2012. január 18., szerda

Akadály

A harag nem jó tanácsadó! 
 


 Bizonyos szempontból jó lehet...például kimozdíthatja a z embert a tehetetlenség érzetéből...tehát energiát ad, fölemel...de...

A harag elhomályosítja a tudatot.

Akik még néznek tévét, azok láthatják minden filmben, hogy mennyire károssá válhat a harag. Szinte mást se lehet látni  az akciófilmekben és a sorozatokban, mint az elvakult szerelem, és a harag, gyűlölet példáit. Ráadásul mindegyiket szélsőségekben. Egyik ész nélküli, másik szív nélküli.

Ha másra nem is jók ezek a filmek, de arra igen, hogy a jó érzésű emberek rájöjjenek a dolog fonákságára. Talán elgondolkodnak a saját életükön is. Aki viszont már tudja, hogy másképpen kell gondolkodni, cselekedni ahhoz, hogy boldogabb legyen, ő és mások is. az  nem is néz ilyeneket..

Izgulni lehet az ilyen filmek alatt..talán ez is hozzájárul a nézettséghez. Tudniillik az izgalom emeli az energiaszintünket, javítja a vérkeringést bizonyos mértékben. Sőt kellemes érzést okoz az adrenalin hormon termelődése. Ez függőséget  okozhat.

Sajnos a mindennapi életben  annyira hozzászoktak sokan a mérgelődéshez, hogy már nem is tudnak nélküle létezni. A mérgelődés valójában olyan mérget termel, amivel aját magát mérgezi meg az ember.

Legújabban viszont egy kellemetlen jelenségre figyeltem fel.  Egyre többen válnak türelmetlenekké és haragvókká. Olyan emberek is kezdenek egyre indulatosabbá válni, akik eddig a "pozitív gondolkodás" hívei. voltak  Észre sem veszik, és csak úgy spriccel belőlük a harag, az elkeseredés.

Bizonyos mértékig érthető, hiszen olyan események zajlanak körülöttünk, melyek erősen próbára teszik az emberek türelmét és hitét.  Szokványos módon nehéz megérteni, ami körülöttünk zajlik. Ésszel nem is lehet, de szívvel igen! 

Nyissuk meg a szívünket, és abból a belső fényből, szeretetből kiindulva gondoljuk át saját cselekedeteink helyességét. Nem a másokét! Sajátunkét!   Másképp lefelé húz az ingovány. A dühödt kapálódzás nem segít.. 

Az se baj, ha nem értjük még mi miért történik, de ha mi helyesen cselekszünk, lassan meg fog minden világosodni előttünk. 

A bölcsek azt tanítják nekünk, hogy mások hibáztatása nem fog végleges megoldást hozni a gondjainkra. Sőt..újra és újra meg fogjuk kapni az élettől ugyanazt,... talán másképpen. De ugyanazt.... Egészen addig, amíg meg nem tanuljuk, hogy bennünk van az ok..magunkon kell változtatni...a hozzáállásunkon.

Minden esemény az életünkben a fejlődésünket szolgálja...jó ha elhisszük, mert mindjárt jobban fogjuk érezni magunkat, ha elengedjük a haragot, a kétségbeesést. Ez utóbbi kifejezés - a kétségbeesés- valami érdekes dologra utal. Mégpedig a félelem és harag kapcsolatára.





Harag és félelem

Azt kell mondanom, hogy ezek hegymagasnyi akadályként állnak előttünk. Ideje leküzdenünk őket.

Jó lesz minél előbb megszabadulni tőlük! 

Hogy miért? Mert ezek hatására  helyzetünk valóban kilátástalanná válik. 
Lássuk csak....

Az élet problémái sokakban félelmet keltenek...... A félelem pedig gyakran haragot, erőszakot vált ki..... Fordítva is igaz lehet, a harag is okozhat  félelmet. Ezek testvérek. Hol az egyik jár elől, hol a másik. Amerre mennek boldogtalanság kíséri őket.

Csak ott tudnak erőre kapni, ahol tudatlanság, tehetetlenség  van. Ha nem tudjuk mi miért történik, vagy  nem  bízunk a szerencsés végkifejletben. A  félelem és harag komoly károkat okoz nekünk  és másoknak is.

Gondoljunk csak bele, miért vagyunk türelmetlenek a gyerekkel, a párunkkal, a sorban előttünk állókkal....? 

Valamit szeretnénk megtartani, vagy megszerezni és az nehézségekbe ütközik. Valami dolgot, vagy egy állapotot, vagy egy helyzetet. Haragszunk, mert félünk az elvesztéstől, a sikertelenségtől!
   Nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk. Nem tudunk változtatni. Fáradtak vagyunk, mert rendszeresen nemkívánt helyzetekbe sodródunk. Közben  másokat okolunk mindezért.... Személyes sértésnek vesszük, ha valaki, vagy valami nem illik bele az elképzeléseinkbe. Dühösek leszünk, ami valójában félelemből táplálkozik. Félünk valamilyen helyzettől.  Minél hangosabbak vagyunk és minél gorombábbak, annál jobban megmutatkozik a félelmünk.

Sok esetben  a félelem  megakadályozza  a cselekvést, és a tisztánlátásban  is zavar,
ezáltal növeli a problémáinkat.

Haraggal és gyűlölettel csak rombolni lehet, építeni nem. Vigyázz,  az eldobott kő, ki tudja hol áll meg, és kit hogyan talál meg....sőt vissza is száll...mint a bumeráng...

Gondold meg mi akarsz lenni, pusztító, vagy építő!


Félelem és harag nélkül is lehet élni! Döntsd el mit akarsz!

Milyen életet szeretnél igazából?.... Csak magadnak, vagy másoknak is?....

Hiszek az ember belsejében rejtőző alapvető jóságban? .....Én igen.

Az ember eredetileg nem gonosz, csak a tudatlanság teszi azzá. Van aki hagyja szándékosan, vagy  tudatlanul, hogy elhatalmasodjon rajta a rosszindulat, a sötétség. Ezért jól tesszük, ha kerüljük a „sötét” dolgokat!

Tiszta tudatra és tiszta szívre van szükségünk.
Van szükséged... Kedves Olvasóm... Neked és nekem is... és mindenki másnak....

Pszichológusok azt mondják, hogy nem jó az indulatainkat magunkba fojtani, mert betegséget okozhatnak. Ez igaz, de az se jó, ha másokra irányítjuk a negativitásunkat, mert kárt okozunk nekik és a világnak is, ami ráadásul visszaüt ránk előbb- utóbb..... Nem is vesszük észre, aztán csak csodálkozunk, hogy miért kaptunk pofonokat az élettől......
 Ezért fontos az önkontroll, és az indulatok feldolgozása, kitisztítása.

A kellemetlen helyzetekért mi magunk vagyunk a felelősek.

Te vagy a felelős! Kedves olvasóm Te, és én és mindenki más.


Nem véletlen, hogy a sors milyen helyzetekbe kényszerít bennünket. Ha tetszik, ha nem, így van.... Ne másokat okoljunk folyton! Ezt gyártottuk magunknak és ezt vonzottuk  magunkhoz. Te  is, én is, és mindenki más..




Világunkban most drasztikus változások indultak be. A  látszólagos káosz azt jelzi, hogy a régi elavult dolgok eltűnnek és ezek helyébe újak, jobbak  jöhetnek.


Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy  megérett rá  az emberiség..... Egyre többen megértik, hogy összetartozunk.... Felelősek vagyunk a saját magunk és a mások életének minőségért is...ha tetszik..ha nem... Hogyan? 

Rhonda Byrne: The Secret, A Titok c. könyvében sikeres és egyúttal boldog emberek tesznek tanúbizonyságot arról, hogy sorsunk mennyire tetteinken, szavainkon és gondolatainkon múlik. A vonzás törvényének nevezik ezt a titkot.

Gondolkodásunk, érzelmeink,
szavaink,
 tetteink
 határozzák meg sorsunkat!

Elemezzük először is saját viselkedésünket. Keressük meg problémáink valódi okát, a félelem és harag gyökerét.Valamit biztosan nejünk kellene változtatnunk, de mit is?

Indulataidat értsd meg ! Ne fojtsd el, és ne is zúdítsd rá környezetedre.  Ha elfojtod beteg leszel, ha másra rakod, visszakapod..tehát  tanuld meg megérteni, feldolgozni vagy elengedni. Különböző technikák léteznek erre, melyek megtanulhatók. Tisztítsd meg tudatodat valamilyen módszerrel!  

Keresd meg azt az életedben, amin változtatnod kell.


Az együttérzés, a türelem, a szeretetteljes  gondolatok és cselekedetek segítenek... neked.... és a világnak is..... 

A relaxáció, meditáció és ima otthon, mindennap  gyakorolható.egyszerűen. 

Sokféle tanfolyan és könyv létezik, amiből tanulhatunk.... önismereti, önfejlesztő, stb...

Aki így él, jó hatással van a szűkebb és tágabb környezetére is. 

Változtasd meg magad és megváltozik az életed és ezáltal segítesz jobbá tenni a világot!

Ezért törekedj a belső békére, a bölcsességre!

Például az  itt következő lazítás is jót tesz, kellemes zene mellett, esetleg gyertyát, mécsest  gyújtva. 




 Lazítás


Üljünk kényelmesen!

Lazítsunk.....lélegezzünk mélyeket....

lazítsunk.... lazítsunk......lélegezzünk...


lazítsunk.... lélegezzünk mélyeket..

képzeljük el magunkat  harmóniában....boldogan......

 
a Természet és a Világ részeiként ......




 éljük át......az örömet...a békét....   lélegezzünk mélyeket.....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése