2016. január 4., hétfő

Egy város, ahol mindenki dolgozik, nincs rendőrség és a fizetés 1200 Euró -2015.05.30.


A Dél-Spanyolországban, Andalúziában található Marinaleda település virágzik, és itt nincs munkanélküliség a helyi mezőgazdasági szövetkezetnek köszönhetően.



Egy város, ahol mindenki dolgozik, 
nincs rendőrség és a fizetés 1200 Euró


marinaleda04

A demokratikus szocializmus „utópiájának” felel meg az a spanyol városka, ahol gyakorlatilag nincs rendőrség, nincs bűnözés és munkanélküliség. A Dél-Spanyolországban, Andalúziában található Marinaleda település virágzik, és itt nincs munkanélküliség a helyi mezőgazdasági szövetkezetnek köszönhetően. Ennek a spanyol városkának arculata megkülönböztethetetlen a régió többi hasonló településétől. A festői szépségű Campina völgyében található a környező vidék, hullámzó zöld dombjai, mérföldnyi olívaültetvények és aranyló búzamezők közt, ameddig a szem ellát. A városka szép, nyugodt, teljesen tipikus andalúz település Spanyolország legszegényebb déli tartományában.

Egyben ez egy demokratikus, antikapitalista település, ahol a polgármester aktívan bátorít a bolti lopásra. A 2008-as pénzügyi válság kezdete óta lett Marinaleda híres – illetve a hely maga útját járó polgármestere, Juan Manuel Sanchez Gordillo, aki kiérdemelte a „Spanyol Robin Hood” nevet, miután tavaly augusztusban megszervezett és kivitelezett jó néhány portyát a környékbeli szupermarketeken, közvetlenül a legszegényebbek javára. Alapvető élelmiszereket, mint olajat, rizst és babot pakolt bevásárlókocsikba és egyszerűen kitolta őket a boltból, egyenesen a helyi élelmiszer-bankba, hogy megsegítse vele a szegényeket, miközben a tehetetlen pénztárosok csak néztek, s néhányuk sírva is fakadt. Az esemény után Gordillo, aki 1979 óta demokratikusan megválasztott polgármester, egy interjúban elmondta, hogy ez nem lopás volt, hanem egy erőszakmentes engedetlenségi akció.

marinaleda02

„Vannak családok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy egyenek” érvelt „A 21. században ez abszolút szégyen. Az étel jog, és nem olyasmi, amivel spekulálni lehet.”

Egyedül ebben a tartományban 690.000 üres telek található, a banki lefoglalások miatt. De nem így Marinaledában, mivel Gordillonak volt egy megoldása erre: bárki, aki saját házat akar építeni, megteheti azt ingyen. Az anyagokat és a képzett munkaerőt a városháza biztosítja, és a nagylelkű 192 négyzetméteres alapterület azt jelenti, hogy az otthonok igen tágasak. A családoknak azután mindössze havi 15 eurót (kb 19 dollárt) kell fizetniük egész életük során, azzal a szerződéses kikötéssel, hogy az ingatlant nem adhatják el saját hasznukra.

Andalúziában a munkanélküliség jelenleg 37%-os (a fiatalok körében ez a szám 55%), de a 2700 lelket számláló Marinaledában teljes a foglalkoztatottság, hála a helyi mezőgazdasági szövetkezetnek, ahol a dolgozók egyenlő bért, 1200 eurót (kb. 1600 dollárt) kapnak havonta. 
Egy olyan régióban, ahol három emberből egy munkanélküli, ez azért nem alulértékelhető teljesítmény!

marinaleda01

„Újra kell gondolnunk az értékeinket, a fogyasztói társadalmat, a pénz értékének helyét, az önzőséget és az individualizmust.” – jegyzi meg Gordillo. „Marinaleda egy aprócska példa, de mi ki szeretnénk terjeszteni ezt a tapasztalatot az egész világra.

”Forrás: Live Travel Enjoy via The Open Mind."


1 megjegyzés:

  1. Banki rendszer összedőlne.Az ugye megvan hogy ha mindenki gazdag lenne és visszafizetné a hitelét akkor gazdasági összeomlás lenne? Pénzt a bank hozza létre addig ameddig törleszted.Csak úgy megenlítem.Bár én nem élnék itt,az a baj hogy nem akarok paraszt lenni.

    VálaszTörlés