2012. december 28., péntek

A változás kikerülhetetlen - USA dec. végén

 

Obama a költségvetési szakadékról tárgyal

 
2012. december 28.
Barack Obama amerikai elnök találkozóra hívta péntekre a washingtoni Fehér Házba a Demokrata Párt és a Republikánus Párt két-két vezető politikusát, hogy a december 31-i határidő lejárta előtt még egyszer megpróbáljanak megállapodni azokról az intézkedésekről, amelyekkel elkerülhető a „költségvetési szakadék” (fiscal cliff), vagyis a megállapodás híján automatikusan életbe lépő megszorítások.


A találkozóra a Republikánus Pártból John Boehner, a képviselőház elnöke és Mitch McConnell, a szenátusban kisebbségben lévő republikánus szenátorok vezetője kapott meghívást, a Demokrata Pártból szintén a kongresszus két házában helyet foglaló képviselőcsoport vezetői, Harry Reid és Nancy Pelosi.
Obama elnök csütörtökön a pénzügyi vita miatt karácsonyi szabadságát megszakítva visszatért Washingtonba.

Az újabb, magas szintű egyeztetés hírére az amerikai tőzsdéken a nap végi kereskedésben eltűnt az aznap keletkezett veszteségek jó része.
Az elnöknek és a kongresszusnak kompromisszumra kell jutniuk december 31-ig a költségvetésről annak érdekében, hogy elkerüljék egy tavaly elfogadott törvény értelmében automatikusan életbe lépő, összesen 600 milliárd dollár értékű adóemeléssel és kiadáscsökkentéssel járó kiigazító intézkedéseket. Megfigyelők szerint a megszorító intézkedéseknek rendkívül negatív hatása lenne az amerikai konjunktúrára, és ez súlyos következményekkel járna az egész világgazdaságra nézve.

Az egész elit hibás

Az amerikai közvélemény szerint a teljes washingtoni politikai elit hibás a „költségvetési szakadék” (fiscal cliff) néven emlegetett, drámai mértékű megszorításokkal járó fenyegető válságért.
A Reuters/Ipsos felmérése szerint a többség – 31, illetve 32 százalék – szerint a teljes politikai elit felelős a kialakult pénzügyi helyzetért és a 8 százalékhoz közelítő munkanélküliségért.
A „költségvetési szakadékért” további 27 százalék a kongresszus republikánus párti képviselőit tette felelőssé, 16 százalék Barack Obama amerikai elnököt és mindössze hat százalék a demokrata párti képviselőket.
A munkanélküliek számának növekedéséért 23 százalék szerint a republikánusok a hibásak, 16 százalék szerint Obama és hét százalék szerint a demokrata pártiak.
Az amerikaiak kétharmada azt mondta, a megállapodás híján januártól életbe lépő megszorítások – a többi között az adóemelések – nem befolyásolták, vagyis emiatt nem költöttek kevesebbet karácsonyi ajándékokra.

Forrás:  http://index.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése