2011. november 26., szombat

Natúrkert 1.

Natúrkert, biokert


 A szép jövőnek nagyon fontos,  elengedhetetlen része a természet védelme, a természetes mezőgazdasági gazdálkodás és kertészkedés. Egyre többen értik meg az idő szavát és vágnak bele ilyen kisebb-nagyobb vállalkozásba, akár a saját kis kertecskében is. Én is ezt csinálom már évek óta, több-kevesebb sikerrel. Rögös az út még, de megéri. Egészséget és örömet  a bio- vagy natúrkert.

Megmondom miért ez a cím. Tudniillik biokerthez  nálunk hivatalos minősítés szükséges. Nekem az nincs,  ezért csak egyszerű, természetes kertem ill. natúrkertem van. Erről vannak tapasztalataim.


Így is lehet szép eredményt elérni... Hogyan?

Az első és legfontosabb dolog, hogy a talaj természetes állapotát vissza kell állítani!

Így máris szebbek és egészségesebbek lesznek  növényeink.

A sok évtizedes  vegyszerezéssel és a nem megfelelő tápanyagutánpótlással kizsigereltük termőföldjeinket. Ezért történhetett meg, hogy ez idő alatt növényeink tápanyagtartalma minimum (!) 70%-kal csökkent. Így aztán különböző hiánytüneteink lettek, és táplálékkiegészítőket kell szednünk, hogy egészségesek legyünk.

A talajban sok milliárd hasznos baktérium és gomba él... jó esetben... Ezek bontják fel az ott lévő anyagokat, és teszik felvehetővé  növényeink számára. A műtrágyák, a gyomirtók, a különböző permetezőszerek bekerülve a talajba, elpusztítják ezeket a jótékony mikroorganizmusokat. A talaj fizikai és kémiai, biológiai állapota leromlik. Ebből következően a növényeké is. 


 
A  talaj feljavítása1. Felejtsük el a vegyszereket!

De ez önmagában nem elég. Ezért vallanak kudarcot sokan, akik megfelelő tájékozódás nélkül "biokertészkedésbe" kezdenek.2.Készítsünk és használjunk komposztot!

A komposzt az egyik legkitűnőbb segédanyagunk. Beásva, vagy bekapálva javítja a talaj szerkezetét, és a talajéletet beindítja. Továbbá természetes tápanyagforrás. A kiszedett gyomok (még a tarack is) felbomlanak a megfelelően összeállított komposztban,de csak akkor, ha az fel tud melegedni az érés következtében. A magas hőmérséklet elpusztítja a tarackot és a gyommagokat is!


  Kerti komposzt


Komposztálók


Utóbbi weboldal nagyon szép és jó, csak egy megjegyzést fűznék hozzá. A komposzt-halomnak a készítése nem elavult módszer! Persze kicsi kertekben praktikusabb a láda és egyéb gyári termékek használata, de nagyobb kertben az nem lenne gazdaságos. Maradok én is a komposztanyag halomba gyűjtése mellett. Viszont gödörbe nem szabad rakni, mert megrohad.

Figyelem! A jól összekészített komposzt megfelelő hőmérséklet és nedvességtartalom mellett nem büdös! Semmi szaga nincs. A belőle kikerült föld viszont finom friss illatú.


3.Szórjunk ki alginitet, zeolitot!

Ezek is természetes tápanyagforrások.


Alginitről:

Eddig csak a Kárpát-medencében, kitermelhető mennyiségben csak Magyarországon fedeztek fel; ilyen összetételű anyag a földön csak itt található és bányászható. Az alginit magas humusz, mész, agyag, nitrogén, kálium, magnézium és más makro-mikroelemeket tartalmazó kőzet.
Nem ismerünk a földön még egy ehhez fogható anyagot, amely ennyire komplex módon és az élő szervezetekhez intelligensen alkalmazkodva fejtené ki kedvező hatásait. Ezért kell a világnak megismernie és egészsége érdekében felhasználnia a Földnek e rendkívüli ajándékát, az ALGINITET.

A zeolitról:

A vulkanizmus első produktumai a vulkáni hamuból összecementálódott riolittufák, melyeknek kristályos változatai a zeolitok és ezek  bioelemek és bionyomelemek hordozói.
Értéküket ezek mellett az adja, hogy képesek gázokat, ionokat felvenni, leadni, tehát közvetítők lehetnek a növényi gyökérzet és az állati bélrendszer, illetőleg ezek környezete közötti anyagcserének. Ezt a zeolitok melletti ásványi katalizátorok segítik elő.


4. Erjesztett növényi levekkel is locsoljunk!

Kórokozók és károkozók elleni védelem is ez egyben. http://www.haszon.hu/agrar/gazdaasszony/480-keszitsuenk-noevenyved-leveket.html


5. Kapáljunk rendszeresen!

A gyomok, ahogy kidugják a kis fejüket, a falusi nénik már szaladnak is a kis huroló kapával... Nem várják meg, hogy megnőjön a gyom. Tulajdonképpen ezzel a munkával levegőztetjük is a talajt. Figyeljük csak meg, hogy kapálás után szinte fellélegeznek a növényeink! A mikroorganizmusoknak kell a levegő.
-Tudja melyik a legjobb gyomirtószer? - Kérdezte tőlem egy öreg kertész.- A "Kapa-zit"!


6. Öntözzünk szükség szerint!

Ha lehet, állott, vagy napon melegedett vízzel.
Ne sajnáljuk a vizet a talajtól és a növényektől, de tudnunk kell, mikor mennyit... Erről is később...


7. Takarjuk a talajt valamivel!


Ha meg tudjuk oldani és szeretjük...
Kisebb gyomokkal, fűkaszálékkal, lombbal, saját készítésű mulccsal, fenyőmulccsal,  stb..
A kiszáradás, a túlzott felmelegedés és a gyomok ellen is védekezhetünk ezzel.


8. A talaj szerkezetét is javítsuk fel !

Túl laza, homokos talajhoz érdemes porított agyagot  keverni. A túl kötött talajhoz pedig homokot lehet hozzáadni. A nagyobb mennyiségű komposzt is jó mindkét esetben.9. Trágyát ássunk be a talajba!

Legjobb az érett trágya, és a legeltetett állatoké. Például a kecskéké. Tele van gyógynövény hatóanyaggal. Nagyon szeretik a növények.

Érdekes dolgot figyeltem meg ez utóbbival kapcsolatban.

A legeltetett kecskének a trágyájából egy keveset néhány satnya paradicsomnövényke alá beástam. Két nap múlva erőteljesen kezdett növekedni mindegyik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése