése és manipulálása az egyik központi témája lesz e könyv hátralévő részének. Tudatosságod gyakorlásával rájöhetsz, hogy általában észre sem veszed, mennyire nem vagy tudatos a nap legnagyobb részében.

Mivel ez egy fontos szempont, ezért a fogalmak működőképes megértése létfontosságú. A végső cél az alapelvek gyakorlati felhasználásának eredményes elsajátítása. Először a tudatosság fogalmával ismerkedünk meg, utána pedig a gyakorlati felhasználásait tanuljuk meg. A „tudatosság” kifejezés a mi utalásunkban a tudatodra vonatkozik. „Mennyire vagy tudatos?” – ez a jelenlegi önmegfigyelési szintedre utal. „Mennyire vagy a tudatosságod tudatában?” – ez pedig a tudatosodási szintedre. „Mennyire központosult a tudatosságod” – ez az ébrenléti szellemi állapotodra utal. „Mennyire igazán tudatos vagy?” Számunkra ezek a kérdések az álmaidban fognak betetőződni, amikor az „Álmodom?” kérdéssel tudatosul benned, hogy álmodsz.

Sokak fel sem teszik maguknak ezeket a megfontolt kérdéseket, így sohasem kapnak rájuk válasz. Nekik sohasem tanították meg, hogy különböző tudatossági szintek léteznek, és azt sem, hogyan fejlesszenek ki finomabb tudatosságérzetet. Számukra valaki vagy alszik, vagy ébren van. Igazából éppúgy lehetsz teljesen tudatos, félig tudatos és nem-tudatos álmaidban, mint ébrenléted alatt. Ez mind csak tudatosodás kérdése; a lényeg a tudatossági szinted.

Észrevetted-e valaha, hogy bár hallgatod a rádiót, de már percek óta nem hallod? Szoktál-e rendszeresen vezetni valahová úgy, hogy megérkezéskor nem is emlékszel vissza a vezetésre? Gyakran keresed a kulcsaidat? Az ilyen „elbambulós” pillanatok akkor következnek be, amikor a tudatosságod elkalandozik a jelen pillanattól. Ez a tudatosodásod elvesztése, a figyelmed központosulásának megszűnése. Akár álmodozol, akár a napi teendőidet tervezed, vagy akár tényleg „zónában” vagy, az élmény eredménye ugyanaz: nem vagy a jelenlegi körülmények közötti helyzeted tudatában.

Az álmodozással vagy a napi teendők tervezésével nincs semmi gond. A lényeg, hogy gyakran elkerüli a figyelmünket a tudatosságunk átmenete az egyik pillanatból a másikba. A gondolataink gyakran csak átrebbennek az elménken anélkül, hogy észrevennénk őket, mi több, hogy aktívan részt vennénk a létrehozásukban és irányításukban. A lényeg nem az, hogy megszállottan a körülményeket figyeld, hanem hogy a tudatosságod tudatában légy. Gondolataid és gondolkodási motívumaid tudatosítása éppen olyan fontos, mint álomjeleid és álommotívumaid azonosítása. Gondolataid megváltoztatása a tudatosságodat is megváltoztatja; a lényeg, hogy tudatosságod egy önmegfigyelő tudatos módba legyen beprogramozva és belerögzítve, ne pedig egy visszatükröződés nélküli robotpilóta módba.

Ez olyan, mintha rendes körülmények között tudatában lennénk egy külső tényezők által létrehozott hullámtarajon lovaglásnak ahelyett, hogy mi magunk irányítanánk a tudatosságunkat. Többet reagálunk, mint töprengünk, ezért a viselkedésünk automatikussá válik. Kevesebbet kérdezgetünk, ami viszont lecsökkenti a tudatosságunkat arra, amit már ismerünk (vagy csak hisszük, hogy ismerjük). Annyira szokásszerűen azonosulunk a tarajon való helyzetünkkel, hogy egy idő után már fel sem fogjuk, hogy más nézőpontok is léteznek. Az óceánbeli részünk elkerüli a figyelmünket; a tudatosságunk irányításában játszott aktív szerepünk elkerüli a figyelmünket.

Próbálj meg tudatosságod tudatában maradni, mintha kívülálló lennél, aki csak megfigyeli, mi merre megy és hogyan folyik. Minél tovább fenntartod ezt a tudatossági szintet, annál jobb. De ez korántsem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik; ha mégis így gondolod, akkor csak próbáld meg egész nap fenntartani ezt a tudatossági szintet, és rá fogsz jönni, milyen gyakran elveszted a tudatosodásodat. Tény, hogy nem szokásunk tudatosnak lenni, de ezen változtatni kell. Hogyan folyik át a tudatosságod egyik pontból a másikba? A nap során milyen gyakran vagy tudatosságod és környezetedben való helyzeted tudatában? Az ilyenfajta tudatosítást kell kiművelned. Az ilyen fajta központosítást és tudatosságod tudatosságban való megalapozását kell gyakorolnod és fejlesztened, amíg természetessé válik, sőt remélhetőleg természeteddé válik.

A meditáció gyakorlása kiváló út a tudatosságod fejlesztésére. Egy kiemelkedő TÁ-kutató, Jayne I. Gackenbach tanulmányai közvetlen összefüggést mutattak ki a meditáció és a TÁ között. A meditáló személyek nagyobb valószínűséggel álmodnak tudatosan, mint a nem meditálók. A meditálók és a tudatos álmodók mindnyájan „képesek arra, hogy az élmény » megragadja « őket, és tudatosak a belső párbeszédeikről valamint belső folyamataikról”. Ennek oka a tudatosság tudatos fejlesztésének előtérbe helyezése lehet. A tudatosság gyakorlásával jobban képes vagy a „pillanatban” létezni, és ez nagymértékben elősegíti a TÁ-képességedet.

„Az elmondottakon kívül a meditálók és tudatos álmodók könnyebben vissza tudják idézni álmaikat és ráadásul » területfüggetlenek « (vagyis, könnyebben kitalálnak egy erdőből, mint a » területfüggő « személyek, mert nem befolyásolják őket annyira a környezetükben lévő emberek és tárgyak)”. Más tanulmányok (Alexander, Boyle és Alexander) pedig kimutatták, hogy a tudatos álmodók és meditálók „kevesebb stresszes személyiségi jellemvonást mutatnak” mint nem meditáló és nem tudatosan álmodó társaik. Ha a TÁ és a meditáció ilyen hasznos kihatásokkal vannak ébrenléti önmagunkra, akkor elképzelheted, hogy mi minden lehetséges a kettő együttes gyakorlásával!

A meditáció és a TÁ tehát szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A meditáció elsajátítása és rendszeres gyakorlása növeli az esélyeidet a TÁ tekintetében. Több meditációs alapelv is kihatással van a tudatos álmokra. A meditáció felhasználható mély relaxációs állapot előidézésére, ezek a relaxációs állapotok pedig rendkívül hasznosak a TÁ előidézésére. Ezenkívül több meditációs közeledés célja az elme lecsendesítése. A belső csend elérése és a belső párbeszéd megállítása fontos technikák, melyeket a TÁ előidézése kapcsán később mi is tárgyalni fogunk. A meditáció szintén fejleszti az elkülönített tudatosság képességét, vagyis amikor a tudatosság egy kissé távolálló megfigyelőként működik. Ráadásul az elkülönített tudatosság képessége rendkívül hasznos lesz sok TÁ-előidéző technika kipróbálása során is. A meditáció már önmagában is megköveteli a tudatosságod bizonyos mértékű irányításának fejlesztését. Mivel ez a TÁ elsajátításának is előfeltétele, ezért nagyon tanácsos a meditációt is belefoglalni a TÁ témakörébe.

Most, hogy megértetted ezeket a fogalmakat, az eredmények eléréséhez vezető legjobb út a gyakorlati felhasználás lesz közös célunk, a TÁ érdekében. A TÁ elsajátításához képesnek kell lenned megkülönböztetni a „valóságot” az álomtól. Ehhez egy kérdezősködő tudatosságot kell kifejlesztened. Ébrenléted alatt rendszeresen kell végezned valóságteszteket. A valóságteszt két részből áll: az első részben megkérdezed magadtól, vajon most álmodsz-e vagy sem, a második részben pedig a környezetedet vizsgálod meg és ellenőrzöd, hogy tényleg álmodsz-e vagy sem.


A valóságteszteket rendszeresen kell végezned napközben. A lényeg, hogy a szokást tartósan a mindennapi rutinodba rögzítsd, mert akkor az álmaidba is átfolyik. Ha következetesen gyakorlod ezt, csak idő kérdése, hogy mikor fogsz álmodban is valóságtesztet végezni, és ha figyelmesen vizsgálod meg a környezetedet, rá fogsz jönni, hogy álmodsz. Kezdetben beállíthatod a karórádat, hogy félóránként megszólaljon, és állandóan emlékeztessen a valóságteszt elvégzésére. Egy másik technika, hogy mindkét kézfejedre vagy csuklódra egy-egy betűt írsz, és valahányszor észreveszed a betűket, elvégzel egy valóságtesztet. Használhatsz például T és Á betűket (Tudatos Álom), vagy V és T betűket (Válj Tudatossá). A betűk önmagukban keveset jelentenek. A valóságteszt elvégzése számít, és ha rendszeresen használod a módszert, akkor álmaidban is előjönnek, hogy a környezeted megkérdőjelezésére figyelmeztessenek.

Az álmodásra való rákérdezés csak a dolog könnyebb része. A trükk abban rejlik, hogyan tudod megkülönböztetni, hogy tényleg álmodsz-e vagy sem. Ehhez keresned kell furcsa és értelmetlen dolgokat, amik csak álomban lehetségesek, bár ez néha nehéz. Például ha megcsíped magad, hogy nem álmodsz-e, annak nincs sok jelentősége az álmok birodalmában, mivel álmodban is érezni fogod a csípést, és azt fogod hinni, hogy nem álmodsz, hacsak nem végzel egyéb teszteket is.

Bizonyos okokból kifolyólag az álmok során sokkal jobban elfogadjuk, és sokkal kevésbé elemezzük a következetlenségeket, így több valóságtesztet kell elvégeznünk a tudatossá válás esélyeinek maximalizálása érdekében, amennyiben tényleg álmodunk. Szintén sokat segíthet, ha mindig feltételezed, hogy álmodsz, még ha a tesztek másképp mutatják is. Próbálkozz és kísérletezz az összes különböző valóságteszttel, amíg valami sikerül; csak ha már minden lehetőséget kimerítettél, akkor következtess arra, hogy nem álmodsz. Ahogyan egyre több tapasztalatra teszel szert, első kézből fogod látni a megkérdőjelezés és a kitartás fontosságát. De szerencsére az eddigi TÁ kutatásokból eredően a valóságtesztek többé nem találomra történő próbálgatások, hanem sokuk széleskörű hatékonyságot mutat minden álmodó esetében.

Most egy lista következik a leghatékonyabb valóságtesztekről:

  1. A Józan Ész Teszt: Ez a legelső és legnyilvánvalóbb teszt. Keress a környezetedben valamit, ami logikusan nem illik oda. Kérdezz rá, hogy történhet-e ilyesmi a normál életedben? Keress következetlenségeket. Olyan helyen vagy, ahol még sohasem voltál? Olyan emberek között vagy, akik az ország másik felén laknak? Elefánt van a konyhádban? Az efféle kérdések beindíthatják a tudatosságodat.
  2. Az Olvasási Teszt: Ez az egyik leghatékonyabb teszt. Csak keress valami olvasnivalót, és miután elolvastad, fordulj el, majd vissza, hogy újra elolvashasd. Ezt végezd el néhányszor. Ha álmodsz, a szöveg vagy a számok néhány ránézés után megváltoznak. Vagy összemosódnak, teljesen megváltoznak, vagy nem maradnak állandóak olvasás közben. Minden szavakat tartalmazó dolog megfelel: könyv, utcai tábla, cím stb.; sokan az álombeli órájuk számlapját használják.
  3. A Repülési vagy Lebegési Teszt: Ez szintén egy nagyon hatékony teszt: vizsgáld meg, vajon tudsz-e repülni. Ha nem tudsz repülni, próbálj meg felemelkedni, vagy kicsivel a föld felett lebegni. Mire jártasabb leszel a tudatos álmodásban, ez a kedvenc teszteddé válhat, mint nekem. A dolog egyetlen hátránya, hogy néha a próbálkozások ellenére sem sikerül repülni vagy lebegni az álomban. Ezért használd mindig más módszerekkel együtt, hacsak nem sikerül (általában sikerülni szokott).
  4. A Villanykapcsoló Teszt: Ez általában egy elég megbízható teszt. Keress egy villanykapcsolót és kapcsolgasd fel és le. Ha nem működik, akkor valószínűleg álmodsz. Próbálgasd többször is és figyeld meg alaposan, mikor kellene felkapcsolva lennie és mikor lekapcsolva. Általában nemsokára vagy elromlik, vagy rossz helyzetben is helyesen működik.
  5. A Memória Teszt: Ez egy nagyon hatékony, bár kevéssé ismert módszer. Egyszerűen kövesd vissza a gondolataidat, hogy honnan is jöttél és mit is csinálsz éppen. Gondolj vissza olyan messzire, ameddig csak bírsz, amíg végül következetlenségeket találsz az emlékeid között. Ahogy visszafelé követed az álombeli emlékeidet, korábban figyelmen kívül hagyott logikátlan dolgokra is rábukkanhatsz. Szintén megtörténhet, hogy egy amnéziaszerű akadályba ütközöl, ami meggátolja a pontos visszaemlékezésedet. Az ilyen esetekben biztosan feltételezheted, hogy álmodsz.
  6. A Tükör Teszt: Ez nemcsak egy rendkívül hatékony módszer, hanem külön jutalomként általában még egy figyelemre méltó élményben is részesít. Keress egy tükröt és magadat szemlélve benne, kérdezd meg, álmodsz-e. A tükörképed meglepő lehet: fiatalabb vagy idősebb lehetsz, más stílusú és színű hajad lehet, vagy akár egy teljesen másik személy is lehetsz.
  7. Az Önmegfigyelési Teszt: Ez szintén egy nagyon hasznos teszt. Nézd meg magad, figyeld meg a kezeidet, karjaidat, lábaidat és a ruházatodat. Általában rögtön rájössz, hogy álmodsz, ha olyan ruhában vagy, amilyened nincs is. Máskor pusztán az álombeli tested megnézése is beindíthatja a tudatosságodat.
  8. Az Anyagáthatolási Teszt: Bár ez nem a legmegbízhatóbb módszer, de nekem sok alkalommal segítségemre volt. Egyszerűen csak próbáld meg átdugni az ujjadat valami szilárd anyagon, mint például falon, ajtón vagy üvegen. Előszörre ez nem mindig működik, de ha elhiszed, hogy képes vagy rá, akkor végül képes leszel áthatolni az ujjaddal bármilyen szilárd anyagon. Ez a teszt külön jutalomként fejleszti azt a képességedet is, ahogy a hiedelmeidet engeded közvetlenül az élményedre hatni.
  9. A Gravitációs Teszt: Ez egy elég megbízható teszt. Keress valamit, amit biztonságosan feldobhatsz és elkaphatsz. Kezdd el dobálni, és esetleg úgy fog tűnni, mintha a tárgy nem engedelmeskedne a gravitáció törvényeinek a „valóság” esetében kell. A siker maximalizálása érdekében a dobálás közben próbálj meg tudatosan hatni a tárgy emelkedésére és esésére.
  10. Az Álomszemély Kérdezése Teszt: Ez talán nem tartozik a legjobb ébren kipróbálható tesztek közé, de néha hatékony lehet, amikor tényleg álmodsz. Ha a „valóságban” kérdezel meg embereket, hogy vajon egy álomban vagyunk-e, akkor őrültnek fognak tartani, de az álmok birodalmában másképp áll a dolog. Általában az álom szereplői is tagadják, hogy ez egy álom, de túl könnyen tagadják. Ők többnyire nem kérdőjelezik meg az épelméjűségedet, ráadásul néhány esetben nem is értik, hogy mit kérdezel, és teljesen figyelmen kívül hagynak. Ritkán bár, de az is megeshet, hogy egy álombeli alak beismeri, hogy ez tényleg egy álom.
Mint már korábban említettem, ezeket a valóságteszteket rendszeresen kell gyakorolni a nap folyamán. Minél jobban beleágyazódnak a napi rutinodba, annál hamarabb jelennek meg az álmaidban. Ha csak egyetlen szóval kellene meghatározni, hogy mit kell fejlesztened a TÁ-folyamat meggyorsításához, az ez lenne: tudatosság, tudatosság, tudatosság! A tudatosságodat kimunkálva közvetlen áthozod a hatásokat álmaidba, és egyre tapasztaltabb tudatos álmodóként rá fogsz jönni, hogy a tudatosságod és a szándékod egyesítésével juthatsz be az álmok birodalmába.

Hatodik lépés: A tudatosság összekapcsolása az álmaiddal

Ez az utolsó lépés az előzőkhöz képest egyszerű és könnyű, így az egyszerűsége miatt nem jelenthet gondot a napi dolgaid közé foglalása. De mielőtt továbbmennénk, vegyük sorra, hogy most hol kellene tartanod. Idáig tehát elvégezted a szellemi felkészülést, fokoztad az álomfelidézést, és álomnaplót vezetsz. Megismerted álmaid tartalmát, észreveszed az álomjeleidet és meditációval, valamint valóságtesztekkel állhatatosan edzed a tudatosságodat.

Az utolsó lépés az álmaidról tanult dolgok összekapcsolása a tudatosságodról tanult dolgokkal. Egyszóval a valóságtesztjeidet kell egyesíteni az álomjeleiddel úgy, hogy minden álomjellel való találkozásod alkalmával automatikusan kezdj el valóságtesztet végezni. Így ha osztályteremről, strandról vagy gyors autóvezetésről álmodsz, akkor be leszel programozva a valóságteszt elvégzésére minden alkalommal, amikor osztálytermet vagy strandot látsz, vagy éppen gyors autót vezetsz. A végeredmény pedig az lesz, hogy kétségtelenül valamelyik álomjeleddel fogsz álmodni, és végül emlékezni fogsz a valóságtesztre, így végül rá fogsz jönni, hogy álmodsz.

Az álomjeleid és álomtémáid folyamatos frissítése sokat segíthet. Ha a múlt heti álmaidban üldöztek, akkor az üldözés gondolatára való kioldást kell beindítanod, vagyis minden üldözéskor rá kell jönnöd a valóságteszt elvégzésének szükségességére. Álomjeleiddel szorosan megismerkedve és azokat a valóságtesztjeiddel összekapcsolva szilárdan megalapozod eljövendő TÁ-kalandjaidat.

Mint láthatod, ez a hat lépés egyetlen alapfolyamatba szövődik össze. Egy lépés kihagyása csökkenti a többi lépés hatékonyságát, és így az egész folyamat eredményét rontja. Szinte az összes többi említett technika és módszer ezen a folyamaton alapul bizonyos mértékig. Ezek gyakran csak a folyamat oldalágai, vagy a hat alaplépés valamelyikének korlátozott változata. Tanulmányozd és fogadd be ezeket. Gyakorold szorgalmasan és állhatatosan, hogy berögzüljenek a tudatalattidba. A hat lépés követésével elkerülhetetlenül tudatos álmod lesz. Végül ezek a szokások átjutnak az álmaidba, és remélhetőleg a végső jutalmad az lesz, amikor azt mondod majd: „Igen, álmodom!”.

Maradj tudatos,
Marc VanDeKeere

Könyvajánló

Alkotó álom - Álomkontroll
Tholey, Paul Pr.-Utecht, Kaleb 

Bioenergetic Kft., 1989

E könyv áttekinti a tudatos álom jellegzetességeit és lehetőségeit, valamint gyakorlati útmutatást nyújt a tudatos álmodás elsajátításához. A tudatos álmodás hozzájárul ahhoz, hogy mindenkori tudatállapotunkról tiszta képet nyerjünk; hogy problémáinkkal, konfliktusainkkal, belső és külső személyes szituációinkkal mindenkor tisztában legyünk. Ez a valóság és őszinteség elviselésének bátorságához vezet.


A könyvet itt is elolvashatod, nagyításhoz kattints a képre!Forrás:  http://ujvilagtudat.blogspot.co.at/2013/10/6-kezdo-lepes-tudatos-alom-eleresehez.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése