2015. március 12., csütörtök

Egy kivándorolt őszinte vallomása


Elhagyjuk az országunkat, egy másik nemzet pénzén élünk, egy másik nemzet erkölcsei szerint, és a gyermekeinket is így neveljük. Hova vezet mindez? Talán oda, hogy a gyerekem sose fogja megtudni, milyen magyar földön élni, hogy milyen magyarnak lenni, hogy mit jelent a hazaszeretet!
Nem is egy, hanem két kivándorolt írását olvashatjuk alább.

 

Egy kivándorolt őszinte vallomása



„Olvasgatom a cikkeket és rá kellett jönnöm, az élete mindenkinek egyfelé tart. Mindenki ugyanazt akarja, és mindenki ugyan azt csinálja. Mindenki létbiztonságot akar, ezért mindenki keményen dolgozik - utcát söpör, takarít, mérnök, stb. - , és mindenki ezt tanítja a gyermekének, gyermekeinek is.
Látod fiam, én minden reggel munkába megyek, keményen dolgozom a megélhetésért, mindenünk megvan – kocsi, ház, pénz, nyaralás, stb.-, ha majd Te is elég sokat tanulsz és dolgozol Te is meg tudsz majd mindent VENNI. Milyen érdekes, ugye? Venni és nem teremteni!
Elhagyjuk az országunkat, egy másik nemzet pénzén élünk, egy másik nemzet erkölcsei szerint, és a gyermekeinket is így neveljük. Hova vezet mindez? Talán oda, hogy a gyerekem sose fogja megtudni, milyen magyar földön élni, hogy milyen magyarnak lenni, hogy mit jelent a hazaszeretet!

Ahol most élsz, sosem lesz a hazád
Joggal merül fel mindenkiben a gondolat, hogy Magyarország mit adott nekem, hiszen csak nyomorogtunk, nem tudtunk megélni egyik hónapról a másikra sem. Hát igen, vannak rossz oldalai a dolgoknak, de felmerül bárkiben is, hogy Ő mit adott a földjének, mely születésétől a haláláig az övé lesz?
Ahol most élsz, mint határátkelő, sose lesz a hazád, sose fog befogadni, még ha TE most azt is hiszed. Mindig idegen leszel, de a szülőföldeden történjen bármi is, Te mindig Otthon vagy.
Odáig jutottam, hogy nap mint nap teszem fel akár többször is a kérdést magamnak, MIT KERESEK ÉN ITT? Van otthon házam, földem, barátaim, rokonaim, családom, mit csinálok még itt? Aztán jön a hirtelen felismerés, hogy az ég egy világon semmit.

A család hiánya
Keresem a pénzt, hogy haza tudjak látogatni a családomhoz, hogy segíthessem őket, hogy segíthessek magamon a gyerekemen, a szomszédon, stb. De valóban segítek nekik? Hisz nem vagyok velük, nem beszélek velük, nem találkozom velük, csak küldöm a pénzt, hogy vegyétek meg, amire csak szükségetek van.
Nem baj hogy én már fél éve vagy talán egy éve se beszéltem és láttam az anyámat, a mamámat, a gyerekemet is csak félévente. Meghalnak a rokonaim, a szüleim, a barátaim, és én hazaugrok a szertartásra, ha van rá lehetőségem.
Ha nincs rá mód, azt mindenki értse meg, mert nekem dolgoznom kell, hogy a temetési költségeket ki tudjátok fizetni. De egy szót nem váltottam velük az elmúlt időbe, nem simogattam anyám arcát, nem búcsúztam el a nagyitól és a legjobb barátom is úgy ment el, hogy nem tudtam vele beszélni.
Mindez MIÉRT? A pénzért, hogy a családom jól éljen. És valóban jól él? Van pénzük, kocsijuk, házuk, nincs adósságuk és jól élnek. Csak egy valamit nem tudnak megvenni, engem, az együttlétet, a családot, a szeretetet.
Rájövök arra, hogy én tettem ezt velük, az én hibám, hogy anyámtól nem tudtam elbúcsúzni, hogy nem tudom a nagyinak megköszönni a finom sütiket és az én hibám, hogy a fiam 18 évesen teng-leng a világban, mert fogalma nincs, mit csináljon, hisz én küldöm a pénzt, hogy vegye meg ezt is azt is.
Ha én otthon maradok, együtt nyomorgunk, akkor a fiam most tudná, hogy hogyan kell az állatokkal bánni, növényt termeszteni, az édesanyám tudná, hogy mennyire hálás vagyok neki, stb.

Hát igen, kell a pénz, de mire?
Gondoljuk csak végig! A gyerekemet ugyanerre nevelem, ugyan abba az életbe kényszerítem bele, amiben én élek jelenleg, és Ő is megtapasztalja majd, milyen sok pénzzel, de család nélkül, igazi szeretet nélkül élni.
Hány határátkelő élte már át azt, amikor az otthon maradt testvérének gyermeke született, vagy a barátja megnősült? Nagyon sokan ismerjük ezt az érzést és mindig elmondjuk, de kár, hogy nem tudtam ott lenni.
A pénz utáni hajsza, a jobblét elvesz tőlünk mindent, ami igazán fontos. Az lenne a fontos, hogy együtt legyünk jóban-rosszban, hogy egymást támogassuk, segítsük, oltalmazzuk.
Ne azt tanítsuk már a gyermekinknek, hogy milyen fontos pénzt keresned, mert ha apád beteg lesz, akkor tudod majd gyógykezeltetni, hanem azt, hogy apád előbb meggyógyul, ha Te vele vagy és szereted.

Ne menthetsz meg mindenkit, de ott vagy
Most jöhet az a rész, amikor azt mondjuk, hogy a családomat magammal viszem, stb., de mindig lesz valaki, aki ott marad, és mindig lesz valaki, akit sajnálni fogsz, és mindig lesz valaki, aki majd hazavár, és mindig lesz valaki, akinek nem az lesz a fontos, hogy Te pénzt keress, csak az, hogy vele légy.
Nem menthetsz meg mindenkit akkor sem, ha otthon vagy, nem segíthetsz mindenkinek, de ott vagy. A hiányérzeted megmarad, mindig hiányozni fog valaki vagy valami.
Hazalátogatsz, amilyen sűrűn csak tudsz, de ott lesz az a bizonyos érzés, hogy mennem kell, mert még be csekkolnom és a gép nem vár meg.
Én most hazaköltözöm, növényeket termesztek, állatokat tartok, kenyeret sütök, sajtot készítek, ellátom önmagam és a családomat egészséges friss finom ételekkel, érzésekkel szeretettel."

http://sepsivartemplom.ro/index.php/8-aktualis-bejegyzesek/109-hazakoeltoezoem 







Itt a másik írás:

A magyarok mintha minden percben azt várnák, mikor zúdul a nyakukba egy újabb vödör szar

Szabolcs története, ahogy fogalmaz, közhelyesen kezdődött – kulturális menedzser szakon végzett 2004-ben, de elhelyezkedni nem tudott, vagy ha ajánlottak is neki állást, még a diplomás minimálbért sem akarták megadni neki.
Jobb híján az építőiparban vállalt munkát, de pár év után onnan is továbbállt. Ahogy írja, hiába volt becsületes a munkáltatója, sokszor nem tudott az embereinek fizetni.
„Tulajdonképpen ez nem lett volna rossz munka, csak a jól ismert körbetartozás, ami átszövi az egész magyar építőipart ellehetetlenítette azt, hogy kiszámíthatóan meg tudjon élni az ember ebből belőle. Mert hiába dolgoztál egész hónapban, túlóráztál, vidéki "hetelős" melót vállaltál be, ha a főnök azt mondja, nem tud fizetni, bármennyire is szeretne.”
2007-ben tehát felkerekedett, és Ciprusnak vette az irányt, ahol néhány barátja is szerencsét próbált már korábban. Felszolgálóként kapott állást.
„Nem volt egy álom meló, de a fizetés nem volt rossz, volt valamennyi jatt is, ráadásul percre pontosan kaptuk meg minden hónapban a pénzünket, nyár is volt, a tenger egy kőhajításnyira volt a munkahelyemtől, szóval nem igazán panaszkodhattam.”
Volt azonban valami, amit nagyon nehezen tudott megszokni.
„Ez előtt a kalandom előtt egy nyaralástól eltekintve nem is jártam külföldön, éppen ezért nem is igazán tudtam felmérni, hogy miként vélekednek rólunk, magyarokról a világban. Itt ért először az érzés, hogy mit is jelent az, ha valaki úgymond bevándorló. Az első tapasztalatom az volt, hogy a reputációnkat nem hogy a nulláról, hanem még a nulla alól kell felépítenünk.”
Szabolcs úgy érzi, végül sikerült bizonyítania, de öt év után úgy döntött, innen is tovább áll. Angliában egy barátja hívására pályázott meg egy állást egy vidéki hotel éttermében, és 2013 óta ott dolgozik felszolgálóként. Szerinte a szigetországban az élet és az emberek sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint otthon.
„Nincs az az űzött tekintet az emberek arcán, ami sajnos annyira jellemző lett a magyar emberekre, mintha a nap minden percében azt várnánk, hogy merről és mikor zúdul a nyakunkba egy újabb vödör szar. A hivatalokban, a bankokban, a postán emberhez méltóan beszélnek veled, és próbálnak segíteni. A beosztásban szereplő munkaóra szent és sérthetetlen, amennyiben mégis változás történik, korrekten el van számolva a túlóra.”
Fotó: Europress
A fiatalember azt írja, sokkal szerencsésebb helyzetben van, mint a legtöbb kivándorló. Magyarországon van egy kis lakása, nincsenek hitelei és nincsen családja, akit el kellene tartania. Elvileg függetlenül jöhetne-mehetne a nagyvilágban, ha akarna. De nem biztos, hogy akar.
„Elsősorban és mindenekelőtt magyar vagyok. Magyarországon születtem, és bármerre is vetődjek a nagyvilágban, mindig is oda fogok tartozni, és végül remélem, mindig oda fogok hazatérni. Bár már évek óta idegenben élek, millió dolog köt az otthonhoz, családtagok, barátok, helyek, emlékek, amiket nem akarok, és nem is fogok feladni soha. Éppen ezért mondom azt, hogy bevándorló vagyok itt Angliában. Itt élek és dolgozok, de nem ez az otthonom. Az otthonom az a kis ház, ami elé leülök beszélgetni édesapámmal, az otthonom az a város, ahol felnőttem, az otthonom az a kis konyha, ahol a nővérem kávét főz nekem reggel, az a kiskocsma, ahová beülök a barátaimmal, hogy hosszú hónapok elteltével megosszuk egymással a közben történteket. Tulajdonképpen két szóval össze tudom foglalni, hogy mi az, amiért idegenben dolgozok és nem odahaza: LÉTBIZTONSÁG és KISZÁMÍTHATÓSÁG.”
Szabolcs azt írja, ő nem gazdag, sőt, Angliában csak a kötelező minimálbért keresi, de ebből ott legalább meg tud élni.
„Nagyon sokat beszélgettem édesapámmal, hogy meddig akarom még csinálni ezt a külföldi munkát, mikor gondolom úgy, hogy haza fogok jönni végérvényesen. Sajnos azt kellett válaszolnom neki, hogy fogalmam sincs... Hogy a szerény, de biztos és kényelmes megélhetést feladni a bizonytalan, agyonhajszolt, stresszes, kiszámíthatatlanért???”
Az Angliában élő fiú egyre több olyan magyarral találkozik, akik mindent hátrahagyva jönnek el Magyarországról. Devizahitelesek, családok gyerekekkel, akik hosszú távon terveznek külföldön élni.
„Ha csak néhány tucat, vagy pár száz ember dönt úgy, hogy megpróbálkozik a külföldi munkavállalással, arra még lehet legyinteni, mondván, hogy ez mindenki személyes ügye. De amikor már nem ezrekről és tízezrekről, hanem százezrekről beszélünk, arra már nem lehet azt mondani, hogy mindenki személyes ügye - az már közügy.”
Szabolcs még ennél is tovább megy.
„Ez azt jelzi, hogy az ország irányítói nem képesek ellátni a feladatukat, nem képesek megteremteni azokat a körülményeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy átlag magyar család tagjai,  éljenek, dolgozzanak és felneveljék a következő generációt, és mindeközben biztonságban érezzék magukat. Hogy ismételjem magamat, ez igenis közügy, vagy sokkal inkább, és most lehet, hogy nagy szót fogok használni, tragédia.”
Szabolcs szerint a legszomorúbb az egészben, hogy míg korábban sok barátja úgy ment külföldre, hogy tervezte a hazatérést, mostanában egyre több olyan emberrel találkozik, akik inkább vissza sem néznek.
Mostanában akárkivel beszélgetek, senkiben még csak fel sem merül a hazatérés gondolata, mindenki hosszú távra rendezkedik be, kocsit vásárol, lakáshitelen gondolkodik ( mert itt bele mer vágni), eseteleg a gyermekvállalás gondolatával kacérkodik.Talán valahol az a legnagyobb baj, hogy az ország irányítói, valamint a milliárdosokká, milliomosokká tett baráti körük és az egyszerű hétköznapi emberek között hatalmas szakadék tátong. Szétszakadt az ország társadalmi struktúrája, és az a legszomorúbb az egészben, hogy elvileg azok, akiket az egyszerű emberek juttattak oda, ahol vannak, döntéshozói pozícióba, akiknek értük, az ő életük jobbá tételén kéne fáradozniuk, nagy ívben leszarják az egészet, és csak a saját önző, törtető személyes előmenetelükkel törődnek. Ez szánalmas és kiábrándító.

3 megjegyzés:

  1. Áldottak! Tudom, sokan nevezhetnénk "nehéznek" e helyzetet.Nem mondom, hogy mindenkinek itt van dolga... azonban csak akkor tudjuk meghatározni jövőnket, ha ismerjük múltunkat! Tudjuk, hogy a jövő nem más, mint a jelen pillanatának és a múlt egy adott pillanatának összekötésével létrejövő egyenes meghosszabítása... így, ha elmozdulunk, ha mást teszünk, mit terveztünk, az egyenes iránya néhány fokkal majd eltér. Nem okoskodva írom az alábbi sorokat, amit itt olvashattok,mindaz a családommal történt...
    Alföldiek vagyunk, az egész család. Mindig gazdálkodtunk. Nagyapámtól elvették hatalmas birtokát, a saját földjén ütötték verték félholtra, soha nem adta oda TSZ-nek azt,mert hitt abban, hogy a földhöz csak birtoklási és használati joga van, rendelkezési joga nincs! Ahogyan az évszázadok alatt mindig is így volt! Mert a föld nem eladható, nem elajándékozható, nem zálogosítható... mert mindez a Szent Koronához tartozik. Nagyapám nem volt diplomás ember, mégis... tudta, a vérében volt... a föld amit művelt, amit déd,-ük,-szép apám is művelt mindig a család tulajdona volt - birtoklás és hasznosítási jogokkal. (tudnunk kell, hogy a tulajdon jog 3 jogra épül, a birtoklási, hasznosítási és rendelkezési jogra)
    A nagyszüleim, a dédszüleim háborúkat éltek meg, ma mégis itt vagyok. Bizonyára jót tesz,ha egy fiatal világot lát, ám most azokhoz szólok,ki feladták,vagy készülnek feladni: Ti mind egy szülőtől, nagyszülőtől, dédszülőtől származtok,és magyarok vagytok. Ezt csak azért mondhatjátok el magatokról,mert őseitek nem futamodtak meg sem háború, sem "téeszesítés" sem a padlássöprés alatt, tudták, hogy dologgal érkeztek e Szent Földre.(a magyaron kívül egyetlen nyelv sem ismeri ezeket a fogalmakat, a germán nyelvekben is csak fokozással lehet kifejezni az őseinket, mint great-grandfather, great-great grandfather stb...)
    Tudom, hogy nem járhatok más cipőjében. Ám azt is tudom, könnyebb elfutni, mint szembe nézni azzal, hogy mi a feladatom, és igen, végre lépni. TV-ben tájékozódni hazugságokról,és felháborodni,mások mennyivel jobban élnek. Tudom, tudom...csak autót, házat, fizetést munkát akarnak. És a becsület? A hűség?A tartás?Tudom, ma ezek nagy szavak, ám magyarnak lenni nem faji, hanem lelkületi,rezgésszint kérdése! Óóóó nagy szavak... igen... mert ma menőbb iPhonerol, tapicskolós telefonokról, facebookról, posztokról beszélni, mint embernek lenni.Drága emigránsok, Áldottak! Higgyétek el, ha nem holnap, akkor holnapután rádöbbensz, egyetlen Szent hely van e Planétán, Magyarország, ide születni feladat,kitüntetés,Áldás... de csak azoknak, kik emberek maradnak az embertelenségben! A Teremtő nem feledkezik meg legjobbjairól..! Droid bárhol lehetsz, hát egészségedre!
    Hogy mondod? Kibic vagyok? Drágám! 5 éve munkanélküliként próbálok a felszínen maradni, és azon vagyok, hogy emberek életét tegyem szebbé... hittel, szavakkal, erővel - mert pénzem nincs! És lám... a Csodálatos Forrás gondoskodik rólam azóta is... mint mindig!Tudom, hogy erősen fogja kezem...mert csak erős oszlopok tartják meg a hidat, a házat, mindent! Csak sziklára érdemes építeni...
    Érdemes példát venni a hazai kisebbségről - a cigányokról!(nem romák!) Nézzétek, milyen ütemben szaporodnak,milyen ütemben erősödnek! Ti,akik felálltok, és elmentek,jusson eszetekbe,nemzeted erősíthetnéd,helyette olcsó szolga létet választotok idegen uraknál... (akik apáitok,nagyapáitok ingatlanait,földjeit,adóit vették el!) Hajlamosak vagytok elfelejteni,hogy Magyarország gazdag, és szorgos nép lakja,ki eltartja Európát,jóvátételt fizetett nagyhatalmaknak,és kincseink gazdagítják a világot! E rablókat készültök szolgálni!(aki kételkedne, Magyarország valójában nettó befizető az EU-ban,és az import selejt tartja fent a nyugati jólétet,gazdaságot.A nyugati bankok itt nagyobb profitot realizálnak,mint bárhol Európában.Amennyiben vámhatár lenne, az unió gazdasága hatamasat zuhanna,míg Magyarország,sok keleti állammal együtt-felvirágozna-ismét)
    Legyetek hát Áldottak,itthon és távol!

    VálaszTörlés
  2. Tudod ezekkel a mondataiddal ítélkeztél más emberek felet,miközben nem tudod mi vitte rá őket hogy idegenbe keressék meg a mindennapi betevőjüket. Még annyit jegyeznék meg te mit tennél ha heteken hónapokon át tartó imáidra se nincs munka étel stb. És e közben éhező nélkülöző gyermekeid könnyes sápadt arcukra nézve szinte megszakad a szíved.Szóval könnyű ítélkezni mások főlőt, ugye ismerős:NE ÍTÉLJ HOGY NE ÍTÉLTESS

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérlek, figyelmesen olvass! Részben, mert elismerem, nem járhatok más cipőjében, részben mert magam is 4 éve munka nélkül maradtam - hasonló gondokkal. Talán erős szavakat használtam, talán túlsgosan odamondó voltam, és ezért kérem, bocsáss meg! Én itt maradtam, itt küzdök. Nem kibicként szóltam! Magam is jártam Floridában, Ohioban, majd sok sok idő után haza jöttem, mert itt van dolgom.Ahogy írtam, egy fiatal, ismerje meg a világot, gyűjtsön tapasztalatot. Ahogy írtam, sokaknak talán nem is itt van dolga. Ki meri megkérdőjelezni azt, amit nagyapáink, dédszüleink tettek? Mert ma nem lenne magyar nyelv, ha ők akkor így cselekednek! Te is kedves Névtelen, hálát rebeghetsz kedves szüleidnek, nagyszüleidnek, és minden felmenődnek, hogy magyarul írhatsz, olvashatsz, mert bizonyára Őket is nagyon megrázhatta az elmúlt század néhány tragédiája. És itt maradtak! A saját földjén félholtra vert nagyszülő, a ki nem fizetett 30-40 évnyi robot, az ellopott nyugdíj, vagy éppen a magam cipője, amiben járok. És itt vagyok.
      Ítélkezem? Ugyan mivel kedves Névtelen? Nem budai villából írom e szavakat, és nem vár a garázsban 3 autó. Itt van dolgom. Hogy mi? Még nem tudom, csak azt, hogy hitem megtart, minden nap kerül étel az asztalomra, bár lehet, hogy "csak" 2-3 zsemle, de sokaknak szüksége van arra, hogy erőt tartsak bennük. Ez is egyfajta táplálék.A testnek, mi a testnek, a léleknek, mi a léleknek jár...
      Kérlek kedves Névtelen,értsd, és olvasd ezt:embernek kell maradni az embertelenségben, és nem azokhoz elszegődni szolgának, kiknek magunkon felül részben köszönhetjük e helyzetet. Mert igen, mi magunk is felelősek vagyunk, például az ilyen döntésekkel, melyekkel hátrahagyunk mindent, mi számít.Kedves Névtelen! Nem tudhatom, miilyen családi, egyéni tragédiákkal kellett szembe nézned, ezért kérlek bocsáss meg erősebb hangvételemért,és csak azt kívánom, ahogyan magam is, tölts több időt bölcs felmenőid körében, legyen a téma a tisztesség, a tartás, a becsület, a hűség - és ahogyan én is bizonyára Te Magad is dolgos családból származva, meglátod mondanivalóm lényegét!
      Értelmet, Fényt, Áldást kérek, hogy szavaim megértésre leljenek Nálad - bár nem állíthatom, hogy kizárólagosan csak igazam lehet. Ám tudom, minden egyes Lélek, ki hátrahagyja e Szent Földet, gyengíti Nemzetünk, egyben erősíti a rajtunk pasáskodókat. Talán rosszul, vagy nem egyértelműen fogalmazok, kérlek, ezt is bocsásd meg! Akkor talán annyit: itt élni és meghalni, ma - küldetés, feladat, hit, és küzdelem. Kedves Névtelen! Lásd mennyire érdemes... - válaszod bizonyíték! Mert - bár nem én vagyok e blog tulajdonosa - bizonyíték, hogy vannak,keresők, vannak gondolkodók! Vannak, akik látnak, és látni akarnak, és mivel válaszoltál, Lásd,vannak, kik önálló véleménnyel bírnak! Ide most ez kell! Nem bólogató Jánosok - hanem gondolkodó, értelmes Lelkek! Köszönöm kedves Névtelen megtisztelő Véleményed!
      Isten Áldása adjon erőt, kitartást, hogy Maradj, és erősítsd Hazánk, hozzon a Teremtő Békét szívedbe!

      Törlés