2012. január 28., szombat

Korszerű táplálkozás

Mit is jelent ez? 

A kor szellemének megfelelően? A tudományos eredményeknek, vagy a divatnak megfelelően? Lelkünk szavára hallgatva?

Egyre több híve van. Nevezhetjük   egészséges táplálkozásnak is.

De milyen is az? 

Sokféle irányzat létezik. Aki először találkozik ezekkel, azt se tudja, hogy a rengeteg elképzelés közül melyiket válassza. Össze is lehet zavarodni, mert gyakran egymásnak szögesen ellentmondóak a tanácsok. 

Egy a biztos, hogy nem mindegy hogyan táplálkozunk, mert az nagy mértékben befolyásolja testünk, lelkünk, szellemünk állapotát. 

Valamennyire egyénileg különböző az emésztésünk, a tápanyagigényünk, ezért sok esetben akinek jó valamilyen táplálkozási javaslat, az másoknak nem biztos, hogy beválik. Ez függ a terhelésünktől, és az egészségi állapotunktól.

Az se mindegy, hogy milyen céllal akarunk változtatni. Egyesek fogyni szeretnének, mások gyógyulni. És vannak, akik a Természettel való összhangot keresik a táplálkozásban is.

Az is igaz, hogy a megszokott dolgokról nem mindig könnyű áttérni egy teljesen újra. Sokan el se tudják képzelni, hogy másképpen is képesek étkezni, ezért nem is biztos, hogy meg tudják valósítani. Legfeljebb, ha rákényszerülnek.

Tehát fontos, hogy egy belső igény alakuljon ki a változtatásra. Egy erős belső igény, ami abból a meggyőződésből fakad, hogy javítani tudunk vele valamin. Magunkon, vagy  a világunkon. Igen, ez utóbbi is számít.

A következő lényeges dolog a tudás. Megfelelő ismeretek nélkül nehéz megvalósítani a célunkat. Például sokan föladták egy idő után a vegetárius táplálkozást, mert csak a húst hagyták ki az étrendjükből és ugyanúgy ettek, ill. nem ettek, mint addig.

 Érdemes tehát tájékozódni, és a belső megérzésünkre hallgatva elkezdeni a változtatást.

Mostanában egyre többen kezdenek valamilyen diétába, fogyókúrába, vagy vegetárius étkezésre térnek át. Először is fontos tudnunk, hogy :

Testünket nem etetni kell, hanem táplálni!

Kiderült - amit kutatásokkal, hosszas vizsgálatokkal bizonyítottak- hogy a húsközpontú étkezés nem táplálja a testet és a lelket kellőképpen, ezért  az emberek többségénél különböző ártalmakat okoz.
Bizonyított, hogy az étkezési szokások megváltoztatásával javul az egészségi állapot.

Tehát a testünket nem etetni, teletömni kell, hanem táplálni, olyan anyagokkal, és annyival, ami a jó működéséhez szükséges.

Mindenki szabadon dönthet, hogy mit eszik és miből mennyit. Viszont tudjunk róla, hogy a testi, idegi és lelki állapotunkat ez nagymértékben meghatározza!

Továbbá döntéseink közben érdemes nem elfelejteni, hogy választott cselekedeteink ....és ezáltal az állapotunk... nagymértékben kihatnak a környezetünkre is!

Tehát választásunkkal döntünk, de közben tudjunk róla, hogy felelősek vagyunk magunkért, egészségünkért, vagy betegségünkért...és mivel hatunk rá....a környezetünkért is!

Ne mondja senki azt, hogy engem nem érdekel, nekem mindegy!
Minden tettünkkel, gondolatunkkal segítünk vagy ártunk magunknak, és a családunknak, az országunknak, és a Földnek!

Azt mondják sokan, hogy én így szeretek élni, én ezt szeretem, azt meg nem szeretem. Én így szoktam meg,...stb.
Igen? Mégis akkor miért panaszkodnak, hogy betegek, vagy hogy a családjuk magára hagyta őket?
Miért aggódnak a környezetükben és a világban zajló események miatt?
Ők is segítenek ezt így alakítani..bizony!

Mindenki hat mindenre. A részei vagyunk ennek a nagy Egésznek, amiben élünk. (Ha tortát sütünk, egy kevéske hozzáadott anyag már megváltoztatja a torta ízét. Igaz?)



A korszerű táplálkozáshoz tudatosság szükséges.

A szakértők a kutatások eredményeit úgynevezett táplálékpiramisban ábrázolják. Egyik ilyen látható a képen. Ezen elvek alapján a táplálék gyógyítónk lesz és egészségünk megőrzője! Ki vigyázzon a testünkre, ha nem mi magunk?


 

Ha fenti ajánlások alapján állítjuk össze étrendünket, akkor már nagyon sokat tettünk magunkért, családunkért és környezetünkért.



Tehát a húsközpontú étkezésről ajánlatos áttérni a zöldség és gyümölcsközpontúra!

Már az is sokat számít, ha csökkentjük az elfogyasztott hús mennyiségét és növeljük a zöldségekét.

Mégis azt mondom, hogy a vegetárius étkezés az, ami a legjobban biztosítja a saját magunk és a Földünk egészségét!

Nagyon különös, hogy manapság a húst-hússal evést hagyományos magyar konyhának kiáltják ki!
Pedig régen egyáltalán nem így étkeztek az magyarok!

Az átlagemberek egy héten legföljebb egyszer ettek húst.
Csak a gazdag nemesek, és polgárok fitogtatták a "felsőbbrendűségüket" azzal, hogy olyan sok húst ettek, amit a szegényebbek nem engedhettek meg maguknak. Meg is fizették az árát!
A régészeti leletek is bizonyítják, hogy az urak bizony betegesek voltak, míg a többiek sokkal egészségesebbek. Vajon mit ettek ők "szegények"?
 
Ha ma valakit megkérdezünk, hogy mit ebédelt, és azt válaszolja, hogy húslevest és pörköltet, krumplival és savanyúsággal, akkor tudjunk róla, hogy az illető jó úton halad afelé, hogy komoly károkat okozzon saját magának és másoknak is.


Tegyük fel a kérdést. Ki mennyire szereti saját magát? Mennyire szereti a családját? Ki mennyire akarja a saját és családja békéjét, boldogságát látni? 
Mert bizony betegségeket és szenvedést okoz a sok húsevés. A Föld élővilágát pedig nagymértékben károsítja a sok milliárd állat tenyésztése.

Már hallom is a tiltakozást: de hát akkor mit együnk?

Igen, ez a baj, hogy a húsevők fantáziája annyira beszűkült, hogy nagyon leegyszerűsödött a menükészletük. (Kivéve a mesterszakácsokat. Ők tudnak ezerféle extra, drága dolgot készíteni.)
Az a véleményem, hogy hozzáállás kérdése az egész.


 Háromgyerekes vega anyukaként 1988-tól kezdődően hosszú évekig kísérleteztem az ételekkel, aztán pedig vega táborokban főztünk többszáz emberre. Később évekig voltam szakács vegetárius éttermekben. Hús nélküli, reform ételekből úgy össze lehetett állítani a menüt, hogy 2 hónapig nem ismétlődtek az ételek! Na? Elmondhatom, hogy ezekben az éttermekben főleg olyan előfizetőink voltak, akik nem voltak vegetáriánusok, de szerették ezt a fajta ételt. Finomnak, változatosnak és  jó hatásúnak tartották. 

A  továbbiakban az átlagos vegetárius étkezésről lesz szó. Azok is tanulhatnak belőle, akik csak  némileg akarják megreformálni az étkezésüket, hogy egészségesebb legyen.






A vegetárius táplálkozásról


Fontos tudni:
Nem elég csak elhagyni a húst! 

Hanem másképp kell összeállítani az étrendet!

Másfajta alapanyagokból is válasszunk, mint eddig, hogy megfelelően tápláljuk a testünket! A reformétkezésnek ez a lényege. De ez nem azt jelenti, hogy drága extra dolgokat kell midenképpen beszerezni állandó jelleggel. Egyszerűen is meg lehet oldani.

Lehet, hogy meglepő, de a  zöldség és gyümölcsközpontú étkezés azért is jó, mert változatosabb, táplálóbb lesz az étrendünk. Igen! 

Nagyon sokféle zöldség létezik, és ezeket magában, vagy egymással és különböző gabonafélékkel kombinálva elkészíthetjük az alábbi módokon:
párolva, főve, sütve, rántva, nyersen.... levesnek, főzeléknek, vagy csak pároltan, töltve, rakottan, salátának....
Rengeteg variációt ki lehet hozni ezekből.

Gabona is többféle van..nemcsak búza és rizs...

A fűszerezés se mindegy, hogy milyen.Sokkal több fűszer kapható nálunk, mint amit használunk. Pedig a fűszerek gyógynövények is egyúttal. Hihetetlenül jó hatásuk van.

A zöldségek, gyümölcsök és gabonák pedig tartalmaznak olyan anyagokat, melyek védik a szervezetünket a betegségektől, és a húsban nem találhatóak.


 


A vegetárizmus hatása az emberre


Testi egészség

Orvosilag bizonyított tény, hogy a vegetáriánusok egészségesebbek és hosszabb életűek a húsevőknél. Ritkábban érik el őket az un. civilizációs betegségek is. Az orvoslás ősi alaptörvénye - ezt lenne jó követni - hogy jobb megelőzni, mint a kifejlett betegséget gyógyítani! Ennek egyik legegyszerűbb módja a helyes étrend megválasztása - az egészséges életmód részeként. Sokan azért lettek vegetáriánusok, mert vagy nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyultak betegségeikből. Javult is az állapotuk, vagy meggyógyultak. Tanúsíthatom ezt személyemben is.


Lelki egészség

Sokmilló vegetáriánus él a Földön. Egyes országokban, pl. Indiában és Ausztráliában, az őslakosok között sokan vannak, akiknek a felmenőik is vegák voltak. Kifejezetten békések ők, a Természet és az Univerzum törvényeivel összhangban élnek.
A vegetáriánusok nagy része manapság a "Nem ártás" (Ahimsza) híve. Az állatok és Földünk védelmét tartják szem előtt. Vagyis a  Ne ölj! tanítást követik, ahogy a Bibliában is áll. A vegetáriusok között jóval kevesebb az alkoholt, a cigarettát és drogot fogyasztó, és az agresszivitás is kevesebb


Szellemi egészség

Ezalatt egyrészt érthetjük a gondolkodás vagy kreativitás képességét. Seneca, ókori római költő, amikor vegetáriánus lett, szelleme éberebbé és világosabbá vált. A legnagyobb újkori tudósok közül is sokan így táplálkoztak.
Másrészt érthetjük ezalatt a spiritualitás fejlettséget is. Nem véletlenül írják elő egyes vallások az időnkénti böjtöt. Ez többnyire a húsmegvonásra értendő. Különböző spirituális beavatások előtt  kötelező a húsnélküli étkezés.
Miért? Mert ez felkészíti az embert arra, hogy minél könnyebben be tudja fogadni a fejlődést, változást segítő energiákat.
A vega étrend tehát tisztítja a testet, lelket, szellemet.





Miért jó vegetáriánusnak lenni?

1) Mi vegetáriánusok egészségesebbek és hosszabb életűek vagyunk a húsevőknél.

2) Ritkábban érnek el a civilizációs betegségek is, úgy mint a rák, a magas vérnyomás, infarktus, cukorbaj, stb.

3) A testi egészségen túl a lelki és szellemi egészségünkre is jó hatással van a vegetárizmus.

4) A húsnélküli étkezéssel védjük a Földünket.

5) Nem bántjuk és nem öljük meg az állatokat.

Miért? Mert nagyon közel állnak hozzánk testük működésében és lélekben is. Továbbá rájöttünk, hogy szervezetünknek nincs is szüksége a húsukra, akkor minek éljenek szenvedve és pusztuljanak el miattunk? 





Havert nem eszünk!

Az állatokat a testvéreinknek tekinthetjük, mert szervezetük működése rendkívül hasonló a mienkéhez. Vajon miért nem eszi meg az ember a saját kutyáját? (Költői kérdés volt)
Egy régi szomszédomat kérdeztem, hogy vajon azt a kedvenc tyúkot is megeszi, amit szeretettel cipelget a hóna alatt nap-mint nap? Azt válaszolta, hogy nem, mert HAVERT NEM ESZÜNK!
Igen, az ember az állatokkal, különösen a melegvérűekkel, könnyen tud azonosulni lélekben. Közel tud kerülni hozzá, és úgy meg tudja szeretni, hogy el se tudja képzelni, hogy megegye. 

Ugyanez egy sárgarépával viszont nem működik.   Igaz?   Vagy egy káposztával.

Itt rejlik a válasz arra, hogy akkor miért eszünk növényeket? Igen, egyelőre valamilyen tápanyagbevitelre szükségünk van.

Fénnyel, vagyis kozmikus energiával csak kevesen tudnak táplálkozni. Ők a pránaevők, fényevők. Legtöbbjük végül vissza is tér részben az eredeti étkezéséhez, mert munka közben, a hétköznapi életben, enélkül, úgy tűnik, még egyelőre nem könnyű megmaradni.



A lényeg tehát

hogy ha vegetárius étrenden is kitűnően élhetünk,

*akkor minek kínozzanak és öljenek meg milliószámra állatokat miattunk?

*akkor minek engedjük, hogy az állattartás tönkretegye a Föld talaját, vizét, levegőjét?

*akkor minek pazaroljunk rá rengeteg vizet, energiát, pénzt, munkát, fáradtságot?

*akkor miért tesszük tönkre magunkat és világunkat?

*akkor miért az a legfontosabb, hogy  az érzéki vágyainkat kielégítsük?




Azoknak, akik elviekben nagyjából egyetértenek

Sokan nem tudnak teljesen lemondani a húsevésről, pedig tudják, hoz az lenne a jó....
Az alábbi videóban  a fiatalember egy figyelemreméltó alternatívát ajánl ilyen esetre. Ő hétköznapi vegetáriánus lett.
Hm...Ha mindenki legalább így étkezne, már az is nagyon sokat segítene a Földön és az emberiségen! (magyar feliratos video)

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése