Kurkuma, a gyógyerejű fűszer
Forrás:http://www.szatmar.ro/Kurkuma_a_gyogyereju_fuszer/hirek/32679
A fűszerrajongók világszerte előszeretettel használják az indiai sáfrányt vagyis a sárga gyömbért, közismertebb nevén a kurkumát, ami a curry alkotóeleme.
A kurkuma több mint 5000 éves múlttal rendelkező, a gyömbérfélék családjába tartozó-, sárga/narancssárga színű indiai gyógy- és fűszernövény. A gasztronómiában betöltött szerepén kívül, az egészség megőrzésében is fontos szerepe van. Gyógyerő tekintetében elsősorban emésztésre gyakorolt jótékony hatásáról ismert, ugyanakkor étvágygerjesztő, vértisztító és antibakteriális hatású.
Rendszeres fogyasztása esetén regenerálja a májsejteket és csökkenti a magas koleszterint. Külsőleg is alkalmazható, kevés vízzel pépessé keverve vérzés, gyulladás, izomláz, viszketés esetén kenjük a problémás bőrfelületre. Tisztító hatása miatt a kozmetikusok is előszeretettel használják bőrgyulladás és zsíros arcbőr kezelésekor. A Journal Of Nutrition folyóirat beszámolója szerint, a kurkumának a fogyókúrázók alapvető fűszerének kellene lennie, mivel hatóanyagainak köszönhetően mintegy elfojtja a zsírsejtek növekedését.
A kurkuma gyógyító tulajdonságait, a tradicionális indiai és kínai gyógyászat már az ősidőkben felfedezte. Serkenti a véráramlást, méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával megelőzhető az epekőképződés, fokozza az anyatej-kiválasztást, ciszta és menstruációs fájdalom esetén is alkalmazzák.
Táplálkozáskutatók szerint erős antioxidáns hatású, ízületi
gyulladás, cukorbetegség, Alzheimer-kór esetén is kifejti
gyógyhatásait, az utóbbi évek kutatásai pedig igazolták, hogy a
daganatellenes terápiában is hatásos. A legtöbb élelmiszerüzletből
beszerezhető, az ételek ízesítésekor érdemes bátrabban használni, mivel
számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik.
Egy hölgy kurkumával győzi le a rákot
A
drága rák ellenes gyógyszereket egyre-másra hozzák összefüggésbe a
korai elhalálozással és mega-daganatok létrejöttével, az orvosok pedig
egyetlen lehetőségként a kemoterápiát jelölik meg. Azonban egyre több
tájékozott ember használja már ki a természetes módszereket, amelyekről
ismert, hogy a rákos sejteket megölik és hatékonyan győzik le a
betegségeket – durva mellékhatások nélkül. Az egyik ilyen személy a brit
Vicky Stewart, aki nem volt hajlandó hagyományos orvosi kezelésnek
alávetni magát, és kemo helyett kurkumát fogyasztott.
Annak ellenére, hogy a gyógyszeripar által támogatott orvosai azt
mondták neki, hogy egészsége biztosan nem áll helyre a kurkuma
fogyasztásától és hogy “hatástalan” a rák ellen, Stewart elképesztő
sikert ért el életmódja megváltoztatásával. Minden nap tehát extra
mennyiségű ú.n. szuperételt, kurkumát fogyasztott.
Stewart elmesélte a The Telegraphnak, hogy az orvosa többször is
hangot adott aggodalmának, mikor megtudta, hogy erre az egészséges
diétára vált, és azt mondta neki, hogy ez gyakorlatilag semmit sem fog
érni.
“Az orvosok egyáltalán nem fogják azt mondani, hogy a kurkuma segítene a rák ellen.”
Vicky négy évvel később még mindig tünetmentes és a rák semmi jelét
nem tapasztalja magán. 44 évesen Vicky Stewart most egy nagyobb kutatási
projekt középpontjában áll, mert a rákkutatókat teljesen lenyűgözte,
ahogy legyőzte betegségét.
Kutatások bizonyítják, hogy a kurkuma természetes rákölő szer
Bár valóban érdekes, de nem meglepő, hogy Vicky meggyógyította magát,
természetesen a kurkuma és más életmód-változtatások segitségével. Sőt,
rengeteg kutatás emeli ki a kurkuma (sok esetben a benne lévő aktív
vegyület, a kurkumin) rákellenes hatását.
A UCLA által levezetett lektorált, kontroll csoportos kutatások
kimutatták, hogy a kurkuma természetesen blokkolja a rákos sejteket, de
több mint 9 tanulmány azt is kimutatta, hogy a kurkuma a daganatok
méretét óriási 81%-os mértékben csökkenti. És ez csak a jéghegy
csúcsa. Miért olyan érdekes, hogy az a fűszer, amelyet több ezer éve
számos dél-ázsiai és közel-keleti ország “csodaszer”-ként használ,
ténylegesen képes megállítani a rák burjánzását?
Mint ahogy Stewart elmagyarázza, a kurkuma egyedülálló képessége az,
hogy lényegében képes a rákot visszafejleszteni. Ahogy fogalmaz, a rákos
sejtek “öngyilkosságot” követnek el hatására. A The Telegraphnak
elmondta:
“A kurkuma a rákos sejteket öngyilkosságra ösztönzi, a gyömbér és a fokhagyma pedig remek kiegészitői az egészséges, rákölő életmód kialakitásának.”
Forrásanyag:
Fotó: APEX
Ha még alaposabban szeretnéd megismerni:
Kurkuma, avagy mit tud a "szent por"
2009, August 5 - 08:28 — Katka
Latin neve: curcuma longa, Radix (Zingiberaceae)
Angol neve: turmetic (népiesen: holy powder - szent por)
Magyar népies neve: indiai sáfrány, kurkunna gyökér, kémlő gyökér, sárga gyömbér
Szanszkrit nyelven: haridra
Hindi nyelven: haldin
Az
indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához
tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik,
különösen Indiában, Kínában, Indonéziában. Évelő növény. Közel egy méter
magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek -
morzsolva fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs egy gömbölyű
központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A
kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát
Thaiföldön zöldségként fogyasztják.
Indiában
már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító
útjára, sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test
megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be
Európába, az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök
nevezték és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét.
Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban és nevezte
el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy
a kurkuma a sárfányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan,
mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel.
Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.
Érdekességek
A
hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába
mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az
asszonyok kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét
fűszálakkal és banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan
aztán kiszedik, megszárítják, szétdörzsölik és kosarakban kisajtolják. A
kiszivárgó nedűt bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is,
hajkenőcsnek is használják.
A kurkuma mint fűszer
A
kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Ragyogó sárga por
alakjában kerül forgalomba. A rövid, viaszos, narancssárga szárat
megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga
porrá őrlik, melyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető
fűszerként használ. Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte
csípős, hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga gyömbérnek".
A
kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester
szósznak. Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább
sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert íz anyaga meg sem
közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttér ízt ad a húsoknak,
leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek,
szószoknak, leveseknek, mustárnak. A kurkuma ragyogó, sárga színt ad az
ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az
ételt.
A
kurkumát, pontosabban a kurkumint előszeretettel hasznosítja az
élelmiszeripar is, elfogadott a szintetikus előállítása is (E 100 -
kurkumin), valamint a fermentációs eljárás is, amely során
baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a
természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják.
Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal
feltüntetni.
A kurkumin változó mennyiségi korlátozások mellett, különféle élelmiszerekben engedélyezett.
Többek között az alábbi élelmiszerekben található meg:
Többek között az alábbi élelmiszerekben található meg:
- Margarinok és hasonló zsírok (quantum satis)
- Lekvár, dzsem és hasonló termékek (qs)
- Burgonyapehely (qs)
- Nem alkoholos aromás italok (max. 100 mg/l)
- Felvágottak és pástétomok (max. 20 mg/kg)
A kurkuma mint dísznövény
Ezt
a különleges trópusi növényt már saját otthonunkban is nevelhetjük,
mint dísznövényt. A kurkumát thai tulipánnak nevezik. Ma már világszerte
kapható kereskedelemben, így hazánkban is. Cserepes dísznövényként
találkozhatunk vele virágüzletek polcain, vagy kertészetekben is. Azért
lett igen kedvelt dísznövény világszerte mert tartása igen egyszerű,
virágzási ideje akár három hétig is eltarthat. A szobanövényként ismert
curcumát ősszel nyugalmi állapotban kell tartani ilyenkor nem kell
locsolni, hidegtől mentes helyen kell átteleltetni. A virágzás végén
vágjuk le az elszáradt virágokat, csökkentsük le a víz mennyiségét, és
tegyük el pihenni a növényt, akár úgy hogy kivesszük a földből a gumóját
és egy száraz meleg helyen tároljuk. Szaporítani tőosztással vagy a
gyöktörzs feldarabolásával tudjuk.
A kurkuma mint gyógyító (fű)szer
A
kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként
közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A
hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő
ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De
már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor
leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.
Hatóanyagai
Van
belőlük pár, vizsgálódásunk tárgya azonban két fő hatóanyag, két
kurkuminszármazék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A
kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol , amely két
egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén
diferuloil-metánból áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló
szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos kristályokból áll. 177
C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik.
A
kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása
nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő,
antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális
(vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.
Növeli
a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy
rövidebben GsH-t, melyet a tudósok gyakran csak a test természetes
gyógyító anyagaként tisztelnek, gyakran csupán egy aminosavnak tekintik,
de ez igazából csak egy kifejezés, mely arra szolgál, hogy leírják azt a
tripeptid formációt, mely természetes körülmények között a májban
alakul ki három különböző aminosavból a glutaminsavból, a ciszteinből és
a glicinből.
A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként
ismert képes kisöpörni a szabadgyököket testünkből, és küzd azok
károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében
az a nézet, mely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként
tekintenek rá. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő
megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe
oldhatóságát s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már
meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok
szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő)
hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs
szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az
úgynevezett non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a
bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora
(blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport
számára hasznos és jótékony hatóanyag.
A kurkumin gátolja a fájdalommal
kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a
szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó) , ezért támogatja a vesék
munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét
is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést
is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, mely
hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folymatokat, mivel
gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő
hatású). A kurkumin emellett számos más hatásmechanizmus tekintetében
is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását, mind a
gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok
stimulációját tekintve.
Kurkuma a népgyógyászatban
Az
indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi
panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni
teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést
jótékony hatású a felfúvódás és a bélgörcsök esetén, elősegíti a
méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban
szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök
kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; vérzések
csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.
Indiában
a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, aranyló, fénylő színt
kölcsönöz a bőrnek, ezenkívül kiutűnően tisztítja a pórusokat,
szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést,
támogatja a kollagéntermelődését kívülről és belülről egyaránt.
Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják és úgy isszák.
Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három
evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és
ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt
az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt
hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett
bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra
alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott
sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra. Hidegen
sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben.
Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben
vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban napnta 4-6
alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a
lerakódásokat. Hatékony hepatoprotektívum (májvédő), hasonló hatásokkal
rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy
evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a
hepatitiszt is.
A kurkuma gyógyászati célú alkalmazása
Az
első említés az 1970-es évekbe nyúlik vissza, de ekkor még nem nagy
figyelmet szenteltek az "élet fűszerének". A kurkumával folytatott
kísérletek fonalát a 90-es években vették fel újra, Brath Aggarwal, a
Genentech (biotechnológiai nagyvállalat) egykori kutatójának
vezetésével. Aggarwal rákkutatással foglalkozott és figyelme több kerülő
után fordult a kurkumin felé. Az 1980-as években Aggarwal volt az, aki
azonosította a tumor nekrózis faktort (TNF) alfának és bétának nevezett
két molekulát, melyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. A
TNF molekulák - ha megfelelő helyen szabadulnak fel – nevüknek
megfelelően képesek a rákos sejtek elpusztítására. A TNF-ek egy fontos
fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a
gyulladás – és sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. A gyulladás
és a szabályozatlan sejtosztódás késztette rá, hogy visszatérjen kezdeti
kutatási témájához. Aggarwal felidézve fiatalkori emlékeit, vagyis hogy
a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású,
döntött úgy, hogy ad egy esélyt a fűszernövénynek.
"Hoztunk
a konyhából egy kis kurkumát és rászórtuk a sejtekre" - emlékszik
vissza Aggarwal. "Nem hittünk a szemünknek, teljesen blokkolta a TNF és
az általa aktivált fehérje hatását."
Aggarwal
egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a ráksejtek
osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint
segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban,
hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén.
Mások azóta vastagbélrák, melanóma és Alzheimer-kór megelőzésére is
kipróbálták. A Texas Egyetem kutatói, egereken végzett kísérleteik során
arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumin a rákot a kezdeti és az
előrehaladott fázisban is képes késleltetni – ugyanúgy, ahogy azt a
cianidin és sok más bioflavonoid is teszi. A kurkumin megakadályozhatja a
metasztázis kialakulását és elterjedését is. .A bámulatos gyógyhatás
hátterében az állhat, hogy a kurkumin valószínűleg elnyomja annak a
proteinnek a hatását, amely kulcsszerepet játszik a metasztázisok
kialakulásában.
A
kurkumin gátolja a angiogenézist, a rákos sejtek növekedését,
burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a
rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A
kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat
szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet,
márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat
növekedéséhez valamint a cox 2 (cyklooxygenáz) gyulladási enzim
tevékenységét, mely a T limfociták érését akadályozva, hozzájárulva a
tumorok növekedéséhez, blokkolja a kinéziseket (kinasses), melyek a
rákos sejtek burjánzásáért felelnek. Blokkolja az ösztrogén és az
ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek
sokszorozódását. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az
úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy
történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott
önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a
folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a
ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A
programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új
nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen
hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea
és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a
leghatékonyabb.
Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000
mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott. 1993-ban tajvani kutatók
felfedezték a kurkumin PKC (proteinkináz- C) blokkoló hatását. Ezen
hatás a számos egyéb rákellenes hatások egyike.
A klinikai vizsgálatok azonban még váratnak magukra, ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer sikeréért.
Tudományos vizsgálatok
A
következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival
foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek
nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.
- Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását, pontosabban azt, hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott. - Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június
- A kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát. - Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.
- A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású. - J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április
- Világszerte komoly egészségi problémát jelent az időskorban egyre több embert fenyegető szürke hályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A kurkuminnak a szürke hályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a kurkumin szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető. - Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november
- Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a "védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették. - Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október
- Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését. - British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234
- A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása. A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere. - Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.
Kurkuma – megoldás az Alzheimer gyógyítására?
Indiában
az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100000
lakosra jut 3,24 megbetegedés) emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a
körülményeket illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél
megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az
Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása.
Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-amyloid (keményítőszerű
anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok
agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza
az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.
Az
eddig publikált klinikai kutatások eredményeinek alapján a kurkumin
hatékonyan érvényesülhetne többek közt a psychiátriában is, mint
antidementívum az Alzheimer kór kezelésében, gyógyításában.
A
kurkuma csodaszép sárgás színével és sokszínű gyógyító hatásával, ami
kutatásokkal igazolt, igazán "csodaszernek" számít, éppen ezért
megérdemli, hogy ne csupán egzotikus fűszerként és olcsó festékanyagként
hasznosítsuk.
Források:
- http://kurkumin.navajo.cz/
- http://www.kurkuma.hu/
- http://www.osel.cz/
- https://www.zdravcentra.cz/
- http://www.aranykosstudio.hu/
- http://tudatosvasarlo.hu/
- http://www.vitaminsziget.com/
- http://www.everest-ayurveda.cz/
- http://www.strava.sk/
- Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. - Kurkumin koření nebo nové léčivo alzheimerovy nemoci?
(Curcumin spice or a new remedy of alzheimer s disease?)
%evplink
Forrás: http://antalvali.com/kurkuma/kurkuma_avagy_mit_tud_a_szent_por
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése