2012. szeptember 7., péntek

A csodás szeder





A szeder közkedvelt gyümölcs, formáját tekintve leginkább a málnához hasonlít, színe viszont sokkal sötétebb. A szeder kertekben és vadon is megterem, fanyar ízét mindenki ismeri, nyár közepén érik ez a különlegesen értékes gyümölcs.

 Olyan mértékű értékes tápanyagokkal rendelkezik a szeder, hogy nagyon sokáig nem is gyümölcsként, hanem értékes gyógynövényként tartották számon.

 Vitaminok tekintetében megtalálható benne igen nagy mennyiségben az A-, B1-, B6-, C-vitamin, folsav, ásványi anyagokban is igen gazdag, megtalálható benne a kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, réz. 

Különlegessége abban rejlik, hogy rengeteg antioxidáns flavonoidot tartalmaz, ennek köszönhető gyulladáscsökkentő hatása. Az antioxidánsnak köszönhetően immunerősítő hatása erőteljes, ezáltal gátolja a kórokozó baktériumok szaporodását, candida megfékezésére is kiváló.

 A szeder rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, javítja az emésztést, tisztítja a bélcsatornát, vese és hólyagpanaszokra is kiváló. 

A szedernek nem csak a gyümölcse, de a levele is felhasználható, az ebből készült tea is kiváló gyógyhatásokkal bír. Alkalmas vércukorszint csökkentésére, salaktalanításra, szájnyálkahártya és fogínygyulladás kezelésére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése