Hogyan lehet az, hogy a kókuszzsír telített zsírsavakban bővelkedik, mégis egészségvédő hatású? A zsírokat nemcsak aszerint osztályozzák, hogy telített (sertészsír, kacsazsír), vagy telítetlen,többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. napraforgó olaj) tartalmaz, hanem a zsírsavban lévő szénlánc hossza is meghatározó. Kókuszzsírral főzni olyan, mintha arannyal táplálkoznánk |
Írta: Administrator | ||
2014. február 22. szombat | ||
Sok előnye
van, ám a kizárólagos alkalmazása nem javasolt, mert nagyrészt telített
zsírsavakból áll és a szervezetünknek telítetlenekre is szüksége van.
Hogy egy kicsit a sötétebb oldalát mutassuk előbb a dolgoknak, el kell, hogy áruljuk, nem a legolcsóbb zsírfajták egyike.
A kókuszzsír állaga a külső hőmérséklettől függ. 24-25 fok körül folyékonnyá válik, mint az olaj, ennél alacsonyabb hőmérsékleten az állaga szilárd. A kókuszzsír 92 %-ban telített zsírt tartalmaz (a sertészsír csak 50 %-ot), emiatt sokáig támadták is, hogy nem egészséges. Tudniillik a telített zsírok elzárják az érfalat, szív- és érrendszeri betegségek előidézője lehetnek. Hogyan lehet az, hogy a kókuszzsír telített zsírsavakban bővelkedik, mégis egészségvédő hatású? A zsírokat nemcsak aszerint osztályozzák, hogy telített (sertészsír, kacsazsír), vagy telítetlen,többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. napraforgó olaj) tartalmaz, hanem a zsírsavban lévő szénlánc hossza is meghatározó. Általában a legtöbb zsiradék hosszú láncú zsírsavakból áll. Emiatt a szervezetben a lebontásához enzimek szükségesek, melyet az epe és a hasnyálmirigy termel. Az enzim segíti a zsírláncok szétbontását. Míg a szervezet nagyüzemben dolgozik, az ember elálmosodik, fáradt lesz, energiaszintje lecsökken. A kókuszzsír viszont nem hosszú zsírláncú molekulákból, zsírsavakból épül fel, hanem közepes lánchosszúságúból. Ezeknek emésztéséhez viszont nem kell enzim. Emiatt teljesen máshogyan viselkedik a szervezetben, valamint a szervezetünkről jókora terhet levettünk a kókuszzsír választásával. Továbbá egészséges laurinsavat tartalmaz, mely antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, emellett immunerősítő hatása is van. Laurinsav egyébként még az anyatejben található meg nagy mennyiségben (3,5 %), a kókuszzsír viszont 43 %-ban! További előnyös tulajdonságai: - növeli az energiaszintet - segítséget nyújthat a fogyásban - javítja a tápanyagok felszívódását - pajzsmirigy problémákra is ajánlatos - segít a candida betegség leküzdésében - fogyókúrázóknak is segíthet, mivel pozitív hatással van az anyagcserére, a többi zsiradék felszívódását és elégetését gyorsítja. A kókuszzsírnak több fajtája van: szűz és szűrt változat.
Forrás: fittnok.hu http://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/3454-K%C3%B3kuszzs%C3%ADrral-f%C5%91zni-olyan,-mintha-arannyal-t%C3%A1pl%C3%A1lkozn%C3%A1nk#.Uwhtaa6jpPM.facebook |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése