Az ország egyik legnagyobb biogazdasága minden bizonnyal a virágoskúti, amit Rózsa Péter hozott létre a semmiből.
"Azelőtt itt nem volt semmi" - most viszont: ez az ország egyik legnagyobb biogazdasága!
Közzétéve: 2013.03.01. Péntek, 14:18
Az ország egyik legnagyobb biogazdasága minden bizonnyal a virágoskúti, amit Rózsa Péter hozott létre a semmiből. Az igaz, sok kritikát is kap a biogazda, aki a rideg pásztorkodáshoz hasonlítja a bio állattenyésztést. A virágoskúti farm kínálatában a hús mellett zöldségfélék és tejtermékek szerepelnek.
Napkeltétől napnyugtáig hol a
virágoskúti földeken intézkedik, hol az úttalan Vókonyapusztán
rendezkedik a szabadjára eresztett szürkemarhák és mangalicák körül,
vagy éppen a halastavat kotorja. Amikor este lezöttyen a maga kis földi
paradicsomában a háza előtt a padra, még jót húz a fonott demizsonba
töltött kútvízből - ha elutaznak is, ebből visznek magukkal, ásványvizet
boltban a világért sem vennének. Egyebet sem sokat, mert a gazdaságban
öt hektáron minden megterem: a hatalmas fóliasátrakban még lóval is
meg lehet fordulni. "Nem olyan nagy ez, de nekünk csak ekkora adatott" -
mondja Rózsa Péter.
Amerre a szem ellát, csicsóka-, paradicsom-, paprika-, tök-, dinnye- és padlizsánpalánták zöldellnek - felsorolni is képtelenség. Az ágyások mindenütt kigazolva, megkapálva, a gyümölcsfák körül tyúkok takarítanak. Az emberek még alkonyatkor is szüretelik a szamócát, mossák az újkrumplit, csokorba kötik a zsenge répát, másnap hajnalban indulnak a biopiacokra. A legelőről épp behajtanak egy csodatehenet - ha igaz a mondás, hogy gazda szeme hizlalja a jószágot, hát ez itt, Virágoskúton százszor igaz. Rózsa Péter szeme ide-oda villan, miközben azt rajzolja, hogy s mint vessék el másnap a tengerit, közben felügyeli, leszedték-e már mind a szamócát, ne maradjon a töveken semmi a hét végére, mellesleg pedig egy rekesz zöldséget pakol össze az állatokat vigyázó embereinek. Tavasszal egy tucatnyi ember sürög-forog a gazdaságban, szezonban negyvenen-ötvenen is dolgoznak, hiszen nyolcvanféle készterméket is árusítanak - zöldségkrémeket, befőtteket, ivóleveket -, csupa friss ízű terméket, mind természetes összetevőből. No meg mangalicazsírt, sajtokat, kolbászt, szalonnát is.
A Rózsa Péter által felvirágoztatott
Virágoskút ("azelőtt itt nem volt semmi") szerencséje, hogy
gyakorlatilag már nincs rajta a térképen, távol esik a megművelt
földektől, kertektől - nincs, ahonnan a kártevők átjárhatnának. S ha
valami mégis megtámadja a növényeket, hasznos baktériumokat,
katicabogarakat, fürkészdarazsakat vetnek be. "Már nem vagyok olyan
bolond, hogy tízezer számra vásároljam őket hibernálva Hollandiából.
Szépen áttelelnek a padláson" - mondja mosolyogva a gazda. Egy
pöndörödő, rücskös, levéltetvektől hemzsegő ribizlilevelet mutat: éppen
fürkészdarázs dolgozik rajta, beletojja a petéit a tetvekbe, így
pusztítja el őket - és közben szaporodik. "A kártevőket kell
szaporítani - állítja Rózsa Péter -, mert ha sok a kártevő, sok lesz a
hasznos rovar is. A kártevőknek is meglehet a helyük, csak nem azon a
növényen, amit termelünk." A saláta fodrai között sincsenek világoszöld
pöttyök. "Ha elkezdjük irtani a tetveket, védekezni kezdenek, s még
ellenállóbbakká válnak. Magam is de sokat permeteztem a rózsafát
csalánlével meg egyéb bioszerekkel, hiába! De ha a levéltetű
elszaporodik egy helyen és túl sok lesz belőle, hát szárnyat növeszt és
elrepül. Új helyet keres. Csak ezt is kevesen tudják. Nem kell kiirtani
a kártevőket. Kilopják a parasztok zsebéből a pénzt, mert nem
gondolkodnak. Még a vetni való kukoricát is boltban veszik."
Jártak itt tudósok az Akadémiáról, és
rég kipusztultnak hitt rovarokat is találtak. Sok a panasz, hogy
világszerte pusztulnak a méhek, Virágoskúton viszont jól megélnek.
"Évente ötször fél napot foglalkozom a méhekkel: tavasszal kitakarítom a
kaptárt, június-júliusban pergetünk. Kinek munka, kinek ünnep ez.
Nekünk ünnep, amire barátokat is hívunk. Aztán ősszel betereljük a
méheket - hol egy mázsa mézet adnak, hol kettőt. Elég ez egy családnak -
mosolyog -, még sok is."
Rózsa Péter a hozzáállását szigorú
édesapjától vette át, aki még hetvenöt évesen is maga ássa föl és
ülteti be falusi kiskertjét, megreszeli a tyúkoknak a céklát, miközben
a szomszédok már rég a Tescóban vásárolnak mind. "A nagyanyám 98
évesen még kilószámra megtöri a diót. Na, ilyen különbségek vannak
emberek és emberek között... meg boldogságok és boldogságok között.
Tegnap egy kisbárány született, ma egy szamárcsikó - nekem ez a
boldogságom. Sokan irigylik tőlem ezt a... sok munkát.
Hálás vagyok a
sorsnak, hogy megadta mindezt. Hiszen melyik ősömnek volt ekkora
gazdasága?! És mindezt már egy fillér tartozás nélkül - kétszázmillió
forintnyi hitelt dolgoztunk le. Eddig piacokra jártunk, boltokba
szállítottunk, de már tervezi a csárdát az öreg Makovecz. Hogy ide
jöjjenek a pestiek, és itt egyék, amit mindebből főzök nekik. Nem lesz
ám húszféle étel, csak egy vagy kettő. Amit aznap főzni van kedvem...
és persze lesz zene mellé. Meg tánc. De tovább már nem növekszünk. A
kérdés most az, hogyan adom át mindezt a gyerekeknek. Hogy jól
csinálják."
Forrás: http://pozitivnap.hu/belfold/az-orszag-egyik-legnagyobb-biogazdasaga
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése