2014. január 12., vasárnap

Konferencia az Alapjövedelemről 01.11.

Mindenkinek járjon alapjövedelem Magyarországon!

MTI|2014. jan 11. 16:21

Fotó: Bielik István/Népszava

A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport azt javasolja, hogy Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül járjon alapjövedelem; a modellt neves szociológusok, közgazdászok és pénzügyi szakemberek ismertették egy konferencián a budapesti Kossuth Klubban szombaton.


A javaslat értelmében gyerekek 25, felnőttek 50, várandós édesanyák pedig 75 ezer forintot, úgynevezett "létpénzt" kapnának havonta a Magyar Államkincstártól egyszerűen a "létezés jogán".
A javaslatot kidolgozó munkacsoport szerint a költségvetésből finanszírozható lenne az általuk javasolt alapjövedelem, és azt szeretnék, ha arról a következő hetekben társadalmi vita bontakozna ki. A javaslat részleteit a www.255075.hu oldalon tették közzé.

A munkacsoport várakozásai szerint az alapjövedelem bevezetésével lényegében - történelmében először - Magyarországon megszűnne a nincstelenség.
Bánfalvi István szociálpolitikus, a szakértői munkacsoport vezetője utalt arra, hogy az alapjövedelem bevezetésére egy éve aláírásgyűjtési akció indult egy európai polgári kezdeményezés keretében, ami még néhány napig tart.     

Elmondta, a "létpénzt" a rászorultság alapú pénzbeli ellátások helyett adnák minden tartósan Magyarországon élő és itt adózó magyar állampolgár számára, és ahhoz nem kapcsolódna sem hozzáférési, sem pedig kizáró feltétel.     

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az alapjövedelem bevezetésével együtt az adórendszert is át kellene alakítani. Bevezetésével egy időben megszűnnének az annál kisebb összegű támogatások, míg az a fölöttiek ennyivel csökkennének, néhány kivétellel.

A modell szerint a létpénz bevezetésével ugyanannyival csökkennének is a bruttó bérek, illetve ez az alapjövedelem beépülne a bérekbe.

Ferge Zsuzsa szociológus azt mondta, ő 15-20 éve elkötelezettje a gondolatnak, és örömmel fogadja még akkor is, ha annak egyes részleteit kell és lehet is bírálni. Úgy látja, az alapjövedelem bevezetése a társadalmi békét is szolgálná és földcsuszamlásszerű változást hozna, miközben csak a lakosság 3-4 százalékának jövedelme csökkenne. Úgy látja, az alapjövedelem bevezetését komoly társadalmi vita kell hogy megalapozza.

Arról is beszélt, az elmúlt két évtizedben Magyarországon nem volt valódi politikai akarat a felzárkóztatásra, és a mai ellenzéki pártok programjaiban sem lát elkötelezettséget az ilyen "jó gondolatokra".
Elmondta, gyakran hangzik el az attól való félelem, hogy "akkor ki fog dolgozni", ha bevezetik az alapjövedelmet; szerinte "ebben a félelemben van valami jogos, amire oda kellene figyelni". Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, van egy 5-8 százalékos, végtelenül mély szegénységben élő társadalmi réteg, és az oda születőknek már a zsigereikbe beleivódik, hogy "nekik ez van, nekik ez jut (...), elfogadták ezt a sorsot".

Közölte, két előkészítő utat lát az alapjövedelem bevezetése, társadalmi elfogadása előtt, ez pedig a jelenlegi ellátások, illetve az alacsony bérek emelése lehet.

Fotó: Bielik István/Népszava
Fotó: Bielik István/Népszava

Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök azt hangoztatta, az alapjövedelem bevezetése nemcsak megállítaná a magyar társadalom széthullását, hanem történelmi fordulatot eredményezne a társadalmi integrációban. Úgy vélte: a javaslat továbbgondolásával, kísérletekkel, meg lehetne próbálni  bevezetését.

A pénzügyi szakember "statikus megközelítésből" azt mondta, a javaslatcsomag körülbelül 1300 milliárd forintnyi többletjövedelmet, és ennek révén ennyi többletkeresletet hozna a gazdaságnak.
A szakember "az ördög ügyvédje hálátlan szerepéből" a kockázatok között arról beszélt, hogy az alacsony keresetűek egy része csak akkor lesz motivált a munkára, ha a létpénz és a nettó minimálbér között több mint 30 ezer forint különbség lesz. Úgy látja, ennek legalább 50-60 ezer forintnak kellene lennie.
Arra is figyelmeztetett, hogy e különbség növelése nélkül vonzóbbá válhatna a szürke vagy a fekete gazdaságba való átmenet.

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1007753-mindenkinek-jarjon-alapjovedelem-magyarorszagon

Egy hozzászólás: 
Hmmmm 2014.01.12. 15:08
 
A jelenleg fizetett szociális juttatások:
gyes, rendszeres szociális segély, rát, bérpótló juttatás, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, nyugdíj előtti álláskeresési segély, időskorúak járadéka, családi pótlék, gyes, gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, kiegészítő gyermekvédelmi támogatás, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, óvodáztatási támogatás, ápolási díj, közgyógyellátás, életkezdési támogatás, nemzeti helytállásért pótlék, hadigondozottak ellátása, lakásfenntartási támogatás, adósságrendezés, átmeneti segély, temetési segély .... mit felejtettem ki?
Ezeket összelapátolva jó pár milliárd a végösszeg, ami fedezné az alapjövedelmet.
De akkor megszűnne ezzel az ügyintézés, az adminisztráció

Megjegyzés: Eredetileg nem ennyire tervezték a kitalálói. Ebből nem lehet fedezni az alapvető megélhetést. De nem baj, már ez is valami lenne. Sokakon segítene.
Dombi Katalin



------------------


Tájékozódjunk:


 


---------------
„Tavaly havonta közel 86 ezer forintra tartották a létminimumot Magyarországon az egyszemélyes háztartásokban. Eközben a minimálbér nettója kerekítve 61 ezer forint volt. A 4 tagú családnak már 250 ezer forint kell, ha csak az alapvető dolgokat vásárolják meg.”

Mi következik ki ebből egyértelműen? Hát kétségkívül az, hogy per fő és havi minimum 86 ezer Ft-nak kellene lennie a megélhetést biztosító garantált alapjövedelemnek.

Ugyanakkor mint látható, a minimálbér meg 61 ezer nettó. Vagyis olyan minimálbérezés történik, ami még a megélhetést sem fedezi munkavégzéssel sem(...)

- Miféle újraelosztás lehet ott, ahol ilyen emberietlen állami abszurdum egyáltalán előfordulhat, hogy az ország közel fele nem tud megélni, és aki dolgozik annak meg kevesebb a minimum jövedelme, mint a hivatalosan elismert megélhetés?! Hát nyilván igazságtalan, az emberi méltóságot durván megsértő, és egyúttal emberi léteket intézményesen veszélyeztető. - Ami ugyebár az egyik legsúlyosabb törvénytelenség. Mondhatni állami bűn.

Mindennek fényében nem vehető megalapozott ajánlatnak, a pártok és független szervezetek kb. 50 ezer Ft-s alapjövedelem előirányzott ajánlata, amit ráadásul csak évek múlva óhajtanak bevezetni. Mondván, hogy nincs rá való. Miközben és többek között azért is nincs biztosítva mindenki megélhetése, merthogy az államháztartás finanszírozása nagyfokúan idejét múlt, és érzékelhetően egyoldalú, pazarló, korszerűtlen az újraelosztás, valamint a jogos társadalmi igényeknek meg sem felelő nemzetközi egyezmények szerint van fenntartva.

- Ez az alábbi nyilatkozat, meg mi célt szolgálhatott, azt hogy a nyugdíjasokat megijesszék/megfélemlítsék, és az alapjövedelem ellenzőivé tegyék akár fondorlatos befolyásolás által?

„Tulajdonképpen a jelenlegi szociális rendszer teljesen le lenne bontva, elsősorban megtámadnák a jelenlegi nyugdíjrendszert” – fogalmazott szombaton a Híradónak Boros Imre közgazdász.
Teccik figyelni? A közgazdász a puszta feltételezéseit, kijelentő módban állítja be várható valóságnak, és kürtöli szét ipari méretekben - „elsősorban megtámadnák” - és ahol támadnak, ott félni kezdenek. Tehát felismerhető/érthető, hogy miképpen történik a befolyásolás?

- Miféle demokrácia, jogállam az, ahol nem elég, hogy sok éve képtelenek úrrá lenni a válságon, még megosztják és szembe is fordítják a társadalmi csoportokat egymással, miközben a hivatalos adataik szerint sem fedezik a megélhetéseket még a munkavégzésekkel sem?


Zoltan Artur Wendler mondja: „A lehetőségek simán biztosítanák a minimálbért, mint FNA-t, azaz 101.500 forintot. Én ezt tartom elfogadhatónak, kivitelezhetőnek, megvalósíthatónak, de legfőképp hatalmas segítségnek, és gazdasági fellendülésnek.”

Még 2 napig lehet aláírni - itt az Európai Polgári kezdeményezést: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do?lang=hu

-----------------

Itt az alapjövedelem - feltétel nélkül
hvg.huhttp://hvg.hu/itthon/20140111_Itt_az_alapjovedelem__feltetel_nelkul


----------------

magyarhajnal.comhttp://magyarhajnal.com/statisztika-mar-csak-ket-eu-s-orszag-szegenyebb-nalunk

---------------

Az rtl.klub is foglalkozott vele. 

Dombi Katalin



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése