2013. január 4., péntek

A csodás ökörfakkóró

Csak most tudtam meg, hogy milyen csodálatos gyógyító hatásai vannak. Tele volt a kertem vele, mert annyira tetszett. Most majd be is fogom gyűjteni.
 
 

Ökörfarkkóró  
(Verbascum thapsus)

Előfordulása: E molyhos, vagy szöszös névvel aposztrofált növény Európa minden részén őshonos, az északi területeket kivéve. Keleten a Kaukázus vonaláig terjedt el. Amerikába a betelepülők vitték magukkal. Vadon nő, mezőkön, patakpartokon, útszélen, de termeszthető is. Nagyon fényigényes, a talaj szempontjából viszont nem olyan válogatós.


Gyűjtés-felhasználás: A kétnyári növény gyökereit az első nyár végén, ősz elején érdemes gyűjteni, lehetőleg újholdkor, a virágokat viszont csak a második éves növények hoznak, melyek gyűjtését nyár dereka után kezdhetjük, lehetőleg rák, vagy oroszlán telihold idején a késő délelőtti órákban. A virágszirmokat a gyors száradás és a maximális szárazság elérése érdekében mielőbb, akár már a délutáni tűző napon meg is szárithatjuk és nedvességtől lezártan tároljuk. A növényből készült forrázatot a finom szőrök eltávolítása érdekében, hogy azok ne ingereljék a nyálkahártyát, tanácsos átszűrni.


A növény leveleit is felhasználhatjuk, de a magjait ne, vagy csak igen kis dózisban, mert nagyfokú hatékonyságuk, töménységük miatt „mérgező” hatásúak.


A mitológia szerint Szaturnusz növénye, levelével a kezet bedörzsölve távol tarthatjuk az ártást, rontást, mondhatni asztrális fertőtlenitő. Varázslása, démonűzésre is használható „eszköz”. állítólag Odüsszeusz ennek a növénynek köszönhette, hogy nem fogott rajta Kirké varázsitala.


Íze: keserű: 6, fanyar: 4, édes: 3, aromás:2


Energetika: Szelet fokozza, tüzet csökkenti, vizet fokozza.


Általános hatás: nyálkaoldó, köptető, köhögés csillapitó, sebgyógyitó, gyulladásgátló, görcsoldó, görcsoldó, nyugtató, fájdalom csillapitó, fertőtlenitő, izzasztó.


Lélektani hatás: Az ideges, túlhevültségig fajuló lelkiállapotokat megnyugtatja. A megrekedt harag eloszlatásában segit. A lelki sérülések gyógyitója. A „kipörgést”, a túlzott kifelé fordulást visszafogja, s az ezzel együttjáró szennyeződéseket, fertőzéseket felszámolja.


A terhelt, kilátástalanná váló világképet megtisztitja, a nyomasztó gondolatokat elűzi, felszabadulttá teszi a lelket.


Részletes ismertetés: a köztudatban légzőszervi problémák kezelésére alkalmas gyógynövényként közismert. A belőle készült forrázat segit eltávolítani a tüdőből és a légcsőből a lerakódott, felszakadni nem képes lerakódásokat, hurutokat, melyek folyamatosan köhögésre ingerelnek, e mellett a légutak kiszáradt nyálkahártyáit képes nyálkával bevonni, ami a száraz köhögés ingereit szünteti, valamint csökkenti a légutakban az említett állapotok miatt kialakuló gyulladásokat, tehát az univerzális köhögés csillapító hatáson túl általános légúti regeneráló is. A szilikózisban szenvedők, bányászok, egyéb tüdőbéli lerakódásoktól szabadulni nem tudók gyógyszere. Szünteti a mellkas, illetve a tüdő területén kialakult hőpangást, ezért tüdőgyulladás kezelésekor főzetének használata elengedhetetlen.


A száraz és a nedves aszthma tüneteire egyaránt jótékony hatású. A tüdő nyirokútjaiban beindítja az átmenetileg szünetelő keringést, ezáltal tisztítja a tüdő belső szövetállományát is, fiatalít. Régebben a tüdőgümő-kór gyógyítására használták. A tüdővérzés csillapítására is alkalmas, édesgyökérrel együtt. Használata tüdődaganat kezelésében elengedhetetlen.


Arcüreg, homloküreg gyulladás esetén, illetve az itt, vagy a torokban lerakódó pangó hurut eltávolítására forrázatának fogyasztása, illetve az ezzel történő inhalálás kiválló hatású.


Füstjének belélegzése, a növény szárított levelének, virágjának pipában, vagy cigarettaként történő elszivása célzott hatású, a tüdőre nézve, s a dohányzásból adódó kátrányos lerakódásokat így hatékonyabban szünteti. Dohány közé is keverhető tüdőfűvel együtt, mellékhatás szüntetőként.


A víz energia pályáit tisztitja, rehabilitálja. A pangó nyálkákat mozgásra, ürülésre birja, a bennük tenyésző tisztátalanságokat pedig segít átalakítani. Ezért alkalmas húgyúti tisztátalanságok, hólyaghurut, hólyaggyulladás, vesegyulladás és vesehurut kezelésére.


Meghűléses, lázas felfázás kezelésére hevítő gyógynövényekkel együtt alkalmazva javasolt. (pl.Kakukkfű)

A nyirokrendszer átmosására, fertőtlenítésére szegfűszeggel együtt kiváló.


Gyulladás csökkentő hatása májgyulladás, sárgaság kezelésére is alkalmassá teszi, amihez aloét, ezerjófüvet, fehérmályva gyökeret adhatunk a hatás fokozása érdekében.


A lép és a hasnyálmirigy, mint nyálkaszervek, kipucolására, méregtelenítésére, gyulladásának megszüntetésére is igen javallt nyálkaoldó, mozgató, kipréselő hatása miatt.


A tápcsatorna fertőzöttségét, az esetlegesen ezzel járó hasmenést szünteti.


Az idegrendszert általánosan nyugtatja, frusztráltságát tompitja, az idegműködést segiti. Az idegi eredetű gyulladásokat nem csak forrázatának, áztatmányának fogyasztása, hanem helyileg az ezzel történő borogatás is jelentősen javítja.


Fertőzéses szemgyulladásra frissen préselt leve, forrázata lemosóként, vagy borogatóként kiválló. Alkoholos kivonata a kövirózsa levéhez hasonlóan szüntetni képes a hallójárat gyulladást. Főzetének párája hatékonyan oldja a fülzsírdugót.


A bőr mélyebb rétegeinek gyulladásait, keléseit, daganatait borogatása rendezni képes.

A bőr felszíni sebeinek gyorsabb gyógyulását segiti a vele készült borogatás, lemosás, vagy a növény friss levével történő bekenés, bedörzsölés. Az elfertőződött sebeket, keléseket kitisztítja. A test nyálkahártyáit általánosságban véve is revitalizálja, érzékenységüket, gyulladásukat csökkenti.

Sebgyógyító, összehúzó hatása aranyeres bántalmak kezelésére, bedörzsölő, borogató, szerként, vagy ülőfürdőként alkalmassá teszi.


Alkoholos kivonata belsőleg csak egy-két cseppes adagban ajánlott, a hatáserősség extremitása miatt, de ízületi bedőrzsölőként reumás panaszok enyhítésére ajánlott.

A belső nemi szervek tónusának nedvtartalmának helyreállításában segit. A férfierőt növelő, megtartó hatása alkatából következik.


A virágából készült olajos főzet a szőke hajnak (főleg a festettnek) kellemes szint és bársonyos tapintást kölcsönöz.


Megkötés: széltúlsúly. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése